Home Brokers Wat zijn aansluitingskosten?

Wat zijn aansluitingskosten?

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Aansluitingskosten of connectiviteitskosten zijn kosten die een broker betaalt voor het tot stand brengen en het onderhouden van een aansluiting met een beurs. Om orders van zijn klanten naar een beurs te kunnen sturen, moet een broker kosten betalen. De meeste brokers kiezen ervoor om deze kosten niet apart aan te rekenen.

Maar er zijn ook brokers zoals DeGiro die deze aansluitingskosten (Exchange Connectivity Fee) wel apart aanrekenen. Zo rekent deze broker 2,50 euro per kalenderjaar aan voor elke beurs waarop een belegger een transactie heeft gedaan of een effect heeft aangehouden in zijn effectenrekening. De aansluitingskosten voor Amerikaanse opties zijn duurder en bedragen 5 euro per beurs per kalendermaand. DeGiro rekent deze aansluitingskosten op maandelijkse basis aan.

DeGiro heeft zeer lage transactiekosten waardoor ze hun klanten ook aansluitingskosten en handlingkosten aanrekent. Ondanks deze bijkomende kosten is DeGiro een van de goedkoopste brokers die beleggers momenteel kunnen kiezen. In tegenstelling tot andere brokers geeft DeGiro meer transparantie in de kostenstructuur.

DeGiro rekent geen aansluitingskosten aan voor bepaalde thuisbeurzen. Klanten van DeGiro NL betalen geen aansluitingskosten voor Euronext Amsterdam en Brussel. Klanten van DeGiro FR betalen geen aansluitingskosten voor Euronext Parijs en Brussel. En klanten van DeGiro IT betalen geen aansluitingskosten voor de Mercato Telematico Azionario (MTA).

Door bijkomende kosten apart aan te rekenen geven brokers zoals DeGiro klanten inzicht in hoe ze hun kosten laag kunnen houden. Beleggers kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van de gratis beurzen of om zich te beperken in het aantal beurzen waarop ze handelen.

Voorbeeld

Een Belgische klant van DeGiro NL heeft tientallen orders geplaatst op Euronext Brussel, NYSE, Eurex en Euronext Derivaten. Daarnaast houdt de belegger drie verschillende aandelen aan in zijn effectenrekening die genoteerd staan op de Nasdaq en twee verschillende aandelen die genoteerd staan op de Euronext Amsterdam. In totaal betaalt deze belegger dus 10 euro aan aansluitingskosten.

BeursAansluitingskosten
Euronext Brussel€ 0 (thuismarkt)
NYSE€2,50 euro
Eurex€2,50 euro
Euronext Derivaten€2,50 euro
Euronext Amsterdam€ 0 (thuismarkt)
Nasdaq€2,50 euro
Totaal€10,00 euro

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief