Home Brokers ING Self Invest Review 2024

ING Self Invest Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 11 minuten leestijd

Introductie

ING lanceerde in 2021 Self Invest om klanten die zelf willen beleggen beter te bedienen. De nieuwe tool is vooral gericht op kleinere beleggers die op zoek zijn naar goedkope tarieven bij het plaatsen van kleine transacties. Hiermee wil ING inspelen op de interesse van jongeren om hun financiën in eigen handen te nemen.

Goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 1

Fiscale verplichtingen

Beurstaks

ING Self Invest houdt de verschuldigde beurstaks (TOB) af bij elke transactie. Er zijn namelijk beurstaksen verschuldigd bij het kopen en verkopen van effecten zoals onder andere aandelen,  obligaties en fondsen.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Omdat u bij ING Self Invest gebruik maakt van een Belgisch rekeningnummer, hoeft u deze niet aan te geven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank.

Roerende voorheffing

ING zorgt ervoor dat de roerende voorheffing op binnenlandse en buitenlandse dividenden ingehouden wordt. Dit is in tegenstelling tot de meeste buitenlandse brokers zoals DeGiro en MEXEM waarbij u zelf instaat voor het aangeven van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden.

Je kan bij ING een attest tekenen om te genieten van een verlaagde heffing aan de bron bij het ontvangen van buitenlandse dividenden voor onder andere landen zoals Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. ING rekent 5,04 euro aan per effectenrekening en per maand voor de formaliteiten m.b.t. verdragen ter vermijding van dubbele belasting op inkomsten van buitenlandse effecten.


Tarieven en kosten

Voor een order op Euronext Brussel, Amsterdam of Parijs, betalen klanten van ING Self Invest een commissie van 0,35 percent van de transactiewaarde met een minimum van 1 euro. Voor orders op de andere beurzen zoals de Nasdaq in de VS bedraagt de commissie 0,5 percent, ook met een minimum van 1 euro.

ING Self Invest is dus goedkoper voor kleine transacties dan brokers zoals Bolero, Keytrade, Saxo en MeDirect die tussen de 7 en 7,50 euro aanrekenen voor orders onder de 2.500 euro. Naarmate dat de transactiewaarde van uw order stijgt, loopt de kost die ING aanrekent ook snel op. Voor een order van 2.500 euro op Euronext Brussel betaalt u 8,75 euro. ING Self Invest is dus, juist zoals Belfius Re=Bel en Bux, vooral interessant voor wie met kleine bedragen belegt.

Ook is het belangrijk om te weten dat ING een bewaarloon aanrekent per effect in uw portefeuille. Voor effecten zoals aandelen of beursgenoteerde fondsen betaalt u een bewaarloon van 0,0242% per maand, met een minimum van 0,3025 euro. Op een portefeuille met een gemiddelde waarde van 50.000 euro betaalt u jaarlijks 145 euro aan bewaarloon (0,0242% * 50.000 euro * 12 maanden).

ING Self Invest is dus voornamelijk interessant voor beginnende beleggers die met kleine bedragen willen beleggen. Maar beleggers die met grotere bedragen werken zijn beter af bij een broker die geen bewaarloon aanrekent.

BeschrijvingTransactiekosten
Aandelen EUVanaf € 1
Aandelen VKVanaf € 1
Aandelen VSVanaf € 1
ETF EUVanaf € 1
ETF VKVanaf € 1
ETF VSVanaf € 1
Obligaties EUVanaf € 50
Obligaties VSVanaf € 50
Opties EUNiet beschikbaar
Opties VKNiet beschikbaar
Opties VSNiet beschikbaar
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsNiet beschikbaar
Een volledig en actueel overzicht van de tarieven kunt u terugvinden op de website van ING.

Contact met klantendienst

Contact opnemen met de klantendienst van ING doet u telefonisch, via de chat op de ING app of via een afspraak op een fysieke locatie. Het is ook mogelijk om via video-call contact op te nemen met een ING-adviseur. Maar u kunt niet gewoon een mail sturen naar de klantendienst en er is geen aparte klantendienst voor ING Self Invest.

Het contact met de chat verloopt vrij moeilijk. Ik heb een paar vragen proberen te stellen via de chat in de ING applicatie. Ik moet eerst voorbij een chatbot komen en soms ook Engelstalige chatmedewerkers om een vraag in het Nederlands te kunnen stellen. Het wachten op een antwoord van een Nederlandse was vrij lang en een paar keer kwam ik in contact met onbehulpzame medewerkers. Ook de wachttijden om iemand aan de lijn te krijgen lopen vrij hoog op.

Mijn ervaring lijkt ook bevestigd te worden door andere mensen die hun ervaringen op Trustpilot hebben gedeeld.

Is ING Self Invest betrouwbaar?

ING Self Invest valt onder de ING Groep dat onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland. De naam ING ontstond in 1991 door fusie van de NMB Postbank Groep met verzekeraar Nationale Nederlanden. ING Groep is een van de tien grootste banken in Europa. De laatste kredietrating die ING Groep van S&P en Fitch waren respectievelijk A- en A+ waarmee ze even goed scoren als andere Belgische banken zoals AXA en Belfius.

Banken zoals ING zijn wettelijk verplicht om de effecten van hun klanten op een aparte rekening te bewaren. In geval van een faillissement zullen schuldeisers enkel aanspraak kunnen maken op activa van ING en niet op effecten van hun klanten. In dat geval zullen klanten van ING de mogelijkheid krijgen om deze effecten over te zetten naar een effectenrekening bij een andere bank of broker.

Depositogarantiestelsel (DGS)

ING valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel waardoor uw cashreserves beschermd zijn voor een maximumbedrag van 100.000 euro per rekeninghouder en per financiële instelling in geval van een faillissement. In het onwaarschijnlijke geval dat ING failliet zou gaan, is al het geld dat op uw zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen staat beschermd tot 100.000 euro.

Heeft u meer dan 100.000 euro, dan kan het interessant zijn om uw geld op te splitsen over twee of meerdere banken. Een belegger die zijn spaargeld bij ING bewaart en zijn niet-belegde cashreserves bij een andere broker zoals Bolero of Keytrade kan deze bescherming uitbreiden tot 200.000 euro. Het depositogarantiestelsel zorgt namelijk voor een bescherming per rekeninghouder én per bank.

Bewaart u daarentegen meer dan 100.000 euro bij ING, dan bent u maar beschermd tot een maximum van 100.000 euro. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt of dit geld op een zichtrekening, spaarrekening of termijnrekening staat.

Beleggerscompensatiestelsel (BCS)

Indien een bank zoals ING failliet zou gaan, dan blijven effecten zoals aandelen en obligaties buiten het faillissement. Deze staan namelijk op een aparte rekening en zijn geen eigendom van de broker, maar van de belegger.

Enkel bij fraude of wanbeheer kan het gebeuren dat de bank niet in staat is om alle effecten terug aan zijn klanten te bezorgen. In dat geval voorziet het Nederlandse Beleggerscompensatiestelsel een tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro per rekeninghouder en per bank om verliezen van cash en effecten te compenseren.

Voordelen

Lage transactiekosten op kleine orders

Voor een order op Euronext Brussel, Amsterdam of Parijs, betalen klanten van ING Self Invest een commissie van 0,35 percent. Voor orders op de andere beurzen bedraagt de commissie 0,5 percent. U betaalt altijd een minimum van 1 euro per order. Hierdoor is ING Self Invest zeer geschikt voor beginnende beleggers die hun eerste stappen in de wereld van aandelen, obligaties en fondsen willen nemen.

Weinig administratieve verplichtingen

ING zorgt ervoor dat u als belegger weinig administratieve verplichtingen heeft. ING zorgt ervoor dat de correcte beurstaks wordt ingehouden van elke transactie. Ook de roerende voorheffing op binnenlandse en buitenlandse dividenden wordt automatisch ingehouden.

Fysieke kantoren

In geval van vragen of problemen kunt u bij ING op bezoek gaan bij een fysiek kantoor bij u in de buurt.

Nadelen

Tarieven op grotere orders

Wanneer u orders met een transactiewaarde van 2.000 euro of meer plaatst, dan wordt ING Self Invest minder interessant ten opzichte van andere brokers zoals MeDirect en Lynx.

Bewaarloon

Voor effecten zoals aandelen of beursgenoteerde fondsen betaalt u een bewaarloon van 0,0242% per maand, met een minimum van 0,3025 euro. Hierdoor kunnen de kosten voor buy-and-hold beleggers onnodig hoog oplopen.

Hoge wisselkoerskosten

ING rekent hoge wisselkoerskosten aan, met 1% rekenen ze het dubbele aan in vergelijking met andere brokers. Dit is vooral nadelig voor wie regelmatig aandelen op de Nasdaq of NYSE wil kopen.

Account openen

Voor het openen van een account bij ING Self Invest moet u ook klant zijn bij ING. Eens u klant bent bij ING, verloopt het openen van een account bij Self Invest vrij vlot omdat ING al over de meeste informatie beschikt. U hoeft enkel een paar vragen te beantwoorden en de overeenkomst te bevestigen om uw account aan te maken.

Open vandaag nog een rekening bij ING.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief