Home Brokers Saxo Bank Review 2024

Saxo Bank Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 13 minuten leestijd

Saxo Bank is een broker die deel uit maakt van de Deense Saxo Bank Group. Deze bank werd in 1992 opgericht door Kim Fournais en Lars Seier Christensen onder de naam Midas. Maar de naam werd in 2001 veranderd naar Saxo dat refereert naar Saxo Grammaticus, een Deense middeleeuwse geschiedschrijver.

In september 2018 kocht de Chinese autofabrikant Geely een aandelenbelang van 52% in Saxo Bank. En in december 2018 heeft Saxo Bank een overnamebod van 428 miljoen euro gedaan op BinckBank. Midden 2019 werd deze overname afgerond en werd er beslist om de naam BinckBank niet meer te gebruiken.

Saxo Review Vak
Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Vandaag heeft Saxo meer dan 2.500 medewerkers wereldwijd, verspreid over 15 verschillende landen. Ze hadden in 2022 meer dan 876.000 klanten waarvoor ze in totaal 64 miljoen orders hebben uitgevoerd. Als belegger krijg je bij Saxo toegang tot aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties, opties, turbo’s, futures, warrants en certificaten op meer dan 50 verschillende beurzen.

Belastingen in België

Roerende voorheffing

Saxo zorgt er als financiële tussenpersoon voor dat de roerende voorheffing op binnenlandse en buitenlandse dividenden wordt ingehouden. Dit is in tegenstelling tot Belgische beleggers die een buitenlandse effectenrekening hebben bij bijvoorbeeld MEXEM. Belgische beleggers met een buitenlandse effectenrekening moeten zelf de roerende voorheffing aangeven op dividenden die ze uit het buitenland ontvangen. Dat kan vaak een grote administratieve rompslomp zijn.

De roerende voorheffing op zowel binnenlandse als buitenlandse dividenden wordt dus ingehouden door Saxo. België heeft namelijk met heel wat verschillende landen dubbelbelastingverdragen gesloten om te voorkomen dat dividenden in beide landen aan de volle pot belast worden. Voor bepaalde landen zoals Frankrijk en Canada moet je een specifiek formulier invullen en aan Saxo bezorgen als je van een verlaging op je roerende voorheffing wilt genieten. Afhankelijk van welk land je dividenden komen, kun je de roerende voorheffing die je in België betaalt verlagen van 30% tot 15% (in geval van Franse aandelen zelfs tot 12,8%).

Beurstaks

Saxo houdt automatisch de verschuldigde beurstaks of TOB af op je transacties. Er zijn namelijk beurstaksen verschuldigd aan de overheid bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen en obligaties. Zo is er bijvoorbeeld een beurstaks van 0,12% voor de aankoop en verkoop van obligaties op de secundaire markt met een maximum van 1.300 euro.

Er is ook een hoger tarief van 0,35% voor de aankoop en verkoop van effecten zoals aandelen en warrants voor een maximum van 1.600 euro. En voor de verkoop van bijvoorbeeld een kapitalisatiebevek dat erkend is door de FSMA is een beurstaks van 1,32% van toepassing met een maximum van 4.000 euro.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Je rekening van Saxo moet je niet aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank. Bij Saxo beschik je namelijk over een Belgische effectenrekening.

Tarieven en kosten

Saxo is een van de goedkoopste brokers op de markt. Qua transactiekosten zijn ze een van de goedkoopste Belgische brokers en vergelijkbaar met introducing brokers zoals Mexem en Easybroker. Bovendien beschik je bij Saxo, in tegenstelling tot deze buitenlandse brokers, over een binnenlandse effectenrekening. Deze effectenrekening moet niet aangegeven worden bij het CAP of vermeldt worden op je jaarlijkse belastingbrief. Naast de lage transactiekosten betaal je bij Saxo geen bewaarloon, beheerskosten of andere verborgen kosten.

BeschrijvingTransactiekosten
Aandelen EUVanaf € 2
Aandelen VKVanaf £ 3
Aandelen VSVanaf $ 1
ETF EUVanaf € 2
ETF VKVanaf £ 3
ETF VSVanaf $ 1
Obligaties EUVanaf € 5
Obligaties VSVanaf $ 5
Opties EUVanaf € 0,75
Opties VKVanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 2
Futures EUVanaf € 3
Futures VKVanaf £ 3
Futures VSVanaf $ 3
WarrantsVanaf € 2
Een volledig en up-to-date overzicht van alle tarieven kun je vinden op de website van Saxo België.

Saxo heeft ook een nieuwe aanpak gelanceerd op de Belgische markt. Hoe groter het vermogen, hoe scherper het tarief. Elke Saxo-klant start met in de categorie Bronze waar ze het standaardtarief betalen. Wie een vermogen heeft van 200.000 euro bijeen kan krijgen, kan zich opwerken naar een Silver-status waarmee de transactiekosten met 30 procent zakken. Voor grote vermogens van 1 miljoen euro of meer zakken de tarieven met 60 procent, ten opzichte van de standaard transactiekosten.

Contact met klantendienst

De klantendienst van Saxo kun je telefonisch bereiken, via chat of via een support ticket. Er is geen mailadres waar je terecht kunt voor ondersteuning of technische vragen. Om de chat functie of support ticket te gebruiken moet je je via computer of smartphone inloggen.

De feedback van klanten van Saxo op Trustpilot is niet lovend. Veel van de problemen die gemeld worden hebben te maken met de moeizame overzetting van voormalige klanten van BinckBank naar het Saxo platform. Daarnaast wordt er regelmatig geklaagd over lange wachttijden om een account af te sluiten.

Een ander probleem dat vaak vermeld wordt, komt van beleggers die het KYC-formulier vergeten in te vullen. Dit proces wordt gebruikt om witwassen, financiering van terrorisme en andere overtredingen te voorkomen. Wanneer de vragenlijst niet tijdig beantwoord wordt, blokkeert Saxo de mogelijkheid om te kunnen handelen in financiële effecten. Er zijn Saxo-klanten die klagen over het feit dat ze wekenlang met de klantendienst zijn om hun account te deblokkeren.

Op 1 mei 2022 was ereen tijdelijk verbod op de aankoop van complexe producten zoals onder andere turbo’s, warrants en obligaties. Hierdoor konden klanten van Saxo maandenlang deze soort effecten enkel verkopen en niet aankopen. Saxo wees met de vinger naar de FSMA omdat ze een update moesten doen van hun vragenlijsten. De FSMA reageerde dat Saxo zelf beslist had om bepaalde producten niet meer aan te bieden (Trends).

Is Saxo betrouwbaar?

Saxo Bank is een gereguleerde broker die zich aan wettelijke voorschriften in 15 verschillende rechtsgebieden houdt waaronder Denemarken, België en Nederland. Onder de handelsnaam van BinckBank N.V. heeft Saxo een Nederlandse bankvergunning en staan ze onder toezicht van de Nationale Bank België en de FSMA. Alle banken die een vergunning hebben, nemen verplicht deel aan het depositogarantiestelsel (DNB). Uw tegoeden zijn hierdoor verzekerd tot een maximum van € 100.000 per persoon.

Indien Saxo failliet gaat, dan blijven financiële producten zoals aandelen en obligaties buiten het faillissement. Deze staan namelijk op een gesegregeerde rekening en zijn geen eigendom van de broker, maar van de belegger. In geval van een faillissement zullen deze financiële producten overgezet worden naar een effectenrekening van de belegger bij een andere broker.

Voordelen

Tarieven en kosten

Saxo biedt zeer lage tarieven aan die vergelijkbaar zijn met DeGiro en Mexem. Voor de aankoop van aandelen op de Euronext Brussel betaal je bij Saxo maar 2 euro voor orders op Amerikaanse beurzen betaal je maar 1 dollar. Ook voor andere financiële effecten zoals obligaties, opties en futures biedt Saxo scherpe tarieven aan.

Grote hoeveelheid aan educatief materiaal en webinars

Beginnende beleggers kunnen bij SaxoAcademy leren hoe ze het platform kunnen gebruiken. Naast praktische informatie kunnen beleggers ook meer leren over beleggingsstrategieën via de leerrijke blog of webinars. Hierdoor kun je als belegger stelselmatig je kennis uitbouwen om zelf beter te leren beleggen.

Handige applicaties

Voor beginnende beleggers biedt Saxo een basisapplicatie (SaxoInvestor) aan die je zowel op PC, Android als iPhone kunt gebruiken. Deze tool is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om te gebruiken, zelfs voor mensen met weinig ervaring. Voor beleggers met meer ervaring bestaat er ook SaxoTraderGO of SaxoTraderPro. Dit zijn handelsplatformen die vooral gebruikt worden door actieve beleggers en daytraders.

Toegang tot recente informatie

Bij Saxo kun je aan de hand van screeners eenvoudig op zoek gaan naar aandelen, obligaties of andere effecten. Eens je een aandeel hebt gevonden dat je interesseert kun je heel wat diepgaande en up-to-date informatie raadplegen, waaronder de winst- en verliesrekening en de belangrijkste financiële ratio’s.

Nadelen

Aanbod

Saxo heeft een uitgebreid aanbod aan financiële effecten over meer dan 50 verschillende beurzen dat voldoende is voor de meeste beleggers. Enkel introducing brokers zoals DeGiro, Mexem en Easybroker hebben een ruimer aanbod en bieden naast de grote beurzen, ook toegang tot kleinere beurzen in exotische landen.

Tools

SaxoInvestor

De basistool voor beginnende beleggers is SaxoInvestor en is toegankelijk voor iedereen met een Saxo-account. Je kan deze tool gebruiken in een browser op je computer maar je kan hem ook downloaden als app op je Android of iPhone. Deze tool is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om te navigeren.

Beleggers kunnen met een ingebouwde screener op zoek gaan naar opportuniteiten. Je kan de kolommen aanpassen in functie van waar je persoonlijk naar kijkt bij het selecteren van aandelen, obligaties of andere effecten. Wanneer je klaar bent kun je je screen opslaan zodat je deze niet elke keer opnieuw moeten instellen.

Voor elk aandeel dat je interessant vindt kun je diepgaande informatie oproepen. Er is een tab met kerncijfers waar je financiële gegevens zoals de winst- en verliesrekening en financiële ratio’s kunt terugvinden.

SaxoTraderGO

SaxoTraderGO is een handelsplatform dat is ontwikkeld voor actieve beleggers en daytraders. Je kan dit platform zowel installeren op een PC als op een Android of iPhone. In dit platform krijg je als belegger toegang tot een uitgebreid aanbod aan geavanceerde functionaliteiten zoals technische analysetools, fundamentele analysetools en optiematrices. Om toegang te krijgen tot SaxoTraderGo moet je over een beleggingspakket Blue of Black beschikken. Hiervoor betaal je een maandelijkse kost die uit een vast bedrag bestaat + een percentage van je portefeuillewaarde.

Saxo Trader Go

Account openen

Het openen van een broker account bij Saxo is eenvoudig. Je kan alle informatie manueel ingeven maar je kan ook gebruik maken van Itsme. In dat geval hoef je enkel je gegevens nakijken, een paar vragen beantwoorden en de nodige documenten opladen. Om een account te kunnen openen bij Saxo moet je:

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een bewijs van woonplaats geven

Open vandaag je account bij Saxo.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief