Home Aandelen Fractionele aandelen: betekenis, werking en voorbeelden

Fractionele aandelen: betekenis, werking en voorbeelden

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat is een fractioneel aandeel?

Een fractioneel aandeel is een deel van een aandeel van een bedrijf. Vroeger was het enkel mogelijk om fractionele aandelen te bezitten naar aanleiding van corporate actions zoals aandelensplitsing, fusies, overnames of dividend reinvestment plans (DRIP). Maar sommige brokers laten hun klanten sinds kort toe om fractionele aandelen te kopen of te verkopen.

Vroeger was het enkel mogelijk om te beleggen in een onderneming door minstens één aandeel te kopen. Maar sommige bedrijven hebben een zeer hoge koers waardoor het voor kleinere beleggers moeilijk kan zijn om één aandeel te kopen. Om dit probleem te verhelpen, bieden sommige brokers zoals Bux, Mexem en Trade Republic sinds kort de mogelijkheid om fractionele aandelen te kopen.

Hoe werken fractionele aandelen?

Sommige brokers laten beleggers toe om fractionele aandelen te kopen en te verkopen. Voor kleine beleggers is het namelijk moeilijk om één aandeel van bedrijven zoals Markel Group (MKL) of Booking (BKNG) te kopen. Eind 2023 hadden deze bedrijven namelijk respectievelijk een koers van 1.500 USD en 3.000 USD. Voor sommige beleggers met een beperkt budget, zijn fractionele aandelen de enige manier om in deze bedrijven te kunnen investeren.

Een belegger met een budget van bijvoorbeeld 2.000 USD kan enkel via fractionele aandelen in deze twee bedrijven beleggen. Stel dat hij de helft van zijn budget in Markel Group wil steken en de andere helft in Booking. Dan kan hij twee derde van één Markel Group aandeel kopen en een derde van één Booking aandeel kopen.

Fractionele aandelen ontstaan regelmatig naar aanleiding van corporate actions zoals:

  • Een aandelensplitsing kan er voor zorgen dat er fractionele aandelen ontstaan. Er wordt namelijk niet altijd een 2 voor 1 splitsing gebruikt. Soms komt het voor dat een bedrijf een andere ratio zoals een 5 voor 2 splitsing gebruikt.  
  • Bij fusies en overnames worden aandelen omgezet op basis van een vooraf bepaalde ratio. Hierdoor kunnen er fractionele aandelen ontstaan.
  • Een dividend reinvestment plan (DRIP) of dividendherbeleggingsprogramma is een programma waarbij aandeelhouders de mogelijkheid krijgen om dividenduitkeringen te ontvangen in de vorm van extra aandelen in plaats van een uitbetaling in cash.  

Voordelen van fractionele aandelen

Toegankelijkheid: Fractionele aandelen stellen beleggers in staat om aandelen van bedrijven met een hoge koers te kopen.

Diversificatie: Door fractionele aandelen kunnen ook kleine beleggers hun investeringen over meerdere bedrijven spreiden, zelfs met een beperkt budget.

Periodieke investeringen: Sommige brokers bieden de mogelijkheid om automatisch in fractionele aandelen van ETF’s te beleggen. Hierdoor kunnen beleggers elke maand een vast bedrag beleggen zonder rekening te moeten houden met het aantal deelbewijzen.

Nadelen van fractionele aandelen

Lagere liquiditeit: Door de lagere liquiditeit kan het kan soms moeilijker zijn om fractionele aandelen te verkopen.

Geen transfers: Het overzetten van fractionele aandelen wordt niet door alle brokers ondersteund.

Geen stemrecht: Houders van fractionele aandelen hebben geen stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen.

Hoe kan je fractionele aandelen kopen?

Interactive Brokers lanceerde in 2019 als een van de eerste brokers de functie om fractionele aandelen te kopen en te verkopen. De meeste brokers in België bieden geen mogelijkheid om fractionele aandelen te kopen of te verkopen. Grote spelers zoals DeGiro, Bolero, Saxo, Keytrade, MeDirect, Belfius Re=Bel en ING Self Invest laten hun klanten niet toe om fractionele aandelen te kopen of te verkopen.

Bij Bux, Mexem, Lynx, Easybroker, eToro en Trade Republic is handel in fractionele aandelen wel mogelijk. In plaats van een aantal aandelen kunnen beleggers bij deze brokers ook een vast bedrag ingeven. Als een belegger voor 1.000 USD het aandeel BKNG wil kopen tegen een koers van 3.090 dan zou hij 0,3240 fractionele aandelen ontvangen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief