Home Brokers BUX Zero Review 2024

BUX Zero Review 2024

Wat is BuX Zero en wat is hun aanbod in België

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 12 minuten leestijd

BUX is een snel groeiende broker die in 2014 opgericht werd in Nederland door Nick Bortot. Het bedrijf trok kapitaal aan van onder andere Prosus Ventures, Tencent, HV Capital, en Velocity Capital Fintech Ventures. Hierdoor kon het snel groeien naar andere landen buiten Nederland zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Ierland.

Bux Zero Review Vak
Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 1,99

In België is BUX Zero actief sinds midden 2020. Vandaag telt het bedrijf ongeveer 700.000 klanten in Europa waarvan ongeveer 100.000 in België. De huidige CEO is Yorick Naeff die het in 2021 overnam van Nick Bortot. Als klant van BUX kun je naast de gebruikelijke effecten zoals aandelen en ETF’s ook handelen in ETC’s en cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Bij BUX kun je niet terecht voor obligaties, opties of andere derivaten.

Belastingen in België

Beurstaks

BUX houdt automatisch de verschuldigde beurstaks of taks op beursverrichtingen (TOB) af sinds 1 december 2022. Omdat BUX sinds 2020 actief is op de Belgische markt wil dat zeggen dat klanten zelf instaan voor het berekenen, aangeven en betalen van de beurstaks op alle verrichtingen bij BUX voor 1 december 2022. Er is in België namelijk een beurstaks van 0,35% verschuldigd bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen en ETF’s.

Roerende voorheffing

De roerende voorheffing (30 % op dividenden) wordt niet ingehouden door BUX. Omdat BUX dit niet doet, sta je zelf in voor het berekenen en aangeven van de roerende voorheffing op je jaarlijkse personenbelasting. Om de berekening van het dividendbedrag te vergemakkelijken, stuurt BUX je aan het begin van elk jaar een overzicht per e-mail.

Alle BUX Zero-klanten komen automatisch in aanmerking voor een verlaging van de roerende voorheffing op dividenden uit de Verenigde Staten. Hierdoor wordt er slechts 15% bronbelasting ingehouden op Amerikaanse dividenden in plaats van 30%.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

BUX Zero is juist zoals DeGiro, Lynx en Mexem een buitenlandse broker. Hierdoor moet je je effectenrekening bij BUX aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank. Het is vrij eenvoudig om dit zelf te doen via de website van de NBB. De mededeling aan het CAP moet slechts eenmalig gedaan worden. We hebben een stappenplan geschreven waarin we je uitleggen hoe je je buitenlandse rekening van BUX Zero kunt aangeven. Maar als Belgische belegger moet je het bestaan van een buitenlandse rekening jaarlijks op je personenbelasting vermelden.

Tarieven en kosten van Bux Zero

Via BUX Zero is het mogelijk om gratis aandelen en ETF’s te kopen en te verkopen. Dat kan met het zogenaamde “Zero Order”, dat aan het einde van de handelsdag wordt uitgevoerd. Per maand kun je drie Zero Orders uitvoeren. Naast Zero Orders kun je ook marktorders en limietorders ingeven. Voor Europese aandelen, ETF’s en ETC’s wordt hiervoor 1,99 euro aangerekend, voor Amerikaanse aandelen maar 0,99 euro. Daarom is BUX Zero een van de goedkoopste brokers op de markt.

Wel moet je rekening houden met bijkomende kosten, namelijk wisselkoerskosten, spreadkosten en een service fee. Wanneer je Amerikaanse aandelen koopt, zal BUX een wisselkoerskost van 0,25% aanrekenen. Dat is 2,50 euro voor elke 1.000 euro die je omzet naar dollars. Daarnaast rekent BUX vrij hoge spreadkosten aan ten opzichte van andere brokers. Omdat deze kost verrekend zit in de koers van het aandeel, is het een soort van verborgen kost.

BUX biedt trouwens een effectenrekening aan die volledig gratis is. Er is bovendien geen minimum vereist om met beleggen te starten. En er worden, in tegenstelling tot eToro, geen kosten in rekening gebracht voor opnemen van geld. Wel rekent BUX Zero een maandelijkse kost aan onder de naam Servicefee van 2,99 euro. Deze wordt elke maand op je cashsaldo in mindering gebracht. Als je onvoldoende cash hebt, word je saldo negatief. Wanneer je een positie verkoopt zal BUX de opbrengsten eerst gebruiken om de Servicefee te verrekenen.

BeschrijvingBux Zero
Aandelen EUVanaf € 1,99
Aandelen VKVanaf € 1,99
Aandelen VSVanaf € 0,99
ETF EUVanaf € 1,99
ETF VKVanaf € 1,99
ETF VSVanaf € 1,99
Obligaties EUNiet beschikbaar
Obligaties VSNiet beschikbaar
Opties EUNiet beschikbaar
Opties VKNiet beschikbaar
Opties VSNiet beschikbaar
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaar
Een volledig en actueel overzicht van alle kosten kun je vinden op de website van BUX Zero.

Contact met Bux Zero klantendienst

BUX Zero heeft een call center dat je kan bereiken via het nummer +31 85 888 9225. Je kan telefonisch contact opnemen vanaf 9 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds, wat ruime uren zijn. Je kan ook op zoek gaan naar antwoorden op vaak gestelde vragen in het Support Centrum. Kun je geen antwoord op je vraag vinden kun je deze ook via mail stellen (support@bux.com).

Bux Zero Klantendienst

Zelf heb ik een paar keer geprobeerd om de klantendienst telefonisch te bereiken maar daar wordt de lijn automatisch onderbroken na een paar minuten wachten. Blijkbaar ben ik niet de enige, op de Trustpilot reviews komt deze klacht wel vaker terug. De meeste klachten op Trustpilot hebben te maken met klanten die een account hadden aangemaakt op BUX Zero en ontevreden zijn dat er een maandelijkse service fee wordt aangerekend.

Is BUX Zero betrouwbaar?

BUX Zero is een Nederlands bedrijf onder de naam BUX B.V. dat onder toezicht staat van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De diensten binnen BUX met betrekking tot cryptomunten worden aangeboden door BUX Alternative Investments BV (BUX AI). BUX AI staat bij ook DNB geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten.

De effecten op je rekening bij BUX Zero worden ondergebracht in een apart bedrijf (Stichting BUX Custody). In het onwaarschijnlijke geval dat BUX failliet gaat, kunnen schuldeisers geen aanslag leggen op de effecten in je portefeuille. Voor het bewaren van het geld van hun klanten werkt BUX samen met ABN Amro. Daarom zijn cashposities bij BUX beschermd tot 100.000 euro onder de voorwaarden van het Nederlandse Depositogarantiestelsel.

Voordelen van Bux Zero

Lage kosten

BUX rekent geen kosten aan voor het openen of sluiten van een rekening. Je kan elke maand drie “Zero Orders” plaatsen waardoor je je transactiekosten zeer laag kunt houden. Maar buiten de Zero Orders zijn de transactiekosten voor het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s zeer laag. Momenteel is het een van de goedkoopste brokers in België.

Hoge rente

Sinds 1 oktober 2023 geeft BUX een vergoeding op niet-belegde cash van 2,75%. De vergoeding is wel beperkt tot de eerste schijf van 25.000 euro. Bovendien is je niet belegde cash tot een maximum van 100.00 euro beschermd onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel.

Directe toegang tot cryptomunten

BUX is een van de weinige brokers waarbij je direct kunt handelen in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Andere brokers bieden doorgaans enkel indirecte toegang tot cryptomunten in de vorm van ETF’s.

Toegang tot fractionele aandelen

BUX is samen met MEXEM een van de weinige brokers in België waarbij je fractionele aandelen kunt kopen en verkopen. Dit betekent dat je een gedeelte van één aandeel kunt kopen. Hierdoor kun je beleggen in om het even welk bedrijf, ongeacht de koers van het aandeel. Voor beleggers met een klein startkapitaal kan dit een kosteneffectieve manier zijn om zijn portefeuille te diversifiëren.

Gebruiksvriendelijk platform

De app voor iPhone en Android is overzichtelijk. Dankzij de intuïtieve lay-out is het niet overweldigend voor beginnende beleggers. Helaas is er wel geen desktop versie voor mensen die liever via een computer werken.

Nadelen van Bux Zero

Maandelijkse kost

Er is een maandelijkse kost van 2,99 euro voor het aanhouden van een rekening op BUX. Op een jaar kost dit bijna 36 euro, wat zwaar kan doorwegen voor beginnende beleggers met een kleine portefeuille.

Beperkt aanbod

Het aanbod aan aandelen, ETF’s en ETC’s is vrij beperkt ten opzichte van andere brokers. BUX heeft wel aangegeven dat ze dit stelselmatig zullen uitbreiden.

BUX leent je aandelen uit

In de algemene voorwaarden staat er dat je als klant akkoord gaat met het uitlenen van de effecten in je BUX-account. In tegenstelling tot brokers zoals Saxo word je hier niet direct voor vergoed, enkel indirect via lagere tarieven.

Bux Zero account openen in België

Om een account te kunnen openen bij BUX moet je:

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een bewijs van woonplaats geven
Bux Zero rekening openen

Open vandaag je account bij BUX.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief