Home Brokers Wat zijn wisselkosten?

Wat zijn wisselkosten?

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wisselkosten zijn kosten die financiële instellingen aanrekenen voor het omzetten van de ene valuta (bv. euro) naar een andere (bv. dollars). Wanneer je valuta laat omzetten, voegen brokers een wisselkoersmarge toe aan de huidige wisselkoers. Hoe hoger de wisselkoersmarge, hoe hoger de wisselkosten die je als belegger betaalt.

Een vergelijking van de huidige wisselkoersmarges

Wil je bijvoorbeeld euro’s in dollars omzetten om aandelen te kopen dan zal je broker naar de huidige wisselkoers kijken. Bovenop de huidige wisselkoers zal je broker een wisselkoersmarge toevoegen. De wisselkoersmarge varieert sterk van broker tot broker. Zo rekenen banken een wisselkoersmarge aan die twee tot vier keer hoger ligt in vergelijking met de meeste brokers.

Klassieke banken zoals Deutsche Bank en ING gebruiken een vaste wisselkoersmarge van 1%. BNP Paribas Fortis gebruikt daarentegen een wisselkoersmarge die afhankelijk is van de valuta en de transactiewaarde. Belgische brokers zoals Keytrade en MeDirect rekenen een wisselkoersmarge van 0,5% aan, wat maar de helft is van wat klassieke banken aanrekenen. Low-cost brokers zoals Saxo en DeGiro gaan nog verder en rekenen maar 0,25% aan.

Introducing brokers zoals Mexem en Lynx rekenen technisch gezien de laagste wisselkoersmarges (maar 0,005%). Hou er wel rekening mee dat ze een minimum van 5 EUR per conversie hanteren, ongeacht de transactiewaarde. Hierdoor zijn ze, in vergelijking met DeGiro en Saxo, duurder voor bedragen onder de 2.000 euro. In onderstaande grafiek kun je de wisselkosten van de voornaamste brokers en banken in België vergelijken met elkaar:

eToro is een handelsplatform waar je enkel in dollars kunt handelen. Je betaalt bij deze broker wisselkosten vanaf het moment dat je geld op je rekening stort (tenzij je Amerikaanse dollars stort). De wisselkosten zijn afhankelijk van de valuta waarin je stort en de manier waarop je stort. Een volledig en actueel overzicht kun je onder conversiekosten op de website van eToro vinden. Ook voor Trade Republic variëren de wisselkosten van valuta tot valuta, een actueel overzicht kan je op de website van Trade Republic vinden.

Laat ik valuta best automatisch of manueel omzetten?

Bij de meeste brokers en banken kun je kiezen of je valuta manueel of automatisch laat omzetten. Bij een automatische omzetting zal uw broker bij elke verkoop van effecten onmiddellijk vreemde valuta omzetten in euro’s. In dat geval betaal je als belegger telkens twee keer de wisselkoerskosten. De eerste keer bij de aankoop en een tweede keer bij de verkoop. Bij automatische omzetting kan het ook gebeuren dat buitenlandse dividenden automatisch worden omgezet in euro.

Bij een manuele omzetting bepaal je daarentegen zelf wanneer je een vreemde valuta terug in euro wilt omzetten. Het openen van een dollarrekening of een rekening in een andere valuta is zeer handig voor beleggers die regelmatig aandelen op beurzen buiten de Europese Unie kopen.

Wanneer je bijvoorbeeld aandelen in dollar verkoopt, kan je de opbrengsten parkeren op een dollarrekening. Wanneer je op een later moment een aandeel wilt kopen op de NYSE of de Nasdaq, kun je je bestaande dollars gebruiken. Op die manier kun je heel wat onnodige wisselkosten vermijden. De meeste brokers brengen bovendien geen extra kosten in rekening voor het openen van een dollarrekening of een rekening in een andere valuta.

Een uitzondering hierop is de Nederlandse broker DeGiro. Bij deze broker betaal je namelijk meer voor een manuele omzetting in vergelijking met een automatische omzetting. DeGiro rekent een vaste kost aan van 10 euro voor elke valutatransactie die manueel verloopt. Hierdoor kunnen de wisselkosten voor kleine bedragen zeer hoog oplopen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief