Home Brokers Mexem Review 2024

Mexem Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 15 minuten leestijd

Introductie

Mexem is sinds 2018 actief in zowel België als Nederland. Het bedrijf werd opgericht in 1986 in Cyprus en de huidige CEO van Mexem, Enosh Aharoni heeft meer dan 16 jaar ervaring in de financiële sector. Vandaag heeft het nog altijd zijn hoofdkantoor in Limassol, maar ze hebben ook kantoren in Azië, het Midden-Oosten en Europa. Er zijn zelfs kantoren in Brussel en Amstelveen. Deze kantoren staan onder andere in voor de ondersteuning van lokale klanten.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 1,8

Mexem is juist zoals LYNX een introducerende makelaar van Interactive Brokers. Een introducing broker is een broker die een directe relatie heeft met haar klanten maar niet de effectieve transacties uitvoert. Daarvoor werkt Mexem samen met Interactive Brokers, een van de grootste brokers uit de Verenigde Staten.

Door hun samenwerking met Interactive Brokers kan Mexem beleggers toegang geven tot 150 beurzen in 33 verschillende landen en 23 verschillende valuta’s. In Europa zijn dit onder andere beurzen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In Amerika is dit de Verenigde Staten, Canada en Mexico. En in Azië is dit Australië, Hong Kong, India, Japan, Singapore en Zuid-Korea.

Belastingen in België

Beurstaks

Mexem houdt, zoals de meeste brokers, automatisch de verschuldigde beurstaks of TOB af. Er zijn namelijk beurstaksen verschuldigd bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen en obligaties. Er zijn een aantal brokers die dit niet doen zoals Interactive Brokers, eToro en Trade Republic.

Zo is er bijvoorbeeld een beurstaks van 0,12% voor de aankoop en verkoop van obligaties op de secundaire markt. Een tarief van 0,35% op de aankoop en verkoop van effecten zoals aandelen, warrants en turbo’s. Bij de verkoop van bijvoorbeeld een kapitalisatiefonds is een beurstaks van 1,32% van toepassing. Als je broker de beurstaks niet inhoudt, dan sta je als Belgische belastingplichtige in om alle transacties zelf bij te houden en aan te geven.

Roerende voorheffing

Net als bij de beurstaksen wordt ook de roerende voorheffing (30 % op dividenden) ingehouden door Mexem maar enkel bij Belgische aandelen. Deze worden namelijk aan de bron belast. Omdat Mexem een buitenlandse broker is zal deze de roerende voorheffing niet afhouden van dividenden die u ontvangt van bedrijven die buiten België gevestigd zijn.

Mexem zal je de nodige instructies geven waar je een overzicht kunt vinden met de dividenden die je hebt ontvangen. Je moet op basis van dit overzicht zelf een aangifte doen bij de fiscus. Aangezien de fiscus op de hoogte is dat je over een rekening in het buitenland beschikt, is het belangrijk dat je dit correct doet. Zie je dit niet zitten dan kies je beter voor een broker zoals Bolero of Saxo. Zij nemen de aangifte van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden namelijk op zich.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Mexem is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bolero (KBC Groep) een buitenlandse broker. Daarom moet je je Mexem rekening aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank. Het is vrij eenvoudig om dit zelf te doen via de website van de NBB. Terwijl de mededeling aan het CAP slechts éénmalig moet gedaan worden, moet je als belegger het bestaan van een buitenlandse rekening jaarlijks op de fiscale aangifte vermelden.

Tarieven en kosten

Mexem biedt, juist zoals DeGiro, een van de laagste transactiekosten aan op de markt. Zo kan je aandelen en ETF’s verhandelen vanaf een commissie van 0,06% tot 0,15%. Voor een order van 3.000 euro voor het kopen van aandelen van KBC betaal je slechts 1,8 EUR in commissie aan Mexem. Voor aandelen op Amerikaanse beurzen zoals de NYSE en de Nasdaq kun je vanaf 2,5 dollar handelen.

Naast transactiekosten rekent Mexem geen vaste kosten of inningskosten aan. De wisselkoerskosten liggen laag en je kunt gratis je effectenrekening overzetten naar een andere broker. Voor dat laatste rekenen de meeste Belgische brokers zeer hoge kosten aan. Ook heb je de mogelijkheid om bij Mexem een W-8 formulier in te vullen waarmee je als Belgische belastingplichtige gebruik kunt maken van het verdrag om dubbele belasting te vermijden. Mexem rekent hiervoor ook geen kosten aan.

BeschrijvingMexem
Aandelen EUVanaf € 1,8
Aandelen VKVanaf £ 2,5
Aandelen VSVanaf $ 2,5
ETF EUVanaf € 1,8
ETF VKVanaf £ 2,5
ETF VSVanaf $ 2,5
Obligaties EUVanaf € 5
Obligaties VSVanaf $ 8
Opties EUVanaf € 1,8
Opties VKVanaf £ 2,5
Opties VSVanaf $ 2
Futures EUVanaf € 1,8
Futures VKVanaf £ 2,5
Futures VSVanaf $ 2
WarrantsVanaf € 5
Een volledig en up to date overzicht kun je vinden op de website van Mexem.

Contact met klantendienst

Mexem heeft een uitstekende klantendienst die je zowel telefonisch als via mail kunt bereiken. Om klanten zo goed mogelijk bij te staan is er een aparte klantendienst voor zowel België als Nederland. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik telefonisch nooit lang in de wachtrij heb moeten staan. De mensen van de klantendienst zijn vriendelijk en behulpzaam. Ook mails worden snel beantwoord. De score van 4,6 op 5 op Trustpilot die andere gebruikers aan Mexem geven, bevestigen ook mijn persoonlijke ervaring met deze broker.

Is Mexem betrouwbaar?

Mexem is een Cypriotisch bedrijf dat onder toezicht staat van Cysec (licensie No. 325/17) en voldoet aan de nodige EU-regelgeving en de Mifid II-wetgeving. Voor hun orders werken ze samen met een van de grootste Amerikaanse spelers op de markt, Interactive Brokers. Ze zijn een vrij recente speler die sinds 2018 actief is op de Belgische en Nederlandse markt.

De partner van Mexem is Interactive Brokers Ireland Limited die onder toezicht staat van de Central Bank of Ireland (CBI, referentienummer C423427) en geregistreerd is bij het Companies Registration Office (CRO, registratienummer 657406) en lid is van het Irish Investor Compensation Scheme (ICS). Het geregistreerd kantoor is 10 Earlsfort Terrace, Dublin, D02 T380, Ierland.

IB Ireland Limited is een dochtermaatschappij van Interactive Brokers Group (IBG). IBG staat al sinds 1994 bij de SEC (American Securities and Exchange Commission) als broker-dealer ingeschreven. IBG is genoteerd op de Nasdaq stock exchange (ticker code: IBKR) in de Verenigde Staten en moet voldoen aan zeer strenge vereisten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Zowel de cashposities als de effecten van de beleggers van Mexem worden gescheiden gehouden van het vermogen van IBG. IBG maakt gebruik van diverse banken voor de bewaring van cash, ter voorkoming van concentratierisico bij één bank. Omdat je geld en effecten op een gesegregeerde rekening staan, ben je als klant van Mexem beschermd tegen een eventueel faillissement. In het onwaarschijnlijke geval van een faillissement zullen schuldeisers geen toegang hebben tot de cash of effecten van de klanten van Mexem. Zij kunnen in dat geval hun cash en effecten laten overzetten naar een andere broker.

Alleen in een uitzonderlijke situatie bij bijvoorbeeld fraude waarin Interactive Brokers niet in staat zou zijn om aan haar verplichtingen te voldoen en daarom de activa van de belegger niet kan teruggeven wordt het beleggersbeschermingsstelsel toegepast. Omdat Interactive Brokers Ireland Limited in Ierland geregistreerd staat is het Investor Compensation Scheme of Ireland van toepassing. Dit stelsel vergoedt 90% van het verlies tot een maximum van 20.000 euro.

Voordelen

Lage kosten

Mexem rekent geen kosten aan voor het openen van een rekening. Er zijn ook geen jaarlijkse beheerskosten of kosten voor het gebruik van software of rapportagetool. De kosten voor het kopen en verkopen van aandelen liggen laag juist zoals voor andere effecten zoals obligaties, ETF’s en opties. Momenteel is het een van de goedkoopste brokers in België. Zo kan je al in veel Europese aandelen beginnen te beleggen vanaf 1,80 euro per transactie.

Fractionele aandelen

Mexem is ook een van de weinige brokers in België waarbij je fractionele aandelen kunt verhandelen. Dit betekent dat je een fractie van één aandeel kunt kopen. Hierdoor kun je beleggen in om het even welk bedrijf, ongeacht de koers van het aandeel. Voor beleggers met een klein startkapitaal kan dit een kosteneffectieve manier zijn om zijn of haar portefeuille te diversifiëren.

Ruime keuze

Met een account op Mexem krijg je toegang tot een ruime selectie aan effecten die je kan verhandelen. Je kan er beleggen in onder andere aandelen, obligaties, ETF’s, opties, futures, warrants, mutual funds, turbo’s, forex en grondstoffen in meer dan 150 verschillende beurzen en meer dan 30 verschillende landen.

Geschikt voor ervaren beleggers

Er worden veel verschillende soorten orders ondersteund voor ervaren gebruikers. Je kunt naast limietorders en marktorders ook ingewikkelde orders uitvoeren zoals market-if-touched, limit-if-touched of trailing stoporder. Als belegger heb je ook de keuze om naast een cash rekening ook een margin rekening te openen waardoor je kunt beleggen met hefboomwerking.

Uitstekende analysemogelijkheden

De analysetools bij Mexem zijn gratis en gebruiksvriendelijk. Ervaren beleggers kunnen het Trade Work Station gebruiken voor geavanceerde orders en real time informatie. Los van de TWS software kun je ook de tools in de browser gebruiken zoals de Market Scanner, Bond Scanner en Mutual Fund Scanner om op verschillende opportuniteiten te screenen. Daarnaast is er ook nog een Fundamentals Explorer waarmee je kunt inzoomen op specifieke gegevens van één bedrijf zoals de balance sheet, insider ownership en analyst ratings.

Nadelen

Gebruiksgemak

Omdat Mexem zoveel mogelijkheden aanbiedt kan het overweldigend zijn voor beginnende beleggers. Zeker omdat het platform enkel te gebruiken is in het Engels. Het is niet mogelijk om dit in de instellingen naar het Nederlands te vertalen. Door de taalbarrière en het enorme aanbod aan producten en diensten kan het moeilijk zijn om in het begin je weg te vinden op het platform.

Buitenlands toezicht

Ook al staat Mexem geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland en bij de Financial Services and Markets Authority (FSMA) in België zal het in geval van faillissement de Cypriotische wetten van toepassing zijn. Mexem staat namelijk onder toezicht van Cysec.

Tools

Trade Work Station

Mexem maakt gebruik van het Trade Work Station (TWS) handelsplatform dat ontwikkeld is door Interactive Brokers. Je kan deze software zowel downloaden voor Windows, Linux als voor Mac. Het platform heeft tevens een mobiele app ontwikkeld voor iOS en Android en kan ook via een browser gebruikt worden. Deze handige software kan je gratis gebruik en Mexem rekent hier geen extra kosten voor aan.

Mogelijkheden van TWS:

  • Orders, live quotes, technisch onderzoek en analyse tools
  • Accountbeheer
  • Speciale orders zoals bracket, stop limit, profit taker, One Cancels Other, beta, FX order, en pair hedging orders
  • Manage je watchlists en market scanners
  • Real Time News volgen
  • Je kan subscriptions van providers zoals Reuters, Dow Jones, Morningstar, en Zacks integreren

Analysemogelijkheden van het platform

Scanners

In de browser kun je eenvoudige scanners terugvinden waarmee je op zoek kunt gaan naar opportuniteiten. Er is een Market Scanner voor aandelen en ETF’s, een Bond Scanner voor obligaties en een Mutual Fund Scanner voor beleggingsfondsen.

Fundamentals Explorer

Eens je een interessant bedrijf hebt ontdekt met de screeners kun je aan de hand van de Fundamentals Explorer dieper ingaan op één bedrijf. Je kan er onder andere de winst- en verliesrekening, balans, dividenden, insider ownership en analyst ratings kunt bekijken.

Fundamentals-Explorer-1

Account openen

Bij Mexem kun je verschillende soorten accounts openen. Je kan een individueel account openen, maar je kan ook kiezen voor een gezamenlijk account met je partner. Naast individuele beleggers biedt Mexem ook diensten aan voor institutionele klanten zoals vermogensbeheerders, makelaars en kleine bedrijven.

Om een account te kunnen openen bij Mexem moet je:

  • Over een geldig identiteitsbewijs (ID of paspoort) beschikken
  • 18 jaar of ouder zijn
  • Een bewijs van woonplaats geven

Open vandaag je account bij MEXEM.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief