Home Brokers Wat zijn inningskosten?

Wat zijn inningskosten?

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Inningskosten zijn kosten die banken en brokers aanrekenen voor het verwerken van dividenden van buitenlandse bedrijven. Ook voor het verwerken van coupons van buitenlandse obligaties rekenen sommige banken en brokers inningskosten aan. Deze kosten kunnen hoog oplopen voor dividendbeleggers met een groot aantal aandelen of obligaties. Op dividenden van Belgische bedrijven of coupons van Belgische obligaties worden er geen inningskosten aangerekend.

Welke banken en brokers rekenen inningskosten aan?

Inningskosten worden berekend op basis van het bruto dividendbedrag. Dit is het bedrag dat je ontvangt na het afhouden van een eventuele lokale bronheffing. In onderstaande tabel kan je een overzicht terugvinden van de banken en brokers die kosten in rekening brengen voor het innen van buitenlandse dividenden.

Bank/brokerInningskostenMinimumMaximum
Bolero2%Geen125 euro
Saxo2%Geen75 euro
BNP Paribas Fortis2,42%3,03 euro60,50 euro
Belfius Re=Bel2,42%3,03 euro100 euro
Deutsche Bank*2,30%2,42 euro60,50 euro
* Geen inningskosten indien het bruto dividendbedrag lager ligt dan 4,5 euro

Lynx rekent ook inningskosten aan, maar enkel op dividenden van American Depositary Receipts (ADR). De inningkosten die Lynx in rekening brengt, zijn niet vast maar variëren van ADR tot ADR.

Voor de meeste beleggers zijn de inningskosten verwaarloosbaar. Maar het is belangrijk om te weten dat banken zoals Belfius, BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank een minimumbedrag aanrekenen bij elke dividenduitkering. Het is daarom een aandachtspunt voor beleggers die verschillende aandelen in hun portefeuille hebben die meerdere keren per jaar dividend betalen. In dat geval kunnen deze inningskosten wel hoog oplopen.

Voorbeeld

Een dividendbelegger heeft een portefeuille bij Belfius Re=Bel met vijf bedrijven die elk kwartaal een dividend uitbetalen; IBM, Chevron, Exxon Mobil, McDonalds en Intel. In dat geval betaalt deze dividendbelegger elk kwartaal 15,15 euro (3,03 euro x 5 aandelen) aan inningskosten. Jaarlijks lopen de kosten op tot 60,60 euro (15,15 x 4 kwartalen).

Wat in geval van een keuzedividend?

In geval van een keuzedividend moet je kiezen tussen een dividend in cash of in aandelen. Voor de uitbetaling van dividenden in aandelen worden extra kosten aangerekend. Zo rekent Bolero bovenop de inningskosten van 2% ook nog 5 euro aan voor het verwerken van een corporate action. Ook BNP Paribas Fortis rekent hiervoor extra kosten aan, 0,61% op het bedrag met een minimum van 4,24 euro.

Het is belangrijk dat je als belegger weet hoeveel inningskosten je broker aanrekent. Deze kosten komen namelijk bovenop de bronbelasting en de roerende voorheffing die van het dividend worden afgehouden. Afhankelijk van je specifieke situatie kan het zijn dat er weinig overblijft van je dividend.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief