Home Brokers Lynx Review 2024

Lynx Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 12 minuten leestijd

Lynx werd in 2006 opgericht in Amsterdam door Rogier Groen en Jeroen Kramer. Ondertussen is deze broker uitgegroeid tot een Europese speler met meer dan 300 medewerkers die verspreid zijn over heel Europa. Om haar 60.000 klanten te kunnen bedienen heeft Lynx kantoren in onder andere Nederland, België en Duitsland.

Lynx is een introducing broker van Interactive Brokers. Een introducing broker is een broker die een directe relatie heeft met haar klanten maar niet de effectieve transacties uitvoert. Daarvoor werkt Lynx samen met Interactive Brokers, een van de grootste brokers uit de Verenigde Staten.

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 3.000

Aandelen/ETF’s: vanaf € 6

Door hun samenwerking met Interactive Brokers kan Lynx hun klanten toegang geven tot het kopen en verkopen van effecten zoals aandelen, ETF’s en obligaties op 150 verschillende beurzen uit 33 verschillende landen. In Europa zijn dit onder andere beurzen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa heb je toegang tot beurzen uit de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Australië, Hong Kong, India, Israël, Japan, Singapore en Zuid-Korea.

Belastingen in België

Roerende voorheffing

De roerende voorheffing (30 % op dividenden) wordt ingehouden door Lynx maar enkel bij Belgische aandelen. Deze worden namelijk aan de bron belast. Lynx houdt de roerende voorheffing niet af van de dividenden die u ontvangt van buitenlandse bedrijven. Dat moet je dus zelf doen, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig kun je in de Client Zone van Lynx een duidelijk jaaroverzicht vinden om je hierbij te helpen.

Door het W-8BEN formulier in te vullen en te bezorgen aan Lynx kun je genieten van een verlaagde bronheffing op dividenden uit Australië, Canada, Ierland en de Verenigde Staten. Voor de verwerking van dit document rekent Lynx geen kosten aan. Wil je van een verlaagde bronheffing genieten voor andere landen zoals Frankrijk dan moet je dit apart aanvragen, hiervoor rekent Lynx wel een administratieve kost aan.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Lynx werkt, juist zoals Mexem en Easybroker, samen met Interactive Brokers Ireland Limited. Als je een account opent bij Lynx zal je dus met andere woorden over een buitenlandse effectenrekening beschikken. Deze moet je aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank. Het is vrij eenvoudig om dit zelf te doen via de website van de NBB. De mededeling aan het CAP moet slechts éénmalig gedaan worden. Maar als Belgische belegger moet je het bestaan van een buitenlandse rekening jaarlijks op je personenbelasting vermelden.

Beurstaks

Lynx berekent en houdt automatisch de verschuldigde beurstaks of TOB af bij elke transactie. Er zijn in België namelijk beurstaksen verschuldigd bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen en obligaties. Zo is er bijvoorbeeld een beurstaks van 0,12% voor de aankoop en verkoop van obligaties op de secundaire markt. Er wordt een tarief van 0,35% gehanteerd op de aankoop en verkoop van effecten zoals aandelen, warrants en turbo’s. En bij de verkoop van bijvoorbeeld een kapitalisatiefonds is een beurstaks van 1,32% van toepassing.

Tarieven en kosten

Lynx biedt, juist zoals DeGiro, een van de laagste transactiekosten aan op de markt. Zo kan je in Europa aandelen en ETF’s verhandelen vanaf een commissie van 0,09% tot 0,39% van de transactiewaarde. Voor een order van 5.000 euro voor het kopen van aandelen van een Belgisch bedrijf betaal je slechts 6 euro in transactiekosten. Voor Amerikaanse en Canadese aandelen betaal je respectievelijk 0,005 USD en 0,01 CAD per aandeel.

Maar ook voor beleggingsfondsen betaal je slechts 0,1% commissie, met een minimum van 5 euro per transactie. Voor obligaties in euro wordt er 0,14% commissie aangerekend, met een minimum van 6 euro per transactie.

BeschrijvingLynx
Aandelen EUVanaf € 6
Aandelen VKVanaf £ 9
Aandelen VSVanaf $ 5
ETF EUVanaf € 6
ETF VKVanaf £ 9
ETF VSVanaf $ 5
Obligaties EUVanaf € 6
Obligaties VSVanaf $ 5
Opties EUVanaf € 1,75
Opties VKVanaf £ 3,5
Opties VSVanaf $ 2,4
Futures EUVanaf € 2,5
Futures VKVanaf £ 3
Futures VSVanaf $ 3,5
WarrantsVanaf € 5,4
Een volledig en up to date overzicht van alle kosten kun je vinden op de website van Lynx.

Contact met klantendienst

Lynx heeft een zeer goede klantendienst met een Belgisch telefoonnummer. Maar je kan ook vragen stellen via mail via info@Lynx.be wat ik persoonlijk handiger vind dat het formulier dat Saxo gebruikt. Er is ook een Service Center waar je zelf heel wat antwoorden kunt vinden op vaak gestelde vragen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik de mensen in het callcenter vriendelijk zijn en dat ik goed geholpen werd met al mijn vragen. Ook mijn mails werden binnen de 24 uur beantwoord en ik kreeg telkens een duidelijk antwoord. De score van 4,1 op 5 op Trustpilot die andere gebruikers aan Lynx geven, bevestigen ook mijn persoonlijke ervaring met deze broker.

Is Lynx betrouwbaar?

Lynx is een Nederlands bedrijf dat onder toezicht staat van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De Belgische activiteiten van Lynx vallen onder de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), de Duitse activiteiten onder de Duitse toezichthouder BAFIN en de Tsjechische activiteiten onder de Tsjechische toezichthouder CNB.

Lynx is een ervaren broker die sinds 2006 actief is op de Nederlandse markt. De partner van Lynx is Interactive Brokers Ireland Limited die onder toezicht staat van de Central Bank of Ireland (CBI, referentienummer C423427) en geregistreerd is bij het Companies Registration Office (CRO, registratienummer 657406) en lid is van het Irish Investor Compensation Scheme (ICS). Het geregistreerd kantoor is 10 Earlsfort Terrace, Dublin, D02 T380, Ierland.

IB Ireland Limited is een dochtermaatschappij van Interactive Brokers Group (IBG). IBG staat al sinds 1994 bij de SEC (American Securities and Exchange Commission) als broker-dealer ingeschreven. IBG is genoteerd op de Nasdaq stock exchange (ticker code: IBKR) in de Verenigde Staten en moet voldoen aan zeer strenge vereisten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Zowel de cashposities als de effecten van de beleggers van Lynx worden gescheiden gehouden van het vermogen van IBG. IBG maakt gebruik van diverse banken voor de bewaring van cash, ter voorkoming van concentratierisico bij één bank. Omdat je geld en effecten op een gesegregeerde rekening staan ben je als klant van Lynx beschermt tegen een eventueel faillissement. In het onwaarschijnlijke geval van een faillissement zullen schuldeisers geen toegang hebben tot de cash of effecten van de klanten van Lynx. Zij kunnen in dat geval hun cash en effecten laten overzetten naar een andere broker.

Alleen in een uitzonderlijke situatie bij bijvoorbeeld fraude of wanbeheer waarin Interactive Brokers niet in staat zou zijn om aan haar verplichtingen te voldoen en daarom de activa van de belegger niet kan teruggeven wordt het beleggersbeschermingsstelsel toegepast. Omdat Interactive Brokers Ireland Limited in Ierland geregistreerd staat is het Investor Compensation Scheme of Ireland van toepassing. Dit stelsel vergoedt 90% van het verlies tot een maximum van 20.000 euro.

Voordelen

Lage kosten

Lynx rekent geen vaste kosten aan of kosten voor het openen van een rekening. De transactiekosten voor het kopen en verkopen van aandelen liggen laag juist zoals voor andere effecten zoals obligaties, ETF’s en opties. Momenteel is het een van de goedkopere brokers in België. Zo kan je al in veel Europese aandelen beginnen te beleggen vanaf 6,00 euro per transactie.

Brede selectie

Via Lynx krijg je toegang tot een brede selectie aan financiële effecten die je kan kopen en verkopen. Je kan er onder andere aandelen, obligaties, ETF’s, opties, futures, warrants, mutual funds, turbo’s, forex en grondstoffen verhandelen. En omdat Lynx samenwerkt met Interactive brokers heb je toegang tot meer dan 150 beurzen in 33 verschillende landen.

Toegang tot fractionele aandelen

Lynx is samen met MEXEM een van de weinige brokers in België waarbij je fractionele aandelen kunt kopen en verkopen. Dit betekent dat je een gedeelte van één aandeel kunt kopen. Hierdoor kun je beleggen in om het even welk bedrijf, ongeacht de koers van het aandeel. Voor beleggers met een klein startkapitaal kan dit een kosteneffectieve manier zijn om zijn portefeuille te diversifiëren.

Geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers

Ervaren beleggers kunnen met het Trade Work Station geavanceerde orders ingeven en real time informatie raadplagen. En voor beginnende beleggers is er ook Lynx Webtrader, het vereenvoudigde handelsplatform van Lynx.

Nadelen

Minimale storting

Voor een enkele of gezamenlijke rekening geldt een minimumstorting van 3.000 euro of een overzetting van effecten ter waarde van hetzelfde bedrag. Voor een zakelijke rekening geldt een minimumstorting (of portefeuilleoverboeking) ter waarde van 20.000 euro.

Tools

Lynx maakt gebruik van het Trader Workstation (TWS) handelsplatform dat ontwikkeld is door Interactive Brokers. Je hebt de keuze tussen TWS Classic en TWS Mosaic. Bij deze laatste kun je een gepersonaliseerd werkblad opbouwen. Je kan deze softwaretools downloaden op Windows, Linux en Mac. En er is ook een Lynx Trading app voor iOS en Android.

Trader Workstation

Mogelijkheden van TWS:

  • Professionele trading tools
  • Mogelijkheid tot het ingeven van meer dan 60 verschillende ordertypes
  • Maak gebruik van belangrijke technische indicatoren
  • Accountbeheer
  • Realtime streaming koersinformatie
  • Financiële informatie over duizenden bedrijven

Account openen

Bij Lynx kun je verschillende soorten accounts openen. Je kan een individueel account openen, maar je kan ook kiezen voor een gezamenlijk rekening met je partner. Naast individuele beleggers biedt Lynx ook diensten aan voor zakelijke beleggers. Er is ook een mogelijkheid om een margin account te openen om te handelen in hefboomproducten.

rekening openen lynx

Om een account te kunnen openen bij Lynx moet je:

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een bewijs van woonplaats geven
  • Een minimumstorting van 3.000 euro doen in cash of effecten

Wanneer je in complexe producten wilt handelen, zoals opties en futures, heb je minstens twee jaar beleggingservaring nodig.

Open vandaag je account bij Lynx.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief