Home Brokers DeGiro Review 2024

DeGiro Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 20 minuten leestijd

DeGiro werd in 2008 opgericht door vijf voormalige medewerkers van Binckbank, waaronder Niels Klok en Jasper Anderluh. Binckbank werd in 2019 overgenomen door Saxo Bank uit Denemarken. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en was in zijn beginjaren gericht op de B2B-markt. Maar in 2013 breidden ze hun diensten uit en boden ze ook particuliere beleggers in Nederland toegang aan tot een groot aantal beurzen.

DeGiro Review Vak
Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

In 2014 breidde DeGiro uit naar negen verschillende landen en vandaag is DeGiro actief in maar liefst zestien verschillende landen in Europa. Tegen 2017 bereikten ze de kaap van 200.000 klanten, en tegen 2022 was dat aantal al vertienvoudigd. Vandaag bedient DeGiro meer dan 2,5 miljoen klanten waardoor ze een van de grootste brokers in Europa zijn. 

Beleggers kunnen bij DeGiro zowel elektronische als telefonische orders doorgeven voor verschillende effecten zoals onder andere aandelen, obligaties, ETF’s en warrants. Als belegger krijg je toegang tot 50 beurzen verspreid over 30 landen waaronder België, Nederland, de Verenigde Staten, Australië, Japan, Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk. 

Belastingen in België 

Roerende voorheffing 

De roerende voorheffing op buitenlandse dividenden wordt niet ingehouden door DeGiro. Omdat je broker de roerende voorheffing niet heeft ingehouden moet je deze zelf aangeven in je personenbelasting. Dit doe je door de ontvangen dividenden, na aftrek van de bronbelasting, in te vullen in belastingcode 1444/ 2444 van je belastingaangifte. De roerende voorheffing op dividenden van Belgische bedrijven wordt aan de bron belast en wordt dus wel ingehouden. 

Aangifte Centraal Aanspreekpunt 

Als je een account opent bij DeGiro beschik je over een buitenlandse effectenrekening. Deze moet je aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank. Het is vrij eenvoudig om dit zelf te doen via de website van de NBB. Na het openen van je rekening bij DeGiro heb je tijd tot je volgende belastingaangifte om je rekening bij DeGiro aan te geven bij het CAP. Bovendien moet je het bestaan van een buitenlandse rekening elk jaar op je belastingaangifte vermelden. Gelukkig moet je de aangifte bij het CAP maar één keer doen en neemt het niet veel tijd in beslag. Hoe je een rekening bij DeGiro moet aangeven, leggen we uit aan de hand van dit handig stappenplan

Beurstaks 

DeGiro berekent en houdt automatisch de verschuldigde beurstaks of TOB af bij elke transactie. Er zijn in België namelijk beurstaksen verschuldigd bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen en obligaties. Zo is er bijvoorbeeld een beurstaks van 0,12% voor de aankoop en verkoop van obligaties op de secundaire markt. Er wordt een tarief van 0,35% gehanteerd op de aankoop en verkoop van effecten zoals aandelen, warrants en turbo’s. En bij de verkoop van bijvoorbeeld een kapitalisatiefonds is een beurstaks van 1,32% van toepassing.  

 Tarieven en kosten 

DeGiro biedt, juist zoals MEXEM en LYNX, een van de laagste transactiekosten aan op de markt. Zo kan je in België en Nederland aandelen, claims en warrants verhandelen vanaf 3 euro. Bovendien hanteert DeGiro een kernselectie waarbij je geen transactiekosten betaalt, enkel een handlingskost van 1 euro.  

Voor een order van 5.000 euro om aandelen van een Belgisch bedrijf te kopen, betaal je slechts 3 euro in commissie (2 euro transactiekosten + 1 euro handlingkosten). Voor Amerikaanse aandelen betaal je nog minder, slechts 2 euro (1 euro transactiekosten + 1 euro handlingkosten). DeGiro rekent wel 2,50 euro per kalenderjaar aan in connectiviteitskosten. Wil je naast Euronext Brussel en Amsterdam ook nog handelen op de New York Stock Exchange, Japan Stock Exchange en de London Stock Exchange dan betaal je 7,5 euro per jaar in connectiviteitskosten. 

BeschrijvingDeGiro
Aandelen EUVanaf € 2
Aandelen VKVanaf £ 3,9
Aandelen VSVanaf $ 1
ETF EUVanaf € 2
ETF VKVanaf £ 2
ETF VSVanaf $ 2
Obligaties EUVanaf € 2
Obligaties VSVanaf $ 2
Opties EUVanaf € 0,75
Opties VKVanaf £ 0,75
Opties VSVanaf $ 0,75
Futures EUVanaf € 0,75
Futures VKVanaf £ 0,75
Futures VSVanaf $ 0,75
WarrantsVanaf € 1
Een volledig en up to date overzicht kun je vinden op de website van DeGiro samen met hun handige kostencalculator.  

Contact met DeGiro klantendienst 

DeGiro heeft een uitstekende klantendienst, voor dringende vragen kan je telefonisch contact opnemen via het nummer +31 20 53 53 496 tussen 08:00 en 17:30. Na 17:30 kun je nog tot 22:00 contact opnemen via het nummer +31 20 26 13 072 maar daar zul je enkel kunnen geholpen worden in het Engels. Voor minder dringende vragen kun je een mail sturen naar klanten@degiro.nl. Via de Helpdesk. 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn mails snel beantwoord werden, bovendien werd er telkens duidelijk geantwoord op mijn vragen. De score van 4,1 op 5 op Trustpilot die andere gebruikers aan DeGiro geven, bevestigt ook mijn persoonlijke ervaring met deze broker. 

Is DeGiro betrouwbaar? 

DeGiro is een ervaren broker die werd opgericht in 2008. Sinds de oprichting is DeGiro uitgegroeid tot een van de grootste brokers in Europa. Ze zijn actief in zestien verschillende landen en meer dan 2,5 miljoen klanten hebben een rekening bij DeGiro. 

Om het vermogen van zijn klanten te scheiden, maakt DeGiro gebruik van een aparte juridische entiteit (SPV). Dit betekent dat jouw vermogen volledig gescheiden is van het eigen vermogen van DeGiro. In geval van een faillissement kunnen schuldeisers enkel aan het vermogen van DeGiro en niet aan het vermogen van hun klanten. Klanten van DeGiro kunnen in geval van een faillissement hun cash en effecten laten overzetten naar een andere broker. 

Bij het openen van een DeGiro-account, open je automatisch ook een bankrekening bij flatexDEGIRO Bank voor het aanhouden van je cash geld. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland staat flatexDEGIRO Bank Dutch Branch onder toezicht van zowel de AFM en de DNB. 

Al het niet-belegde geld wordt bewaard op een afgezonderde bankrekening met een persoonlijk IBAN. Het is van deze persoonlijke IBAN dat je geld kunt overschrijven van en naar je zichtrekening. Omdat DeGiro deel uitmaakt van flatexDEGIRO Bank wordt uw niet-belegde geld beschermd tot een bedrag van €100.000 onder het Duitse depositogarantiestelsel. 

In het onwaarschijnlijke geval van fraude of wanbeheer kan het gebeuren dat de gescheiden activa niet geretourneerd kan worden aan klanten. In dat geval valt DeGiro onder het Duitse beleggerscompensatiestelsel. Deze kan onder bepaalde voorwaarden eventuele verliezen uit niet-geretourneerde activa compenseren tot 90% met een maximum van €20.000. 

Voordelen DeGiro

Lage kosten 

DeGiro rekent geen vaste kosten aan of kosten voor het openen van een rekening. De transactiekosten voor het kopen en verkopen van effecten zoals onder andere aandelen, obligaties en ETF’s liggen laag. Zo kan je bijvoorbeeld op Euronext België en Amsterdam al aandelen kopen vanaf 3 euro per transactie. 

Ideaal voor indexbeleggers 

DeGiro is een uitstekende keuze voor mensen die graag maandelijks willen beleggen via ETF’s. Via de ETF Kernselectie kunnen klanten één keer per kalendermaand een order uitvoeren waarbij je enkel de handlingkosten van 1 euro moet betalen. Ongeacht de grootte of richting van je order (koop- of verkooporder). Op die manier kunnen beleggers heel goedkoop maandelijks beleggen in populaire indexfondsen zoals IWDA en VWCE. 

Brede selectie 

Via DeGiro krijg je toegang tot een brede selectie aan financiële effecten die je kan kopen en verkopen. Je kan er onder andere aandelen, obligaties, ETF’s, opties, futures, warrants en hefboomproducten op verhandelen. Als klant krijg je toegang tot 50 beurzen verspreid over 30 landen waaronder België, Nederland, de Verenigde Staten, Australië, Japan, Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk. 

Geschikt voor beginnende beleggers 

Beginnende beleggers krijgen toegang tot een gebruiksvriendelijk platform dat je zowel via PC kunt gebruiken als via een app op je Android of iPhone. Er is een Beleggersacademie om beleggers wegwijs te maken in de wereld van aandelen en obligaties. Via de Helpdesk kun je een lijst vinden met antwoorden op vaak gestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag dan kun je contact opnemen met een behulpzame klantendienst via telefoon of mail. 

Nadelen DeGiro

Connectiviteitskosten 

Bij DeGiro betaal je 2,50 euro per beurs waar je minstens één transactie op uitvoert (per kalenderjaar). Met een maximum van 0,25% van de jaarlijkse maximale accountwaarde. Connectiviteitskosten of aansluitingskosten zijn kosten die gemoeid zijn met het tot stand brengen en het onderhouden van aansluitingen tot bepaalde beurzen.  

Deze kosten vallen goed mee maar wel belangrijk om in de gaten te houden. Zeker wanneer je op veel verschillende beurzen actief bent. Voor Euronext Nederland en Brussel neemt DeGiro de kosten op zich en betaal je als klant geen connectiviteitskosten. 

Geen handel in fractionele aandelen 

Als klant van DeGiro kun je geen fractionele aandelen kopen of verkopen. LYNX is samen met MEXEM een van de weinige brokers in België waarbij je wel fractionele aandelen kunt verhandelen. Dit is vooral handig voor beleggers met een klein startkapitaal die aandelen willen kopen met een hoge koers. 

Geen mogelijkheid tot het openen van een gezamenlijke rekening 

Bij DeGiro is het niet mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen die op naam staat van jou en je partner (of kind). De reden hiervoor is dat er een complex proces achter zit om te kunnen voldoen aan alle vereisten die voortkomen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze wet moet voorkomen dat criminelen via hun rekeningen geld kunnen witwassen. 

 Account openen bij DeGiro

Bij DeGiro kun je als particuliere belegger eenvoudig een account openen. Om een account te kunnen openen moet je:  

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken 
  • Over een bankrekening beschikken op je eigen naam (in de SEPA-zone) 
  • 18 jaar of ouder zijn 
  • Fiscaal en fysiek bewoner zijn in een van 35 landen (zie lijst 

Vroeger werd er een onderscheid gemaakt tussen een Basic account en een Custody account. Sinds eind 2021 kunnen nieuwe klanten niet meer kiezen voor een Custody account. Bestaande klanten die een Custody account hebben kunnen deze voorlopig wel nog houden. 

rekening openen degiro

Er is ook een mogelijkheid om een margin-rekening te openen om te handelen in hefboomproducten. Hiervoor moet je een Active- of Trader account voor openen. Open vandaag je account bij DeGiro.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief