Home Aandelen Aangifte van een buitenlandse rekening

Aangifte van een buitenlandse rekening

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Waarom moet je een buitenlandse rekening aangeven?

In het kader van de antiwitwaswetgeving wil de Belgische overheid meer zicht krijgen op het buitenlandse vermogen van zijn inwoners. Sinds het aanslagjaar 1997 is het wettelijk verplicht om het bestaan van buitenlandse rekeningen te melden. Sinds het aanslagjaar 2012 moet er in de personenbelasting het bestaan vermeldt worden van elke buitenlandse rekening waarvan iemand of één van zijn gezinsleden titularis is. Dit geldt voor zowel zichtrekeningen als voor deposito-, termijn- en effectenrekeningen.

De gegevens van elke rekening moeten bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België (NBB) gemeld worden. Deze melding bij het CAP is eenmalig, maar je moet het bestaan van je buitenlandse rekening(en) wel jaarlijks vermelden op je belastingaangifte.

Hoe moet je een buitenlandse rekening aangeven bij de NBB?

Open je een account bij een Belgische broker zoals Bolero dan moet je geen melding doen bij het CAP omdat het over een binnenlandse rekening gaat. Maar open je een account bij een buitenlandse broker zoals MEXEM, LYNX of DeGiro dan beschik je over een buitenlandse rekening die moet gemeld worden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Hiervoor heb je de tijd tot de indiening van je belastingaangifte waarin je het bestaan van deze buitenlandse rekening vermeld.

Het is vrij eenvoudig om dit zelf te doen via de website van de NBB. Terwijl de mededeling aan het CAP slechts eenmalig moet gedaan worden, moet je als belegger het bestaan van een buitenlandse rekening jaarlijks op je belastingaangifte vermelden.

Aangifte-van-een-buitenlandse-rekening

Stappenplan:

  1. Klik door naar de website van de NBB
  2. Klik op de knop ‘Mijn buitenlandse rekening(en) melden’
  3. Klik op ‘click here to continue’
  4. Identificeer jezelf via Itsme of met je ID-kaart en een kaartlezer
  5. Kies een taal (Frans, Nederlands of Duits)
  6. Klik op ‘uw buitenlandse bankrekeningen aangeven’
  7. Controleer je persoonlijke gegevens en klik op ‘volgende’
  8. Klik op ‘een rekening toevoegen’
  9. Vul de gegevens in van je buitenlandse rekening in het pop-up venster

Na deze stappen te doorlopen krijg je de kans om een bewijs van aangifte te downloaden in PDF. We raden je sterk aan om dit te doen omdat het systeem van de NBB niet toelaat om op een later moment een overzicht te krijgen van de rekeningen die je in het verleden hebt aangegeven. We hebben ook aparte stappenplannen met meer details per broker:

Wat is de boete voor het niet aangeven van een buitenlandse rekening?

Heb je een buitenlands rekening niet aangegeven, dan riskeer je een boete. Het niet vermelden in de aangifte personenbelasting van het bestaan van een buitenlandse rekening is namelijk een overtreding van artikel 307, §1/1, a) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92). De gevolgen voor het niet aangeven van een buitenlandse rekening zijn niet mals. Je riskeert een boete van 50 tot 1.250 euro en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief