Home Brokers Belfius Re=Bel Review 2024

Belfius Re=Bel Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 10 minuten leestijd

Introductie

Belfius lanceerde in 2021 met Re=Bel zijn eigen handelsplatform voor doe-het-zelf beleggers. Re=Bel staat voor Resoluut Belfius, een van de doelen van de bank is om duurzaam investeren te promoten. Klanten kunnen uit meer dan 40.000 verschillende aandelen kiezen.

Goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 3

Een unieke feature van Belfius Re=Bel is dat klanten tijdens het ingeven van een order soms een waarschuwing krijgen. Wanneer een bepaald aandeel niet strookt met bepaalde duurzaamheidsprincipes zal Belfius Re=Bel dit duidelijk vermelden. Het is dan aan beleggers om te kiezen of ze het aandeel nog willen kopen of niet.

Fiscale verplichtingen

Beurstaks

Belfius Re=Bel houdt de verschuldigde beurstaks (TOB) in bij elke order. Als Belgische belastingplichtige moet u namelijk beurstaksen betalen bij elk aankoop- of verkooporder van effecten zoals onder andere aandelen, obligaties en fondsen.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Omdat u bij Belfius over een Belgisch rekeningnummer beschikt, hoeft u deze niet aan te geven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank.

Roerende voorheffing

Belfius zorgt ervoor dat de roerende voorheffing zowel op binnenlandse als op buitenlandse dividenden wordt ingehouden. Dit is in tegenstelling tot de buitenlandse brokers en neobrokers zoals DeGiro en Trade Republic waar u zelf instaat voor het berekenen en aangeven van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden.

Om uw belastingdruk te verlagen kunt u bij Belfius gratis een volmacht-formulier invullen om gebruik te kunnen maken van dubbelbelasting verdragen. U kunt dit aanvragen voor landen zoals onder andere Canada, Frankrijk, Italië, Zweden en de Verenigde Staten. Bij het ontvangen van buitenlandse dividenden rekent Belfius wel 2,42% inningskosten aan met een minimum van 2,5 euro per distributie.

Belfius Re=Bel

Tarieven en kosten

Als Belgische staatsbank biedt Belfius scherpe tarieven aan voor wie in Belgische bedrijven belegt. Voor orders onder 2.500 euro op Euronext Brussel rekent Re=Bel maar 3 euro aan in transactiekosten. Dat is minder dan de helft in vergelijking met concurrenten zoals Bolero, MeDirect, Keytrade en Saxo. In tegenstelling tot ING Self Invest rekent Re=Bel geen bewaarloon aan. Voor andere Euronext beurzen zoals Parijs en Amsterdam betaalt u als klant 6 euro per order onder de 2.500 euro. Enkel buitenlandse spelers zoals DeGiro, Trade Republic of Bux bieden lagere tarieven aan.

Vanwege de prijsstructuur dat Belfius Re=Bel hanteert is het interessanter om op de Euronext beurzen van Brussel, Parijs en Amsterdam twee orders van 2.500 euro in te geven in plaats van één order van 5.000 euro.

BeschrijvingTransactiekosten
Aandelen EUVanaf € 6
Aandelen VKVanaf € 25
Aandelen VSVanaf € 15
ETF EUVanaf € 6
ETF VKVanaf € 25
ETF VSVanaf € 15
Obligaties EUNiet beschikbaar
Obligaties VSNiet beschikbaar
Opties EUNiet beschikbaar
Opties VKNiet beschikbaar
Opties VSNiet beschikbaar
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaar
Voor een up-to-date overzicht van alle kosten, raadpleeg de website van Belfius.

Contact met klantendienst

Contact opnemen met de klantendienst van doet u via de chatfunctie of door een afspraak te maken. Er is geen mogelijkheid om een mail te sturen of direct naar de klantendienst te bellen. Het is wel mogelijk om een fysieke afspraak te maken bij een kantoor bij u in de buurt.

Neemt u contact op via chat dan zal u eerst een paar vragen aan de chatbot moeten stellen. Maar ik kreeg telkens vrij snel een echt persoon te pakken die ook vrij snel en correct op mijn vragen antwoorden. Ik vind het persoonlijke ook handig dat de chatfunctie ook beschikbaar is voor mensen die nog geen klant zijn bij Belfius. Dit is in tegenstelling tot ING, waar de chatfunctie enkel toegankelijk is voor bestaande klanten via de mobiele app.

De ervaringen op Trustpilot zijn voornamelijk negatief. De meeste mensen klagen erover dat de klantendienst moeilijk te bereiken is en dat de wachttijden hoog oplopen. Zeker voor dringende zaken kan het soms moeilijk zijn om tijdig een medewerker te pakken te krijgen die kan helpen.

Is Belfius Re=Bel betrouwbaar?

Belfius ontstond na de ontmanteling van de Dexia-groep, die in 2011 in de problemen kwam naar aanleiding van de Europese staatsschuldencrisis. België betaalde toen 4 miljard voor het gezonde gedeelte Dexia Bank België. Op dat moment werd Belfius Bank voor 100% eigendom van de Belgische overheid via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM – SFPI).

Belfius Bank staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). De laatste kredietrating die Belfius van Fitch kreeg was A-. Dit ligt in lijn met andere banken zoals ING en AXA die ook actief zijn in België.

Depositogarantiestelsel (DGS)

Belfius valt onder het Belgische depositogarantiestelsel waardoor uw geld in geval van een faillissement beschermd zijn voor een maximumbedrag tot 100.000 euro. Deze bescherming is van toepassing per rekeninghouder en per financiële instelling.

Heeft u meer dan 100.000 euro, dan kan u uw geld opsplitsen over twee of meerdere banken om van een hogere bescherming te genieten. Een belegger die zijn spaargeld bij Belfius bewaart en zijn niet-belegde cashreserves bij een andere broker zoals Medirect of Saxo kan zijn bescherming uitbreiden tot 200.000 euro. Het depositogarantiestelsel zorgt namelijk voor een bescherming per rekeninghouder én per bank.

Bewaart u daarentegen meer dan 100.000 euro bij Belfius, dan bent u maar beschermd tot een maximum van 100.000 euro. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt of dit geld op een zichtrekening, spaarrekening of termijnrekening staat. In geval van een gezamenlijke rekening bent u beschermd voor een totaal van 200.000 euro.

Beleggerscompensatiestelsel (BCS)

Indien een bank zoals Belfius failliet zou gaan, dan blijven effecten zoals aandelen en obligaties eigendom van haar klanten. Effecten van klanten moeten namelijk wettelijk op een gesegregeerde rekening gehouden worden. De effecten zijn eigendom van de belegger en niet van de bank. In geval van een faillissement  van de bank kunnen beleggers hun effecten laten overzetten naar een andere bank of broker.

In geval van fraude of wanbeheer kan het voorkomen dat de bank niet in staat is om alle cash en effecten terug aan haar klanten te bezorgen. In dat geval treed het Belgische Beleggerscompensatiestelsel in werking om een compensatie van maximaal 20.000 euro per rekeninghouder en per bank te voorzien. Deze compensatie dient om verliezen van cash en effecten te compenseren ten gevolge van het faillissement.

Voordelen

Lage transactiekosten op kleine orders

Voor een order op Euronext Brussel betaalt een klant van Re=Bel een commissie van maar 3 euro. Voor een order op de Euronext beurzen van Parijs en Amsterdam is dat 6 euro. Transactiekosten voor orders op andere beurzen zoals Duitsland of de Verenigde Staten liggen wel een stuk hoger.

Weinig administratieve verplichtingen

Belfius zorgt ervoor dat de beurstaks wordt ingehouden bij elke transactie. Ook de roerende voorheffing op binnenlandse en buitenlandse dividenden wordt automatisch ingehouden. Dit maakt het voor u als belegger gemakkelijk.

Fysieke kantoren

In geval van vragen of problemen kunt u bij Belfius op bezoek gaan bij een fysiek kantoor bij u in de buurt.

Nadelen

Beperkte selectie aan effecten

Buiten aandelen en beursgenoteerde fondsen kunt u  bij Belfius Re=Bel geen andere effecten kopen. Voor handel in andere effecten zoals obligaties, opties, warrants en andere derivaten heeft u een andere broker nodig.

Tarieven op grotere orders

Wanneer u orders met een transactiewaarde van meer dan 2.500 euro of meer plaatst, dan zijn de tarieven van andere brokers zoals Keytrade en Bolero lager.

Hoge wisselkoerskosten

Wanneer u niet over een rekening beschikt in de transactiemunt beschikt, rekent Belfius hoge wisselkoerskosten aan. Met 1% rekenen ze het dubbele aan in vergelijking met andere brokers. Dit is vooral nadelig voor wie regelmatig aandelen in de Verenigde Staten of in een ander land met een vreemde munt wil kopen.

Klant worden

Om een account te kunnen aanmaken bij Re=Bel moet u eerst klant zijn bij Belfius. Eens u een rekening heeft bij Belfius, verloopt het openen van een account bij Re=Bel vrij vlot omdat Belfius al over uw persoonlijke gegevens beschikt. U hoeft enkel een paar vragen te beantwoorden en de overeenkomst te bevestigen om uw account aan te maken.

Open vandaag nog een rekening bij Belfius Re=Bel.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief