Home Brokers Trade Republic Review 2024

Trade Republic Review 2024

Wie is Trade Republic en wat bieden ze aan

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 14 minuten leestijd

Trade Republic werd in 2015 opgericht door Christian Hecker, Thomas Pischke en Marco Cancellieri. Het bedrijf gebruikt technologische innovatie om de toegang tot kapitaalmarkten voor alle Europeanen te democratiseren. Trade Republic is een Duitse financiële instelling die onder toezicht staat van de Bundesbank en BaFin. Het bedrijf is in Italië actief als beleggingsonderneming en staat daar onder toezicht van Consob.

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 1

Het bedrijf is zeer snel uitgegroeid tot een van de grootste brokers in Europa. Het kapitaal om deze groei te ondersteunen kwam van gerenommeerde venture capital firm zoals Sequoia Capital. Ze zijn naast België en Nederland actief in 15 andere Europese landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Vandaag telt het bedrijf ongeveer 2 miljoen klanten over heel Europa en heeft het meer dan 6 miljard assets under management.

Klanten van Trade Republic kunnen naast de gebruikelijke effecten zoals aandelen, obligaties en ETF’s ook handelen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. In totaal biedt Trade Republic toegang tot meer dan 10.000 aandelen en ETF’s, 300.000 verschillende derivaten en 50 cryptomunten.

Belastingen in België

Beurstaks

Trade Republic houdt de beurstaks niet in waardoor u als Belgische belastingplichtige zelf instaat voor de berekening, aangifte én betaling van de beurstaks. Doet u dit niet riskeert u een fikse boete. Voor beginnende beleggers die veel transacties doen, kan dit een tijdrovende bezigheid zijn.

Buitenlandse brokers zoals Trade Republic, zijn niet verplicht om de beurstaks (TOB) in te houden op transacties. Dit is in tegenstelling tot Belgische brokers zoals Saxo of Bolero, die wettelijk verplicht zijn om bij elke transactie de beurstaks in te houden en door te storten aan de Belgische staat.

Gelukkig voorziet Trade Republic een maandelijks overzicht van uw transacties waar u de hoeveelheid beurstaks kunt vinden die u moet betalen. Deze info moet u invullen op een aangifte van de taks op de beursverrichtingen en opsturen via post of mail. Dit moet u om de twee maanden doen, dus zes keer per jaar.

Roerende voorheffing

De roerende voorheffing (30 % op dividenden) wordt niet ingehouden door Trade Republic. Omdat Trade Republic dit niet doet, staat u zelf in voor het berekenen en aangeven van de roerende voorheffing op uw jaarlijkse personenbelasting. Om de berekening van de roerende voorheffing te vergemakkelijken, voorziet Trade Republic een jaarlijks rapport.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Trade Republic is juist zoals DeGiro, Lynx en Mexem een buitenlandse broker. Door een account te openen bij Trade Republic zal u over een Duitse rekening beschikken en die moet aangeven worden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank.

Het is vrij eenvoudig om dit zelf te doen via de website van de NBB. De mededeling aan het CAP moet slechts eenmalig gedaan worden. Maar als Belgische belegger moet u het bestaan van een buitenlandse rekening jaarlijks op uw personenbelasting vermelden.

Tarieven en kosten

Via Trade Republic is het mogelijk om gratis aandelen, obligaties en ETF’s te kopen en te verkopen. U betaalt enkel een vaste som van 1 euro voor zogenaamde externe kosten te dekken. Dit bedrag staat los van de transactiewaarde van uw order. Hierdoor is Trade Republic een van de goedkoopste brokers op de markt.  

Wanneer u een dividend ontvangt uit Amerika zullen er automatisch wisselkoerskosten aangerekend worden. Trade Republic zet namelijk altijd uw dividend in dollar (of andere valuta) om in euro. Gelukkig rekenen ze niks aan voor corporate actions zoals het ontvangen van dividend uit het buitenland.

Je kan uw effecten van Trade Republic kosteloos laten overzetten naar een andere broker. Hou er wel rekening mee dat fractionele aandelen of ETF’s niet kunnen overgezet worden. Deze moet u dus verkopen voor u uw account volledig kunt afsluiten. Trade Republic rekent geen kosten aan voor het storten of opnemen van cash.

BeschrijvingTransactiekosten
Aandelen EUVanaf € 1
Aandelen VKVanaf € 1
Aandelen VSVanaf € 1
ETF EUVanaf € 1
ETF VKVanaf € 1
ETF VSVanaf € 1
Obligaties EUVanaf € 1
Obligaties VSVanaf € 1
Opties EUNiet beschikbaar
Opties VKNiet beschikbaar
Opties VSNiet beschikbaar
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaar
Een volledig en actueel overzicht van alle kosten is te vinden op de website van Trade Republic.

Contact met klantendienst

Trade Republic heeft een contactpagina waarbij u een antwoord kunt vinden op de meest gestelde vragen. Als u geen antwoord op uw vraag kunt vinden, dan kunt u een formulier invullen met uw vraag. Trade Republic neemt daarna contact met u op om uw probleem op te lossen. Maar u kan ook direct een mail sturen via service@traderepublic.com. U kan vragen stellen in onder andere Nederlands, Frans, Engels of Duits. Het grote nadeel van Trade Republic is dat u geen telefonisch contact kunt opnemen.

Klantendienst Trade Republic

Zelf heb ik een paar keer mails gestuurd met vragen. Doorgaans duurde het telkens een paar werkdagen voor ik een antwoord kreeg. Dit is een klacht die ook regelmatig wordt aangehaald op  Trustpilot. Andere klachten die vaak terugkomen is dat het aanmaken van een account veel tijd in beslag neemt, zeker wanneer u een paspoort gebruikt in plaats van een identiteitskaart.

Is Trade Republic betrouwbaar?

Trade Republic Bank is een Duitse financiële instelling die onder toezicht staat van de Deutsche Bundesbank en BaFin (Duitse beurswaakhond). Het geld dat u bij Trade Republic stort wordt aangehouden op een van de omnibustrustrekeningen bij banken die geautoriseerd zijn om deposito’s van derden in bewaring te nemen. Op dit moment zijn dat Deutsche Bank, J.P. Morgan, Solaris en Citibank Europe. Deutsche Bank en Solaris SE staan onder toezicht bij de Deutsche Bundesbank en BaFin. Citibank Europe staat onder toezicht van de Centrale Bank van Ierland.

Niet-belegde cash op uw Trade Republic account is wettelijk beschermd tot 100.000 euro per belegger per bank. Voor Duitsland geldt namelijk net als in andere EU-landen een depositogarantiestelsel (Einlagensicherung der Banken & Bankiers).

De effecten op uw rekening bij Trade Republic worden ondergebracht op een gesegregeerde rekening bij HSBC Germany. In het onwaarschijnlijke geval dat Trade Republic failliet gaat, kunnen schuldeisers geen aanslag leggen op de effecten in uw portefeuille. Deze effecten staan namelijk op jouw naam waardoor u ze kunt laten overzetten naar een andere broker. Bovendien geeft Trade Republic aan dat ze uw aandelen niet uitlenen aan shorters waardoor er geen tegenpartijrisico bestaat.

In de klantenovereenkomst onder paragraaf 4.2 staat er vermeld dat Trade Republic betalingen kan ontvangen om de uitvoering van bepaalde transacties van bepaalde exploitanten. Deze betalingen bedragen over het algemeen 3 euro per klantorder voor transacties in financiële instrumenten. In uitzonderlijke gevallen en afhankelijk van bepaalde omvang van de handelsomzet kan dat bedrag oplopen tot 17,60 euro per klantorder.

De vergoeding die brokers ontvangen voor het doorsturen van transacties naar specifieke marktmakers wordt ook wel Payment For Order Flow (PFOF) genoemd. Dankzij PFOF kunnen bepaalde brokers zeer lage transactiekosten aanbieden. Maar het grootste gevaar van dit verdienmodel is dat beleggers mogelijks een slechtere uitvoeringsprijs krijgen dan bij andere brokers die dit niet doen. Dus hoewel de transactiekosten lager zijn, is het mogelijk dat u uiteindelijk meer betaalt omdat u bij aankoop een hogere prijs betaalt (of bij verkoop een lagere prijs ontvangt).

Kosten Trade Republic

Voordelen

Lage transactiekosten

Trade Republic rekent geen kosten aan voor het openen, aanhouden of sluiten van een rekening. U betaalt enkel een kost van 1 euro per transactie (koop of verkoop), ongeacht de transactiewaarde. Bovendien kunt u gratis maandelijks beleggen via een Savings Plan*. Hierbij kunt u wekelijks of maandelijks een bedrag investeren in aandelen of ETF’s. In dat geval valt zelfs de kost van 1 euro weg. Dit is ideaal voor beleggers die op een DCA manier willen beleggen in indexfondsen.

*Sinds mei 2023 zijn er technische problemen waardoor Belgische belastingplichtigen momenteel niet kunnen beleggen via het Savings Plan.

Hoge rente

Sinds 1 oktober 2023 geeft Trade Republic 4% rente op niet-belegde cash in uw account. De vergoeding is wel beperkt tot de eerste schijf van 50.000 euro. Bovendien is uw niet belegde cash tot een maximum van 100.000 euro beschermd onder het Duitse Depositogarantiestelsel.

Het is wel belangrijk om te weten dat België uw account op Trade Republic ziet als een niet-gereglementeerde spaarrekening waardoor u 30% roerende voorheffing op de rente-inkomsten moet betalen. Na het betalen van de roerende voorheffing zal er van een bruto rente van 4% maar 2,8% netto rente overblijven. Gelukkig betaalt Trade Republic deze rente maandelijks uit. Hierdoor kunt u genieten van een rente-op-rente effect.

Directe toegang tot cryptomunten

Trade Republic is, samen met BUX, een van de weinige brokers waarbij u direct kunt handelen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Andere brokers bieden doorgaans enkel indirecte toegang tot cryptomunten in de vorm van ETF’s.

Toegang tot fractionele aandelen én obligaties

Trade Republic is een van de weinige brokers in België waarbij u zowel fractionele aandelen als fractionele obligaties kunt kopen. Voor obligaties moet u als belegger doorgaans op een minimale investering van 1.000 euro rekenen. Trade Republic is de eerste broker in Europa waarbij u in 500 verschillende fractionele staatsobligaties en bedrijfsobligaties kunt investeren vanaf een bedrag van 1 euro.

Brede selectie aan effecten

In totaal biedt Trade Republic toegang tot meer dan 10.000 aandelen en ETF’s, 300.000 verschillende derivaten en 50 cryptomunten.

Ruime openingsuren

Omdat Trade Republic al zijn transacties doorstuurt naar tradinghuis L&S, kunnen ze verlengde openingstijden van 7:30 tot 23:00 aanbieden. We raden u wel aan om uw orders zoveel mogelijk tussen de reguliere tijden van andere beurzen (9:00 tot 17:30) te plaatsen omdat op die momenten de spreadkosten het laagst zijn.

Zeker wanneer u een order plaatst voor het kopen van fractionele aandelen is het belangrijk om rekening te houden met de openingsuren. Voor het kopen van fractionele aandelen kunt u namelijk enkel een marktorder ingeven. Doet u dit buiten de reguliere uren dan ligt de liquiditeit lager en kan het zijn dat u hoge spreadkosten betaalt. Voor andere orders kunt u wel een limietorder ingeven.

Nadelen

Payment for Order Flow (PFOF)

Trade Republic verdient geld door de orders van hun klanten door te verkopen aan het Duitse LS Exchange. LS Exchange betaalt Trade Republic een vergoeding om de transacties van hun klanten te mogen uitvoeren omdat zij geld kunnen verdienen op de spread. Dit wordt ook wel Payment for Order Flow (PFOF) genoemd. Hierdoor kan Trade Republic enerzijds zeer lage transactiekosten aanbieden. Maar anderzijds is het onduidelijk of u als belegger uiteindelijk meer betaalt omdat het mogelijk is dat uw order niet aan de beste uitvoeringsprijs wordt uitgevoerd.

Webapplicatie

Trade Republic heeft in de eerste plaats een app ontwikkeld voor iPhone en Android. Deze is overzichtelijk en dankzij de intuïtieve lay-out is het niet gemakkelijk om te gebruiken voor beginnende beleggers. Helaas zijn er bepaalde functies die in de app beschikbaar zijn niet beschikbaar op de webapplicatie die u via een computer gebruikt. Bovendien werkt de smartphone app enkel in het Engels en niet in het Nederlands.

Geld opnemen

Om geld uit uw account te nemen moet u geduld uitoefenen. Gemiddeld gezien kan dit drie dagen in beslag nemen.

Geen educatief platform

Trade Republic heeft geen educatief platform dat beginnende beleggers wegwijs maakt in de app en de wereld van beleggen.

Account openen

Om een rekening te kunnen openen bij Trade Republic, moet u aan de volgende criteria voldoen:

  • Je bent in het bezit van een Android smartphone of iPhone
  • Je hebt een Europees telefoonnummer
  • Je bent minstens 18 jaar
  • Je bent een Belgisch belastingplichtige
  • Je hebt een bewijs van woonplaats in België
  • Je beschikt over een SEPA-bankrekening
Rekening Trade Republic openen

Open vandaag uw account bij Trade Republic.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief