Home Brokers eToro Review 2024

eToro Review 2024

Wat is eToro en wat beiden ze aan in België of Nederland

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 13 minuten leestijd

eToro werd in 2007 opgericht door Yoni Assia, Ronen Assia en David Ring in Tel Aviv. Het bedrijf introduceerde in 2010 eToro OpenBook, een sociaal beleggingsplatform waarmee gebruikers andere beleggers automatisch kunnen kopiëren. Daarnaast kunnen beleggers via een feed ideeën uitwisselen met vrienden. Als klant van eToro kun je naast de gebruikelijke effecten zoals aandelen en ETF’s ook handelen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum.

Goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 0

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren vijf acquisities in de fintech-sector gedaan. Een van die acquisities was het Gentse bedrijf Delta. In 2022 werd eToro in India als illegaal platform bestempeld door de Reserve Bank of India. Momenteel heeft eToro meer dan 30 miljoen gebruikers in meer dan 140 landen. Maar het is wel belangrijk om op te merken dat maar 2,6 miljoen van deze gebruikers effectief geld of effecten op hun rekening hebben staan.

Belastingen in België

Beurstaks

Als Belgische belastingplichtige ben je verplicht om de beurstaks op elke transactie van effecten te betalen. Als je broker dat niet voor jou doet dan ben je zelf verantwoordelijk om de beurstaks te betalen. Doe je dit niet riskeer je een fikse boete. eToro houdt de beurstaks niet in waardoor je als Belgische klant zelf instaat voor de berekening, aangifte én betaling van de beurstaks. Voor beginnende beleggers die veel transacties doen, kan dit een tijdrovende bezigheid zijn.

Buitenlandse brokers zoals eToro zijn niet verplicht om de Belgische beurstaks (TOB) in te houden op transacties. Dit is in tegenstelling tot Belgische brokers zoals Saxo of Bolero, die wettelijk verplicht zijn om bij elke transactie de beurstaks in te houden en door te storten aan de Belgische staat.

Er zijn buitenlandse brokers zoals Mexem en DeGiro die, in tegenstelling tot eToro, wel de beurstaks inhouden op elke transactie. Hierdoor heb jij als belegger minder administratief werk om fiscaal in orde te zijn.

eToro

Roerende voorheffing

Naast het aangeven van de Belgische beurstaks ben je als Belgische belastingplichtige ook verplicht om roerende voorheffing te betalen op dividenden. Omdat eToro dit niet doet, sta je zelf in voor het berekenen en aangeven van de roerende voorheffing op je jaarlijkse personenbelasting.

Je hebt de mogelijkheid bij eToro om een W-8BEN formulier in te vullen waarmee je als Belgische belastingplichtige gebruik kunt maken van het verdrag om dubbele belasting te vermijden. Sinds 1 september 2022 biedt eToro belastingverdragsvoordelen aan voor klanten die dividenden ontvangen van aandelen en ETF’s uit de Verenigde Staten.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Omdat eToro een buitenlandse broker is, sta je zelf in voor het aangeven van je effectenrekening bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank. Gelukkig is deze aangifte eenmalig en vrij eenvoudig om zelf te doen via de website van de NBB. Terwijl de aangifte slechts éénmalig moet gedaan worden, moet je als belegger het bestaan van een buitenlandse rekening op je jaarlijkse belastingaangifte vermelden.

Tarieven en kosten

eToro rekent geen transactiekosten aan. In plaats daarvan verdient eToro zijn geld door hogere wisselkoerskosten, spreadkosten en nachtkosten aan te rekenen dan andere brokers. Ook rekenen ze opnamekosten en inactiviteitskosten aan die de meeste andere brokers niet aanrekenen. Hierdoor kan je als belegger uiteindelijk duurder uitkomen, ondanks het feit dat je geen transactiekosten betaalt.

Omdat je bij eToro alleen in Amerikaanse dollars kunt handelen, hang je als Belg dus altijd vast aan wisselkoerskosten. Voor het storten via een bankoverschrijving betaal je 0,5% wisselkoerskosten (50 pips). Gebruik je een provider zoals Paypal of Sofort betaal je 1,5% wisselkoerskosten (150 pips).

eToro rekent geen transactiekosten aan maar moet wel ergens geld verdienen aan hun klanten. Dit doen ze door hogere spreads te hanteren, zeker bij het handelen in cryptomunten. Een hoge spread is in feite een soort van verborgen kost voor beleggers die niet direct zichtbaar is.

BeschrijvingTransactiekosten
Aandelen EUVanaf € 0
Aandelen VKVanaf € 0
Aandelen VSVanaf € 0
ETF EUVanaf € 0
ETF VKVanaf € 0
ETF VSVanaf € 0
Obligaties EUNiet beschikbaar
Obligaties VSNiet beschikbaar
Opties EUNiet beschikbaar
Opties VKNiet beschikbaar
Opties VSNiet beschikbaar
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaar
Een volledig en up to date overzicht van alle kosten kun je vinden op de website van eToro.

Contact met klantendienst

eToro heeft een goede klantendienst die 24 uur per dag open is van maandag tot vrijdag. Dat is veel langer in vergelijking met klassieke brokers die je na 17 uur in de namiddag niet meer kunt bereiken. Je kunt via chat contact opnemen met het service team. Om een echte persoon te pakken krijgen, moet je wel eerst voorbij de chatbot geraken. Het voornaamste nadeel van de chat is dat er geen ondersteuning is voor Nederlandstalige klanten. Hierdoor ben je aangewezen op andere talen zoals Engels, Frans, of Duits.

Je kunt wel een ticket aanmaken in het Nederlands dat binnen de twee dagen beantwoord wordt. Uit mijn eigen ervaring moet ik zeggen dat vragen snel en duidelijk beantwoord worden. Helaas is er geen telefoonnummer voor Europese klanten waar je terecht kunt voor dringende vragen.

De score van 4,4 op 5 op Trustpilot die 20.000 andere gebruikers aan eToro hebben gegeven is zeer hoog in vergelijking met andere brokers. Nochtans zijn er 22% van de gebruikers die eToro maar 1 ster hebben gegeven. Veel van de klachten hebben betrekking op onverwachte kosten die worden aangerekend omdat de gebruikers de complexe kostenstructuur niet begrepen hadden.

Is eToro betrouwbaar?

eToro is een Cypriotisch bedrijf dat bestaat sinds 2007 en onder toezicht staat van Cysec (licensie nummer 109/10), ASIC en de FCA uit het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben wereldwijd meer dan 30 miljoen klanten, maar het is wel belangrijk om te weten dat hiervan maar 2,6 miljoen klanten effectief geld of effecten op hun account hebben staan.

Omdat je cash en effecten op een gesegregeerde rekening staan, ben je als klant van eToro beschermd tegen een eventueel faillissement. In het geval van een faillissement zullen schuldeisers dus geen toegang hebben tot de cash of effecten van de klanten van eToro. Je kan in dat geval je cash en effecten laten overzetten naar een andere broker.

Op vlak van gegevensbescherming kan je als klant van eToro kiezen om Two Factor Authentication (“2FA”) te activeren in je account. Hierdoor moet je een verificatiecode invoeren die via sms naar je smartphone wordt gestuurd om toegang te krijgen tot je account. Dit is een extra laag beveiliging om ervoor te zorgen dat niemand aan je account kan.

Voor cryptomunten voorziet eToro extra voorzorgsmaatregelen. Cryptomunten op het eToro trading platform worden opgeslagen in zogenaamde cold storage, dat wil zeggen dat ze offline bewaard worden. Dit verkleint het risico dat cryptomunten kunnen gestolen worden.

Voordelen van eToro

Geen transactiekosten

Je betaalt geen transactiekosten maar er zijn wel andere kosten waarmee je rekening mee moet houden zoals een hogere spread en wisselkoerskosten. Voor cryptomunten is de spread hoger dan voor aandelen. Voor het kopen en verkopen van aandelen op de Amerikaanse markt is eToro een vrij goedkope broker.

Toegang tot fractionele aandelen

eToro is, net zoals Mexem en Lynx, een van de weinige brokers waarbij je kunt handelen in fractionele aandelen. Dit betekent dat je een gedeelte van één aandeel kunt kopen. Hierdoor kun je beleggen in om het even welk bedrijf, ongeacht de koers van het aandeel. Dit een kosteneffectieve manier om je portefeuille als kleine belegger te diversifiëren.

Unieke functies

Met CopyTrader kun je in realtime zien wat andere beleggers verhandelen. Je kunt succesvolle beleggers vinden, volgen en hun beleggingen kopiëren. Je kunt tot 100 beleggers tegelijkertijd kopiëren. En met de News Feed kun je bepaalde beleggers of bedrijven volgen aan de hand van tags.

Gebruiksvriendelijke app

eToro heeft een handige app met een duidelijk dashboard dat gemakkelijk is om te gebruiken. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface is eToro ook geschikt voor beginnende beleggers. Bovendien kun je het platform verkennen zonder op voorhand persoonlijke gegevens of een identiteitsbewijs te moeten geven. Op die manier kun je zonder verplichtingen een kijkje nemen.

Toegang tot cryptomunten

eToro is een van de weinige brokers waarbij je kunt handelen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Andere brokers bieden doorgaans enkel indirecte toegang tot cryptomunten in de vorm van ETF’s.

Nadelen van eToro

Je hangt vast aan wisselkoerskosten

Je kunt alleen effecten verhandelen in Amerikaanse dollars. Met andere woorden hang je telkens vast aan wisselkoerskosten om je euro’s te converteren.

Onduidelijke kosten maakt het moeilijk om te vergelijken

Bij eToro betaal je geen transactiekosten, maar er zijn veel andere kosten waar je rekening mee moet houden zoals hoge spreads, wisselkoerskosten, nachtkosten, inactiviteitskosten en opnamekosten. Zo wordt er bijvoorbeeld per opname $ 5 dollar aangerekend, zelfs voor kleine bedragen. Hierdoor is het moeilijk om te vergelijken hoeveel je zult uitgeven in vergelijking met andere brokers.

Minimum stortingsbedrag

In tegenstelling tot de meeste brokers moet je bij eToro rekening houden met een minimum stortingsbedrag om geld op je eToro-account te zetten. Het minimum dat gehanteerd wordt hangt af van land tot land, in België is dat $ 100. Bovendien moeten alle stortingen via een bankoverschrijving minstens $ 500 bedragen.

Administratieve last

Als klant van eToro sta je zelf in voor de aangifte en betaling van je roerende voorheffing op dividenden. Ook het aangeven van je rekening bij het CAP en de jaarlijks vermelding op je belastingaangifte moet je zelf doen. Maar de grootste administratieve last is waarschijnlijk het aangeven en betalen van de beurstaks, zeker voor beleggers die veel transacties uitvoeren.

Buitenlands toezicht

eToro staat namelijk onder toezicht van Cysec. In geval van faillissement zullen de Cypriotische wetten van toepassing zijn. Ze zijn ook niet aangesloten bij het depositogarantiestelsel waardoor de cash die je bij eToro hebt staan niet verzekerd is voor een bedrag tot 100.000 euro.

eToro account openen

Het aanmaken van een account met eToro is zeer eenvoudig. Het is een van de weinig brokers waarbij je het platform kunt verkennen zonder persoonlijke gegevens door te geven (enkel een mailadres). Je kan de website bezoeken of de app downloaden om te beginnen.

Na het verkennen van het beleggingsplatform moet je een identiteitskaart op paspoort opladen om je te identificeren samen met een recent bewijs van een woonplaats. Dit zijn dingen die alle brokers opvragen omdat ze moeten voldoen aan specifieke vereisten van toezichthouders.

Om een account te kunnen openen bij eToro moet je:

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een bewijs van woonplaats geven
Rekening eToro openen

Open vandaag nog je account bij eToro.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief