Home Brokers Keytrade Review 2024

Keytrade Review 2024

Wie is Keytrade en wat bieden ze aan

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 11 minuten leestijd

Keytrade Bank is een Belgische internetbank die werd opgericht in 1998 onder de naam VMS-Keytrade door de broers Zurstrassen en Grégoire de Streel. Vier jaar later veranderde de naam naar Keytrade Bank na de overname van RealBank in 2002. Vanaf 2005 maakte Keytrade Bank deel uit van het Belgische Landbouwkrediet, dat in 2013 werd herdoopt tot Crelan. In 2009 nam Keytrade de Belgische rekeningen over van de Kaupthing Bank, die failliet ten gevolge van de financiële crisis.

Keytrade Review Vak
Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7,5

Begin 2016 verhuisde Keytrade van Crelan naar de groep Crédit Mutuel Arkéa, dat ook al eigenaar was van Fortuneo Belgium. Midden 2019 nam Keytrade de Belgische tak over van Moneyou, een dochterbedrijf van ABN Amro. Vandaag is Keytrade een Belgisch bijkantoor van Arkéa Direct Bank.

Keytrade geeft geen cijfers door over hun aantal klanten en hun assets under management. Volgens een artikel van Knack had Keytrade Bank in 2019 ruim 300.000 klanten. Klanten van Keytrade kunnen beleggen in een breed aanbod van verschillende effecten. Naast aandelen, ETF’s en obligaties kunnen beleggers ook handelen in opties en derivaten zoals futures en warrants. Je krijgt toegang tot de grootste beurzen waaronder Brussel, Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Milaan, Londen, Zurich, Helsinki, Stockholm, Kopenhagen, Oslo, New York en Toronto.

Belastingen in België

Beurstaks

Keytrade houdt de verschuldigde beurstaks of TOB af bij elke transactie. Er zijn namelijk beurstaksen verschuldigd bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals onder andere aandelen, ETF’s en obligaties. Zo is er bijvoorbeeld een beurstaks van 0,12% voor de aankoop en verkoop van obligaties met een maximum van 1.300 euro en een tarief van 0,35% op de aankoop en verkoop van effecten zoals aandelen met een maximum van 1.600 euro.

Roerende voorheffing

Bij Keytrade beschik je over een Belgische effectenrekening waardoor de roerende voorheffing op zowel binnenlandse als buitenlandse dividenden ingehouden wordt. Dit is in tegenstelling tot Belgische beleggers die een buitenlandse effectenrekening hebben bij bijvoorbeeld MEXEM of DeGiro. Bij deze brokers sta je zelf in om de roerende voorheffing aan te geven.

Je kan bij Keytrade onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd tarief voor dividenden die je uit het buitenland ontvangt. Om van het verlaagd tarief gebruik te kunnen maken, moet je een document invullen en bezorgen aan Keytrade. Voor dividenden uit de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk rekent Keytrade geen kosten aan om dit document te verwerken. Maar om een verlaagd tarief voor dividenden uit Duitsland, Frankrijk of Zwitserland te verkrijgen, rekent Keytrade wel 4,20% aan op het gerecupereerde bedrag. En dit telkens met een minimum van 60 euro bij de betaling van elk dividend.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Keytrade deelt jaarlijks gegevens van hun klanten (identificatie, bankrekeningen, lopende contracten) mee aan de Nationale Bank van België.  Daarom moet je je Keytrade-account, in tegenstelling tot een buitenlandse broker zoals LYNX, niet zelf aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP).

Tarieven en kosten

Keytrade is niet de goedkoopste broker op de markt. Qua tarieven leunen ze sterk aan bij brokers zoals Bolero en MeDirect. Deze brokers rekenen hogere transactiekosten aan dan buitenlandse brokers zoals Mexem en DeGiro. De transactiekosten voor transacties op Euronext Brussel vallen nog mee. Maar voor andere beurzen zoals Frankfurt, Milaan en Madrid betaal je minstens 24,95 euro per transactie. Voor beleggers die regelmatig aandelen of obligaties kopen en verkopen kunnen de kosten dus hoog oplopen.

Voor indexbeleggers kan Keyplan daarentegen wel interessant zijn. Dat is een investeringsplan waarmee je op periodieke wijze een vaste som kunt beleggen in een portefeuille van fondsen. Je kan kiezen uit vier beleggingsstijlen (voorzichtig, evenwichtig, gedurfd of duurzaam) of je kan zelf een selectie maken uit 40 verschillende fondsen. Het grote voordeel van Keyplan is dat er geen instapkosten of uitstapkosten aan verbonden zijn. Keytrade kan deze fondsen gratis aanbieden aan zijn klanten omdat zij een deel van de beheerskosten van de fondsen ontvangen in de vorm van distributievergoedingen.

BeschrijvingTranasctiekosten
Aandelen EUVanaf € 7,5
Aandelen VKVanaf £ 29,95
Aandelen VSVanaf $ 14,95
ETF EUVanaf € 7,5
ETF VKVanaf £ 29,95
ETF VSVanaf $ 14,95
Obligaties EUVanaf € 29,95
Obligaties VSVanaf € 29,95
Opties EUVanaf € 2,95
Opties VKVanaf € 3
Opties VSVanaf $ 2,5
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSVanaf $ 10
WarrantsVanaf € 7,5

Contact met klantendienst

De klantendienst van Keytrade is telefonisch bereikbaar op het nummer +32 2 679 90 00 tussen 9 en 22 uur. Dit is vrij lang, de meeste brokers sluiten hun klantendienst rond 17:30. Voor minder dringende vragen kan je ook contact opnemen via mail (info@keytradebank.be) of via een contactformulier.

Om de klantendienst van Keytrade te bereiken moet je wel enig geduld uitoefenen. Ik heb een paar keer telefonisch contact proberen opnemen, elke keer heb ik langer dan 20 minuten in de wachtrij moeten wachten voor ik iemand aan de lijn kreeg. Maar eens ik iemand aan de lijn kreeg werd ik wel goed geholpen.

Ik had ook een aantal vragen op mail gezet, deze werden 5 uur later al beantwoord. Voor een van de vragen werd ik wel doorverwezen naar een andere dienst. De ervaringen op Trustpilot zijn zeer negatief. De meeste mensen klagen over lange wachttijden bij het callcenter. Maar ook voor het openen van een rekening, het verwerken van een nalatenschap en het behandelen van klachten worden er veel negatieve ervaringen gedeeld.

Is Keytrade betrouwbaar?

Keytrade is sinds 2016 voor 100% een filiaal van de groep Crédit Mutuel Arkéa. De kredietwaardigheid van het moederbedrijf Crédit Mutuel Arkéa is hoog. Het heeft een rating van Aa3 van Moody’s en een A- van Fitch.

Na de overname door Crédit Mutuel Arkéa  werd er beslist om de Belgische banklicentie van Keytrade niet te behouden. Keytrade staat dus onder toezicht van de Franse beurswaakhond L’Autorité des marchés financiers (AMF). De tegoeden van klanten van Keytrade Bank worden met andere woorden niet gewaarborgd door het Belgische depositogarantiefonds, maar wel door dat van Frankrijk. Het Franse depositogarantiefonds voorziet net zoals de Belgische een waarborg van 100.000 euro per klant per bank. Met andere woorden zijn je cash tegoeden tot 100.000 euro veilig bij Keytrade.

Niet alleen je cash tegoeden maar ook je effecten staan veilig bij Keytrade. Indien een bank failliet gaat, dan blijven de effecten van haar klanten namelijk buiten het faillissement. Deze staan namelijk op een aparte rekening en zijn geen eigendom van de bank, maar van de belegger. In geval van een faillissement zullen deze effecten overgezet worden naar een rekening bij een andere bank of broker.

Voordelen van Keytrade

Gebruiksvriendelijke platform

Zowel de desktop als mobile applicatie van Keytrade bank zijn gebruiksvriendelijk. Je kan je effecten eenvoudig beheren via je PC, Mac, iPad, iPhone of Android. De interface is gemakkelijk om te gebruiken, ook voor beginnende beleggers.

Geschikt voor indexbeleggers

Keyplan is een investeringsplan waarmee je periodiek kunt beleggen in een portefeuille van fondsen. Het grote voordeel van Keyplan is dat er geen instapkosten of uitstapkosten aan verbonden zijn. Op die manier kun je je kosten laag houden omdat je enkel beheerskosten moet betalen. Je hebt ook de keuze om zelf te kiezen uit een selectie van 40 verschillende fondsen.

Vergoeding voor inkomende transfers

Wanneer je effecten van een broker naar Keytrade wilt overzetten, dan zal de oude broker hier waarschijnlijk kosten voor aanrekenen. Keytrade komt tot maximum 2.500 euro tussen om deze kosten te vergoeden. Dat wil zeggen dat je in de meeste gevallen je portefeuille kosteloos naar Keytrade kunt overzetten.

Verschillende accounttypes

In tegenstelling tot sommige brokers zoals DeGiro kun je bij Keytrade wel een gezamenlijk account openen. Of zelfs een account op naam van een minderjarige dochter of zoon. Daarnaast biedt Keytrade ook rekeningen aan voor zelfstandigen of mensen die een vrij beroep uitoefenen.

Nadelen van Keytrade

Hoge transactiekosten

Brokers zoals MEXEM en DeGiro hebben lagere transactiekosten dan Keytrade. Vooral voor het verhandelen van effecten in het buitenland rekent Keytrade hoge transactiekosten aan.

Matige klantendienst

De klantendienst bij Keytrade lijkt onderbemand te zijn. Meestal moet je lang in de wachtrij staan om telefonisch een antwoord op je vragen te krijgen. Ook voor je vragen via mail moet je een aantal dagen geduld hebben.

Account openen

Een account openen bij Keytrade kun je met Itsme doen of met je identiteitskaart. Je kan ook een account openen zonder identiteitskaart maar dan moet je een ander identiteitsbewijs kunnen voorzien zoals een paspoort. Door Itsme te gebruiken wordt een groot gedeelte van de persoonlijke gegevens al ingevuld en hoef je enkel een paar zaken aan te vullen en na te kijken.

Je kunt een account openen bij Keytrade via deze link.

Keytrade account aanmaken

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief