Home Brokers Transactiekosten: betekenis, uitleg en andere soorten kosten

Transactiekosten: betekenis, uitleg en andere soorten kosten

by Quinten de Jong
7 minuten leestijd

Wat zijn transactiekosten?

Transactiekosten zijn kosten die brokers aanrekenen bij de aankoop of verkoop van effecten zoals onder andere aandelen, obligaties, opties en derivaten. Wanneer je als belegger geen transacties doet, kan je broker geen transactiekosten aanrekenen.

Welke kosten rekenen brokers aan naast transactiekosten?

De meeste beleggers kijken vooral naar transactiekosten wanneer ze voor een broker kiezen. Maar banken en brokers kunnen naast transactiekosten ook andere kosten aanrekenen. Brokers met, op eerste zicht, lage transactiekosten kunnen toch duurder uitvallen dan gedacht vanwege andere bijkomende kosten. Het is daarom belangrijk dat je als belegger goed op de hoogte bent van de verschillende soorten kosten die brokers in rekening brengen.

Sinds een paar jaar zijn er neobrokers zoals Trade Republic en eToro op de markt gekomen die uitpakken met het feit dat ze geen transactiekosten aanrekenen. Maar het is niet omdat ze geen transactiekosten aanrekenen dat ze altijd goedkoper zijn dan andere brokers die dat wel doen. Er zijn namelijk andere kosten waarmee je als belegger rekening mee moet houden.

Bewaarloon

Een bewaarloon is een kost die financiële instellingen aanrekenen voor het bewaren van effecten zoals aandelen, obligaties en ETF’s op een effectenrekening. Het is een kost die vroeger voornamelijk aangerekend werd door banken maar vandaag bijna niet meer voorkomt. ING is met hun Self Invest platform een van de weinige banken die de dag van vandaag nog een bewaarloon aanrekent. Bux rekent geen bewaarloon aan maar wel een servicefee van 2,99 euro per maand.

Aansluitingskosten

Aansluitingskosten of connectiviteitkosten zijn kosten die te maken hebben met het tot stand brengen en het onderhouden van een aansluiting met een beurs. DeGiro is een van de weinige brokers die deze aansluitingskosten apart aanrekent. Zo rekent deze broker 2,5 euro per jaar aan voor elke beurs waarop een belegger een order plaatst. Enkel voor transacties op Euronext Brussel en Amsterdam rekent DeGiro geen aansluitingskosten aan.

Spreadkosten

De spread is het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs. Spreadkosten zijn kosten die beleggers betalen bij het kopen of verkopen van effecten. Omdat spreadkosten verwerkt zitten in de prijs van effecten zijn veel beleggers niet bewust dat ze deze betalen. Het is een soort van verborgen kost omdat je deze niet afzonderlijk kunt zien op je afschriften. Spreadkosten zijn hierdoor moeilijk te vergelijken van broker tot broker.

Inningskosten

Inningskosten zijn kosten die banken en brokers aanrekenen voor het verwerken van buitenlandse dividenden. De meeste spelers op de markt rekenen geen inningskosten aan. Banken zoals Belfius en BNP Paribas Fortis en brokers zoals Bolero en Saxo vormen hier de uitzondering op. Deze inningskosten zijn verwaarloosbaar voor de meeste beleggers. Voor beleggers met een portefeuille die bestaat uit een groot aantal verschillende buitenlandse bedrijven die meerdere keren per jaar een dividend uitkeren, kunnen de inningskosten wel hoog oplopen.

Handlingkosten

Handlingskosten zijn kosten die verband houden met de uitvoering van een order. Bij de meeste brokers zitten de handlingskosten verwerkt in de transactiekosten. DeGiro splitst deze kost op en rekent handlingskosten wel apart aan. Voor bepaalde effecten rekent DeGiro geen handlingskosten aan, zoals het verhandelen van aandelen via Tradegate.

Wisselkoerskosten

Wisselkosten zijn kosten die aangerekend worden voor het omzetten van een bepaalde valuta. De meeste brokers en banken voegen een percentage toe aan de reële wisselkoers. Hoe hoger dit percentage is, hoe hoger de wisselkoerskosten zijn die je betaalt. Dit is vooral belangrijk voor beleggers die regelmatig transacties uitvoeren in een vreemde munt.

Uitgaande transferkosten

Uitgaande transferkosten zijn kosten die betaald moeten worden door beleggers die effecten zoals aandelen, obligaties of ETF’s van hun huidige broker willen overzetten naar een andere broker. Doorgaans wordt een vaste kostprijs aangerekend voor elk effect dat overgezet moet worden.

Deze kostprijs kan sterk variëren van broker tot broker. Zo rekenen MeDirect en BNP Paribas Fortis met 150 euro per effect een zeer hoge kost aan. Mexem en Lynx rekenen daarentegen geen uitgaande transferkosten aan.

Corporate actions

Corporate actions zijn verrichtingen door een beursgenoteerd bedrijf die meestal gevolgen hebben op de koers van het aandeel. Onder corporate actions vallen verrichtingen zoals de uitkering van dividenden, fusies en overnames, tender offers en kapitaalsverhogingen.

Deze kosten kunnen sterk variëren tussen brokers. Zo rekent Bolero een vaste kost van 5 euro aan voor de verwerking van elke complexe corporate action terwijl Saxo 2% kosten in rekening brengt voor alle corporate actions buiten de inning van Belgische dividenden en coupons.

Inactiviteitskosten

Inactiviteitskosten zijn kosten die aangerekend worden door sommige brokers voor klanten die een bepaalde periode niet inloggen op hun account of transacties uitvoeren. Zo hanteert Lynx een inactiviteitskost van 5 euro per maand voor klanten die gedurende een maand geen transacties uitvoeren. Dit is nadelig voor buy-and-hold beleggers die niet elke maand effecten kopen en verkopen.

Opnamekosten

Opnamekosten zijn kosten die verbonden zijn aan het overschrijven van cash van een rekening bij een broker naar een zichtrekening bij de bank. De meeste brokers rekenen hiervoor geen kosten aan. eToro is een van de weinige brokers die dat wel doet. Zij rekenen 5 dollar voor elke geldopname en hanteren een minimum opnamebedrag van 30 dollar.

Koersabonnement

De meeste brokers bieden gratis koersinformatie aan. Afhankelijk van de beurs kan deze koersinformatie real-time of delayed zijn. Delayed of vertraagde koersinformatie loopt doorgaans 15 minuten achter op de real-time koers. Om real-time koersinformatie te krijgen voor exotische beurzen, rekenen de meeste brokers maandelijkse kosten aan die schommelen tussen de 5 en 10 euro per beurs en per maand.

 

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief