Home Brokers Wat zijn handlingskosten?

Wat zijn handlingskosten?

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Handlingskosten zijn kosten die een broker betaalt voor de uitvoering van een order. Een broker moet doorgaans een derde partij zoals een beurs of een marktmaker vergoeden voor het uitvoeren van orders. Dat kan gaan van clearing kosten, settlement kosten en contractnote fees tot een executievergoeding.

De meeste brokers delen niet hoeveel onder andere de clearing- en settlement kosten bedragen. Ze dekken deze kosten doorgaans door de klant transactiekosten aan te rekenen. DeGiro doet dit niet en rekent een vaste vergoeding van 1 euro aan op de meeste orders. Voor de aankoop of verkoop van aandelen via Tradegate rekent DeGiro geen handlingskosten aan. Ook voor bepaalde hefboomproducten, warrants, opties en futures rekent deze broker geen handlingskosten aan.

Andere brokers moeten, juist zoals DeGiro, ook clearing kosten, settlement kosten en andere kosten betalen aan derde partijen. Klassieke brokers zijn hier minder transparant in en dekken deze kost af aan de hand van transactiekosten. Neobrokers zoals Trade Republic en eToro rekenen weinig tot geen transactiekosten aan waardoor ze deze kosten voor hun eigen rekening moeten nemen. Dat wil zeggen dat ze deze kosten op een andere manier moeten dekken zoals het gebruik van Payment for Order Flow (PFOF).

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief