Home Aandelen Waarom beleggen in aandelen?

Waarom beleggen in aandelen?

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Bescherming tegen inflatie

Inflatie vermindert de koopkracht van je geld over de tijd. Door te beleggen in activa die in waarde kunnen stijgen, zoals aandelen of onroerend goed, kun je rendement behalen dat de inflatie overtreft. Dit helpt je om je vermogen te behouden of zelfs te laten groeien, ondanks de stijgende kosten van goederen en diensten.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling om de inflatie rond de 2% te houden. De redenering hierachter is dat een beetje inflatie mensen aanzet tot consumptie, wat goed is voor economische groei. Maar de afgelopen jaren hebben we een veel hogere inflatie meegemaakt dan 2%. Hierdoor heeft al het geld dat op zicht- en spaarrekeningen stond, sterk aan waarde verloren. Door te beleggen kun je je vermogen beschermen tegen inflatie.

Naast de bescherming van je vermogen tegen inflatie lijsten we hieronder nog een aantal redenen op waarom het belangrijk is om in aandelen te beleggen.

Hoge rendement

De belangrijkste reden waarom veel mensen in aandelen investeren, is het potentieel voor hogere rendementen vergeleken met alternatieven zoals spaarboekjes, termijnrekeningen en obligaties. Het gemiddelde rendement van de aandelenmarkt is ongeveer 10% per jaar, dit ligt veel hoger dan de interesten op een spaarboekje.

Hier staat natuurlijk tegenover dat beleggen in aandelen hogere risico’s inhoudt. Door op een passieve manier te beleggen in ETF’s of indexfondsen kun je met weinig risico beleggen zolang je een lange termijn visie kunt aanhouden.

Liquiditeit

De meeste aandelen worden openbaar verhandeld op grote beurzen, wat het eenvoudig maakt om ze te kopen en verkopen. Wanneer je je geld om de een of andere reden nodig hebt, kun je je een deel van je aandelen snel en eenvoudig liquideren. Dit staat in tegenstelling tot onroerend goederen zoals een woning of een grond, dat niet snel te verkopen is.

Diversificatie

Je kan de volatiliteit van je beleggingen verlagen door te beleggen in verschillende categorieën. Aandelen kunnen een goede aanvulling zijn op een portefeuille die bestaat uit termijnrekeningen, obligaties, grondstoffen en onroerende goederen.

Klein beginnen

De meeste brokers laten beleggers toe om gratis of aan zeer lage kosten in te stappen in aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen. Dankzij deze lage tarieven zijn aandelen ook toegankelijk voor beginnende beleggers met weinig kapitaal.

Bescherming tegen onvoorziene omstandigheden

Niemand kan de toekomst voorspellen en je kunt niet voorbereid zijn op alles. Maar een financiële buffer is belangrijk wanneer je met onvoorziene uitgaven of een verlies van inkomen wordt geconfronteerd. Waar spaargeld voornamelijk dient om onvoorziene uitgaven op korte termijn op te vangen, zijn beleggingen minstens even belangrijk om deze uitgaven op lange termijn op te vangen.

Aanvulling op je pensioen

Veel bedrijven keren dividenden uit, een deel van hun winst, aan investeerders. De meeste bedrijven betalen jaarlijks of om de drie maanden een dividend uit. Dividendinkomen kan een nuttige aanvulling zijn op het pensioen van een belegger. Voor de meeste mensen volstaat het wettelijk pensioen namelijk niet om rond te komen.

Financiële onafhankelijkheid bereiken

De FIRE beweging wint aan populariteit in België, de afkorting FIRE staat voor ‘financial independence retire early’. In het Nederlands betekent dat ‘financiële onafhankelijkheid vroeg pensioen’. De FIRE beweging wint aan populariteit vanwege de stijgende pensioenleeftijd en de onzekerheid of de Belgische overheid in staat zal zijn om te voldoen aan haar verplichtingen op vlak van pensioenen.

Het idee achter deze beweging is om een spaarzame levensstijl te hanteren en vroeg te beginnen met te beleggen. Door vroeg te beginnen met beleggen kan je de kracht van samengestelde interest in je voordeel laten werken om een groot vermogen op te bouwen. Om voldoende rendement te halen beleggen de meeste leden van de FIRE beweging in aandelen, ETF’s of vastgoed.

Een boom planten voor de volgende generatie

Sommige mensen vinden het belangrijk om iets achter te laten voor hun (klein)kinderen. Of het nu is voor de aankoop van een eerste woning of het startkapitaal van hun eigen bedrijf, als (groot)ouder kun je de volgende generatie een duw in de rug geven. Door te beleggen kun je een hoger vermogen opbouwen dan door enkel en alleen te sparen.

De trots van eigendom

Een aandeel vertegenwoordigt een stukje eigendom van een bedrijf. Door te beleggen in aandelen kun je mede-eigenaar worden van een bedrijf dat een belangrijke rol speelt op maatschappelijk of ecologisch vlak.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief