Home Aandelen The Institutional Brokers’ Estimate System (IBES)

The Institutional Brokers’ Estimate System (IBES)

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is het Institutional Brokers’ Estimate System (IBES)?

Het Institutional Brokers’ Estimate System (IBES) is een database die gebruikt wordt door brokers en beleggers om financiële gegevens te raadplegen. In de database kunnen beleggers onder andere winstvoorspellingen voor meer dan 23.400 beursgenoteerde bedrijven vinden die gemaakt zijn door meer dan 19.000 verschillende analisten.

Naast de winstverwachtingen bevat de IBES-database ook gegevens over earnings per share, KPI’s en guidance van bedrijven zelf. De database verzamelt gegevens van meer dan 900 bedrijven, waaronder brokers en makelaars.

De voornaamste gebruikers zijn fondsenbeheerders en actieve beleggers. Zij gebruiken gegevens in deze database om ondergewaardeerde aandelen op te sporen. Naast beleggers, is de database ook toegankelijk voor studenten van bepaalde universiteiten. De database bevat namelijk een schat aan historische gegevens die opgesplitst kunnen worden in verschillende tijdsperiodes. Op die manier kan er backtesting op gedaan worden.

Gebruikers kunnen gegevens ophalen via onder andere API, Cloud en FTP. De gegevens kunnen opgevraagd worden in onder andere HTML, JSON, SQL en XML. Naast IBES bestaan er ook andere databases zoals het LSEG Data Platform en Thomson One.

Geschiedenis van IBES

1976 Oprichting

De eerste versie van de IBES-database werd in 1976 gecreëerd door het New Yorkse makelaarsbedrijf Lynch, Jones & Ryan en het bedrijf Technimetrics.

1987 Uitbreiding

I/B/E/S begon met haar dataset uit te breiden met bedrijven die genoteerd stonden op beurzen buiten de Verenigde Staten.

2000 Overname

In 2000 nam Thomson Reuters IBES over van financieel analistenbureau Primark. Nadat het al verkocht was door Citigroup aan Barra en door Barra aan Primark.

2018 Spin-off

In 2018 werd IBES ondergebracht onder Refinitiv dat ontstond als een spinoff van Thomson Reuters.

2021 Overname  

Thomson Reuters werd begin 2021 overgenomen door de London Stock Exchange Group.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief