Home Brokers Bolero Review 2024

Bolero Review 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 11 minuten leestijd

Op 15 oktober 1999 richtte KBC Securities ‘Bolero Online’ op, een online beleggingsplatform voor individuele beleggers. In eerste instantie konden beleggers enkel orders doorgeven voor de Beurs van Brussel. Maar snel werden andere beurzen toegevoegd zoals de NYSE en de Nasdaq. Door als eerste in België in te spelen op het stijgend aantal internetgebruikers was Bolero met Jos Stappers een echte pionier. De naam Bolero staat voor Belgian Online Exchange Realtime Operated.

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7,5

Op 1 juli 2018 verhuisde Bolero van KBC Securities naar KBC Bank. Op die manier werd Bolero een van de drie beleggingsoplossingen binnen KBC Bank. Naast ‘samen beleggen’ en ‘laten beleggen’ kunnen klanten ook ‘zelf beleggen’ via Bolero. Persoonlijk vermogensadvies wordt niet aangeboden binnen Bolero, als belegger sta je zelf in voor het beheren en opvolgen van je eigen portefeuille. Je moet geen klant van KBC zijn om te kunnen beleggen bij Bolero.

Via de website krijgen beleggers toegang tot financiële effecten zoals aandelen, trackers, obligaties, opties, warrants maar ook hefboomproducten zoals turbo’s, speeders en sprinters. Beleggers kunnen handelen op meer dan twintig markten. Waaronder alle Amerikaanse beurzen en de meeste Europese beurzen waaronder Brussel, Amsterdam, Parijs, Milaan, Madrid en Londen. Voor andere beurzen in Oost-Europa, Azië en Afrika moet je via de Orderdesk telefonisch orders doorgeven. Hiervoor worden geen bijkomende kosten aangerekend.

Belastingen in België

Beurstaks

Belgische brokers zoals Bolero houden automatisch de verschuldigde beurstaks of TOB af. Er zijn namelijk beurstaksen verschuldigd bij het kopen en verkopen van financiële producten zoals aandelen en obligaties.

 Zo is er bijvoorbeeld een beurstaks van 0,12% voor de aankoop en verkoop van obligaties op de secundaire markt en op Openbare Gereglementeerde Vastgoedvennootschap (GVV) met een maximum van 1.300 euro. Een tarief van 0,35% op de aankoop en verkoop van effecten zoals aandelen, warrants en vastgoedcertificaten voor een maximum van 1.600 euro. Bij de verkoop van bijvoorbeeld een kapitalisatiebevek die erkend is door de FSMA is een beurstaks van 1,32% van toepassing met een maximum van 4.000 euro.

Roerende voorheffing

Bij Bolero beschik je over een Belgische effectenrekening waardoor de roerende voorheffing op binnenlandse en buitenlandse dividenden ingehouden wordt door de financiële tussenpersoon. Dit is in tegenstelling tot Belgische beleggers die een buitenlandse effectenrekening hebben bij bijvoorbeeld MEXEM.

De roerende voorheffing op zowel binnenlandse als buitenlandse dividenden wordt dus ingehouden door Bolero. Je kan bij Bolero een attest tekenen om minder roerende voorheffing op je buitenlandse dividenden te betalen die je ontvangt uit onder andere Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. België heeft namelijk met heel wat verschillende landen dubbelbelastingverdragen gesloten om te voorkomen dat dividenden in beide landen aan de volle pot belast worden. Afhankelijk van welk land je dividenden komen, kun je de roerende voorheffing die je in België betaalt verlagen van 30% tot 15% (in geval van Franse aandelen zelfs tot 12,8%).

Bolero rekent 2% inningskosten aan voor het ontvangen van alle buitenlandse cashdividenden. Dat is iets dat de meeste andere brokers niet aanrekenen.

Aangifte Centraal Aanspreekpunt

Bolero (KBC Groep) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld LYNX, een Belgische broker. Daarom moet je je Bolero rekening niet aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Belgische Nationale Bank.

Tarieven en kosten

Bolero is niet de goedkoopste broker op de markt. De transactiekosten voor beurzen zoals Brussel, Parijs, Amsterdam, Lissabon, Tsjechië, Hongarije, Polen en Dublin vallen goed mee. Hier betaal je 7,5 euro op transacties onder de 2.500 euro en voor een order van 10.000 euro betaal je slechts 15 euro. Maar er zijn ook beurzen waaronder in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en Duitsland waar de kosten hoger liggen. Hier betaal je 15 euro (of 15 dollar in de VS) voor een transactie onder 2.500 euro.

Ben je van plan om regelmatig effecten te verhandelen in landen zoals Ierland, Zuid-Afrika, Australië, Hong Kong en Japan dan lopen de kosten zeer hoog op. Hier betaal je 1% op de transactiewaarde met een minimum transactiekost van 75 euro. KBC rekent geen kosten aan voor beleggingsfondsen waarvan KBC Asset Management (AM Fondsen) de beheerder is. Een volledig en up-to-date overzicht kun je vinden op de website van Bolero.

Voor mensen die regelmatig kleine bedragen willen inleggen, kunnen de transactiekosten hoog oplopen. Hierdoor is Bolero meer geschikt voor buy-and-hold beleggers.

BeschrijvingBolero
Aandelen EUVanaf € 7,5
Aandelen VKVanaf € 15
Aandelen VSVanaf $ 15
ETF EUVanaf € 7,5
ETF VKVanaf € 15
ETF VSVanaf $ 15
Obligaties EUVanaf € 7,5
Obligaties VSVanaf $ 15
Opties EUVanaf € 3
Opties VKVanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 3
Futures EUNiet beschikbaar
Futures VKNiet beschikbaar
Futures VSNiet beschikbaar
WarrantsVanaf € 7,5

Contact met klantendienst

Bolero heeft een goede klantendienst die je zowel telefonisch als via mail kunt bereiken. Ze maken geen gebruik van een chatbot, wat ik persoonlijk een pluspunt vind. Er is een apart nummer voor de Helpdesk waar je terecht kunt voor technische vragen en de Orderdesk waar je beursorders kunt doorgeven. Mails worden snel beantwoord en je krijgt een duidelijk antwoord op je vragen.

Is Bolero betrouwbaar?

Bolero valt onder de bevoegdheid van KBC Bank NV die gecontroleerd wordt door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Bolero bestaat al sinds 1999 en KBC is in 1998 ontstaan uit een fusie van drie Belgische financiële instellingen. Omdat ze deel uitmaken van KBC Bank NV geniet Bolero van dezelfde kredietwaardigheid als de hele groep. Met een Moody’s rating van A1 scoren ze even goed als AXA Bank en Belfius en zelfs beter dan BNP Paribas Fortis. Er is geen enkele broker in België die langer op de markt is dan Bolero.

Indien een bank of beursvennootschap failliet gaat, dan blijven financiële producten zoals aandelen en obligaties buiten het faillissement. Deze staan namelijk op een gesegregeerde rekening en zijn geen eigendom van de broker, maar van de belegger. In geval van een faillissement zullen deze financiële producten overgezet worden naar een effectenrekening bij een andere broker. Enkel bij fraude of administratieve fouten kan het gebeuren dat je als belegger bepaalde financiële producten niet recupereert. In dat geval voorziet het Belgische beschermingssysteem een tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro per klant.

Daarnaast maakt Bolero gebruik van Itsme of een Bolero Digipass om ervoor te zorgen dat beleggers veilig kunnen aanmelden. Alle gegevensoverdrachten worden volledig geëncrypteerd en identificatiegegevens worden (op uw klantennummer na) niet over internet verzonden.

Voordelen

Gebruiksvriendelijke applicatie

In 2014 lanceerde Bolero een vernieuwd beleggersplatform dat zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief is. Je kan je portefeuille beheren via je PC, Mac maar ook via je smartphone of tablet. De interface is duidelijk en gemakkelijk te gebruiken, ook voor beginnende beleggers.

Uitgebreide hoeveelheid aan educatief materiaal

Beginnende beleggers kunnen bij Bolero Academy leren hoe ze het platform kunnen gebruiken. Naast praktische informatie kunnen beleggers ook meer leren over financiële producten zoals opties, warrants en turbo’s via duidelijke webinars. Klanten van Bolero krijgen ook toegang tot een dagelijkse beursnieuwsbrief “Beurs bij ’t Ontbijt”.

Dit stelt beleggers in staat hun marktkennis en handelsexpertise op te bouwen. Vooral beginners kunnen profiteren van Bolero’s uitstekende educatieve tools om zelf te beleggen.

Uitstekende klantendienst

Bolero biedt zijn klanten zeer goede ondersteuning aan. Je krijgt een duidelijk antwoord op je vragen, of je nu telefonisch contact opneemt of via mail.

Toegang tot een rijke bron aan recente informatie

Bij Bolero krijg je toegang tot uitgebreide marktrapporten en aandelenanalyses. Hierdoor krijg je als belegger een rijke bron aan up-to-date informatie om zelf analyses te doen. Via de Bolero applicatie krijg je ook toegang tot onder andere Markten & Nieuws waarbij je onder andere artikels van Reuters en De Tijd kunt lezen.

Nadelen

Tarieven en kosten

Er zijn andere brokers op de markt die lagere transactie kosten aanbieden dan Bolero. Vooral voor het verhandelen van effecten in landen zoals Ierland, Zuid-Afrika, Australië, Hong Kong en Japan lopen de kosten zeer hoog op. Hier betaal je 1% op de transactiewaarde met een minimum transactiekost van 75 euro.

Tools

Idea Center

Beleggers kunnen bij het Idea Center op zoek gaan naar opportuniteiten. Er zijn een aantal effecten die de analisten van Bolero updaten samen met een overzicht met de meest verhandelde aandelen bij Bolero. Maar je kan ook zelf aan de slag gaan met de screener om zelf op zoek te gaan naar aandelen.

Hotspot

Heb je een interessant aandeel gespot, dan kun je aan de hand van Hotspot op zoek gaan naar gedetailleerde informatie zoals financiële ratio’s, analistenaanbevelingen en recent nieuws. Startende beleggers kunnen kiezen voor een beknopte steekkaart, terwijl ervaren beleggers vast opteren voor de fundamentele en technische analyse.

Account openen

Het openen van een broker account bij Bolero gaat vrij vlot, zeker wanneer je Itsme gebruikt. Op die manier is het grootste gedeelte van de persoonlijke gegevens al ingevuld en hoef je enkel een paar zaken aan te vullen en na te kijken. Binnen een paar dagen krijg je al een Bolero-rekeningnummer en kun je je aanmelden. Ook de overschrijving van mijn bank werd binnen de dag ontvangen.

Bolero rekening openen

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief