Home Brokers Wat zijn uitgaande transferkosten?

Wat zijn uitgaande transferkosten?

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Transferkosten zijn kosten die aangerekend worden voor het overzetten van effecten van je huidige broker naar een andere broker. Brokers rekenen een vaste kostprijs aan per effect, zoals een aandeel of obligatie, dat je laat overzetten. Voor binnenkomende transfers rekenen banken en brokers geen kosten aan.

De kostprijs voor een effectentransfer varieert sterk van broker tot broker. Zo rekenen MeDirect en BNP Paribas Fortis met 150 euro per effect een zeer hoge kost aan. De enigste brokers die geen uitgaande transferkosten aanrekenen zijn Mexem, Easybroker en Lynx. In de onderstaande tabel kun je de transferkosten vergelijken van de grootste banken en brokers in België.

Als belegger is het belangrijk dat je bewust bent van de uitgaande transferkosten vooraleer je een broker kiest. Bij sommige brokers kunnen de kosten van een effectentransfer namelijk hoog oplopen, zeker wanneer je een groot aantal effecten wilt laten overzetten. De uitgaande transferkosten moet je namelijk betalen per effect dat je wilt laten overzetten.

Voorbeeld

Een belegger heeft een portefeuille van 10 verschillende aandelen bij DeGiro voor een totale waarde van 50.000 euro. Stel dat hij niet meer tevreden is en hij zijn aandelen wil laten overzetten, dan kost dat 1.000 euro (10 * 100 euro). De belegger kan deze uitgaande transferkosten vermijden door zijn 10 aandelen te verkopen. De cashopbrengsten kan hij dan overzetten naar een andere broker om de aandelen daar opnieuw te kopen. In dat geval loopt hij dan wel een risico dat de koersen in de tussentijd sterk stijgen.

Tips

Om sommige beleggers over de streep te trekken voorzien sommige brokers een compensatie. Zo vergoed MeDirect bijvoorbeeld tot maximum 500 euro aan klanten die uitgaande transferkosten hebben.

Bij bepaalde brokers zoals Bux en eToro is het niet mogelijk om effecten te laten overzetten. Beide brokers werken namelijk met een gesloten platform. Hierdoor zijn zowel inkomende als uitgaande transfers niet mogelijk.

Bij hoge transferkosten kan het goedkoper zijn om alle effecten te verkopen, het geld over te schrijven naar een andere rekening en daar alles terug aan te kopen. Sommige brokers voorzien namelijk een welkomstbonus voor nieuwe klanten.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief