Home Brokers MeDirect Review 2024

MeDirect Review 2024

Wat is MeDirect en wat bieden ze aan

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 10 minuten leestijd

MeDirect startte in 2004 als Mediterranean Bank en werd een jaar later een volwaardige bank. Het is momenteel de derde grootste bank in Malta qua totale activa. In de loop der jaren heeft de bank verschillende overnames en uitbreidingen ondergaan. Zo heeft het bedrijf Volksbank Malta Limited overgenomen en lanceerde het in 2013 zijn activiteiten in België. In 2021 voegde de bank woninghypotheken toe aan zijn aanbod in Malta, België en Nederland.

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7

Vandaag heeft MeDirect in totaal meer dan 110.000 klanten en 4,5 miljard euro assets under management. In België hebben ze ongeveer 80.000 klanten en meer dan 3 miljard euro aan assets under management. Als klant van MeDirect krijg je toegang tot aandelen, ETF’s, fondsen en obligaties. Wil je kunnen handelen in opties, derivaten, hefboomproducten en cryptomunten dan moet je op zoek naar een andere broker.

Belastingen in België

Beurstaks

MeDirect houdt automatisch de verschuldigde beurstaks of TOB af op je transacties. Er zijn namelijk beurstaksen verschuldigd aan de overheid bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen, ETF’s en obligaties. Omdat MeDirect dit voor jou doet, heb je minder administratief werk. Dit is in tegenstelling tot andere brokers zoals eToro, waar je zelf in staat voor de berekening, aangifte en betaling van de beurstaks.

Roerende voorheffing

MeDirect zorgt er als financiële tussenpersoon voor dat de roerende voorheffing op dividenden wordt ingehouden. Dit is in tegenstelling tot klanten die een buitenlandse effectenrekening hebben bij bijvoorbeeld MEXEM of LYNX. België heeft met verschillende landen dubbelbelastingverdragen gesloten om te voorkomen dat dividenden in beide landen aan de volle pot belast worden. Bij MeDirect kun je gratis een document invullen om ervoor te zorgen dat je van een verlaagd tarief kunt genieten wanneer je dividenden uit de Verenigde Staten ontvangt.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Je moet je rekening van MeDirect niet aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Bij MeDirect beschik je namelijk over een Belgische effectenrekening waarbij gegevens door je bank worden doorgespeeld aan de Belgische Nationale Bank.

Medirect producten

Tarieven en kosten

MeDirect rekent geen kosten aan voor het openen, aanhouden of sluiten van een rekening. Op vlak van transactiekosten voor aandelen en obligaties is MeDirect niet de goedkoopste maar wel marktconform. Qua transactiekosten zijn ze vergelijkbaar met Saxo en Bolero (KBC Bank). Brokers zoals DeGiro en MEXEM hebben lagere transactiekosten maar daar sta je als klant wel zelf in voor het aanmelden van je rekening bij het CAP en het aangeven van je roerende voorheffing op je belastingaangifte.

MeDirect rekent geen kosten aan voor corporate actions zoals uitkering van dividenden. En je kan ook gratis een verlaging aanvragen voor een belastingvermindering aan de bron voor dividenden uit de Verenigde Staten. Bij MeDirect betaal je wel 150 euro per effect dat je wil laten overzetten naar een andere bank of broker, wat aan de dure kant is. Gelukkig zijn er brokers zoals Keytrade die deze transferkosten betalen voor nieuwe klanten.

BeschrijvingMeDirect
Aandelen EUVanaf € 7
Aandelen VKVanaf £ 15
Aandelen VSVanaf $ 15
ETF EUVanaf € 7
ETF VKVanaf £ 15
ETF VSVanaf $ 15
Obligaties EUVanaf € 15
Obligaties VSVanaf $ 15
Opties EUNiet beschikbaar
Opties VKNiet beschikbaar
Opties VSNiet beschikbaar
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaar
Een volledig en actueel overzicht van alle kosten kun je vinden op de website van MeDirect.

De MeDirect klantendienst

De klantendienst van MeDirect kun je telefonisch bereiken via het nummer +32 02 518 0000 van 9 uur ’s ochtends tot 20 uur ‘s avonds. Dat zijn vrij ruime uren in vergelijking met de meeste andere brokers. Bovendien zijn ze ook nog eens op zaterdag bereikbaar tussen 9 uur en 14 uur. De mensen die ik aan de lijn kreeg op de klantendienst waren vriendelijk en behulpzaam.

Voor minder dringende vragen kun je door een lijst met vaak gestelde vragen gaan. Vind je daar geen antwoord kun je een contactformulier invullen of een mail sturen naar info@medirect.be. Zelf heb ik een mail gestuurd met een paar vragen, deze werd binnen de 24 uur beantwoord.

Is MeDirect betrouwbaar?

MeDirect is een Maltese bank die bestaat sinds 2004 en deel uitmaakt van de MDB Group. Als bank staat ze onder toezicht staat van de FSMA en de Nationale Bank van België. MeDirect is aangesloten bij het Belgische depositogarantiestelsel. Dit wil zeggen dat in het onwaarschijnlijke geval van een faillissement uw cashtegoeden bij de bank gedekt zijn tot 100.000 euro per persoon.

Maar ook je aandelen, ETF’s en obligaties staan veilig op je effectenrekening bij MeDirect. Deze effecten staan namelijk op een aparte rekening en zijn geen eigendom van de bank, maar wel van de belegger. In geval van een faillissement kunnen de schuldeisers niet aan deze effecten. Klanten van MeDirect kunnen deze effecten dan laten overzetten naar een andere bank of broker.

Voordelen van MeDirect

Vernieuwde applicatie

Begin 2022 heeft MeDirect een redesign gedaan van hun beleggingsplatform. Dankzij de upgrade van de app kunnen klanten van MeDirect nu de real time prijzen van aandelen, beursgenoteerde fondsen en obligaties eenvoudig volgen en verhandelen op hun smartphone of tablet. De nieuwe interface heeft een verbeterde zoekfunctie en is gemakkelijker om te gebruiken voor beginnende beleggers.

Hoge rentevoeten voor spaarders

MeDirect biedt naast aandelen, ETF’s en obligaties ook een paar interessante opties aan voor spaarders. Zo kan je geld op en termijnrekening of spaarrekening zetten met een hoog rendement of hoge getrouwheidspremie. Met MeDirect Dynamic, Fidelity, Maandsparen Max en ME3 kun je als klant zelf kiezen of je op korte termijn of lange termijn wilt sparen.

Geen instap- of uitstapkosten voor fondsen

Bij MeDirect heb je keuze uit 65 fondsen waarbij je geen instap- of uitstapkosten moet betalen. Je betaalt enkel beheerskosten aan de fondsbeheerder. MeDirect kan deze fondsen gratis aanbieden omdat zij als distributeur een vergoeding van de fondsbeheerders ontvangt.

Nadelen van MeDirect

Hoge transactiekosten voor aandelen, ETF’s en obligaties

MeDirect is vergelijkbaar qua transactiekosten met Bolero en Saxo. Maar er zijn heel wat brokers in België die goedkoper zijn dan Saxo zoals LYNX, MEXEM en DeGiro. Voor de aankoop van aandelen op de Euronext Brussel betaal je minstens 7 euro per transactie, op andere beurzen zit je aan een minimum van 10 of 15 euro per transactie. Bij een goedkope broker zoals DeGiro betaal je maar 2 euro voor een vergelijkbare transactie.

Limietorder maar één dag geldig

Bij MeDirect kun je, juist zoals bij andere brokers, limietorders ingeven voor het kopen van aandelen, obligaties en ETF’s op de secundaire markt. Bij alle brokers kun je een limiet instellen en deze een maand lang in de markt laten staan, tot je order gevuld wordt of vervalt. Bij MeDirect is elk limietorder maar één dag geldig, waardoor je vaak opnieuw orders moet ingeven.

Spaarrekeningen

MeDirect is vooral gekend voor zijn interessante rentevoeten op zijn spaarrekeningen. Voor wie 12 maanden lang zijn geld kan parkeren is de MeDirect Fidelity Sparen een van de meest interessantste spaarrekeningen op de markt.

NaamBasisrenteGetrouwheidspremie
Dynamic Sparen1,40%0,40%
Fidelity Sparen0,75%1,80%
Maandsparen Max0,05%0,25%
ME3 Spaarrekening0,30%0,00%
Termijnrekening2,00%0,00%

MeDirect account openen in België

Het openen van een broker account bij MeDirect is eenvoudig. Je kan kiezen tussen een persoonlijke rekening of een gezamenlijke rekening. Je hebt de keuze om een account aan te maken via Itsme of via een formulier. Gebruik je Itsme hoef je enkel je gegevens nakijken, een paar vragen beantwoorden en de nodige documenten opladen. Vul je liever het formulier in houd er dan rekening mee dat je naast je identiteitskaart ook een selfie van jezelf moet opladen.

Om een account te kunnen openen bij MeDirect moet je:

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een bewijs van woonplaats geven
  • In bezit zijn van een smartphone
MeDirect rekening openen

Open vandaag je account bij MeDirect.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief