Home Spread: betekenis, uitleg en voorbeelden

Spread: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een spread?

De spread of de bid-ask spread is het verschil tussen de biedprijs en de laatprijs van een effect zoals een aandeel, obligatie of ETF. De biedprijs is de hoogste prijs die beleggers bereid zijn om voor een effect te betalen. De laatprijs is de laagste prijs die beleggers bereid zijn te aanvaarden om een effect te verkopen.

Hoe werkt de spread?

De laatprijs voor een effect is een bedrag dat hoger ligt dan de biedprijs, het verschil tussen de twee is de spread. Market makers verdienen geld door een bepaald effect te kopen aan de biedprijs en te verkopen aan de laatprijs. Beleggers die een effect willen kopen betalen daarentegen de laatprijs . Terwijl beleggers die een effect willen verkopen de biedprijs ontvangen.

De spread is een bijkomende kost die beleggers bovenop transactiekosten betalen. Veel beleggers zijn zich niet bewust van deze kost omdat het verborgen zit in de prijs van het effect en niet apart verschijnt in de afschriften zoals wisselkosten of inningskosten.

Hoe hoog de spread is, hangt voornamelijk af van de liquiditeit van een bepaald effect. De liquiditeit van grote bedrijven die op de NYSE worden verhandeld, ligt hoger dan die van kleine bedrijven die op de OTC-markets verhandeld worden. Daarom zijn de spreads die beleggers betalen voor het verhandelen van aandelen van grote bedrijven lager dan die voor aandelen van kleine bedrijven.        

Voorbeeld

Stel dat aandelen van bedrijf DFE verhandeld worden op de NYSE aan een biedprijs van 50 dollar en een laatprijs van 50,02 dollar. Een market maker koopt aandelen van DFE aan 50 dollar van beleggers die de biedprijs ontvangen. Daarna verkoopt de market maker de aandelen aan 50,02 dollar aan beleggers die de laatprijs betalen. De spread is in dit geval maar 0,02 dollar, maar door grote volumes te verhandelen kunnen market makers veel geld verdienen.

Spreadkosten vergelijken

De spreadkosten zijn zeer moeilijk te vergelijken tussen verschillende brokers. Normaalgezien sturen brokers orders door naar de beurs waar verschillende market makers bieden om een bepaalde transactie te mogen uitvoeren. Dit zorgt voor competitie tussen market makers en een efficiënte uitvoering van orders.

Brokers zoals DeGiro en Trade Republic kunnen zeer lage transactiekosten aanbieden omdat ze gebruik maken van Payment for Order Flow (PFOF). Hierbij wordt de broker betaald door een market maker om transacties te mogen uitvoeren. Deze praktijk is controversieel in Europa en verboden in landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada. Het zou de competitie tussen market makers verlagen waardoor beleggers een hogere spread betalen.

Het aandeel dat u koopt en het tijdstip waarop u dat doet, kunnen beide leiden tot verschillen in de spread tussen twee verschillende brokers. DeGiro werkt samen met Tradegate voor het uitvoeren van orders. Tradegate heeft ruimere openingsuren in vergelijking met de meeste andere beurzen. Wanneer u een order plaatst via Tradegate op het moment dat gewone beurzen gesloten zijn kan het zijn dat u hogere spreadkosten betaalt.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief