Home Aandelen London Stock Exchange (LSE): werking en geschiedenis

London Stock Exchange (LSE): werking en geschiedenis

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de London Stock Exchange (LSE)?

De London Stock Exchange (LSE) is de grootste beurs van het Verenigd Koninkrijk. In 1973 werden zes regionale  beurzen samengevoegd tot de beurs die we vandaag kennen als de London Stock Exchange (LSE). En in 2007 fuseerde de London Stock Exchange met de beurs van Milaan tot de London Stock Exchange Group.

Wat is de London Stock Exchange Group?

De LSE Group is een belangrijke exploitant van financiële beurzen, in het bijzonder de London Stock Exchange. Deze groep werd in 2007 gevormd toen de LSE de in Milaan gevestigde Borsa Italiana overnam voor een bedrag van 1,6 miljard euro. Ze biedt verschillende markten aan waarop effecten zoals aandelen, obligaties, opties en andere derivaten verhandeld kunnen worden.

Naast de Borsa Italiana is de LSE Group ook eigenaar van onder andere Refinitiv, de FTSE Russell Group, AIM en Millennium IT. Refinitiv is een toonaangevende leverancier van financiële marktdiensten, terwijl AIM (Alternative Investment Market) een submarkt van de LSE is die gericht is op kleinere, groeiende bedrijven. Millennium IT biedt technologieoplossingen voor de handelssector. De FTSE Russell Group biedt verschillende indexen aan maar is vooral bekend vanwege de Financial Times Stock Exchange (FTSE) 100 Share Index, ook wel Footsie genoemd. Dit is een index van de 100 grootste blue-chip bedrijven met een notering op de LSE.

In 2016 kondigde de LSE Group aan dat het wilde fuseren met Deutsche Börse om de grootste beursexploitant ter wereld te worden. Deze fusie werd in maart 2017 tegengehouden door commissaris Margrethe Vestager van de Europese Commissie om de vorming van een monopolie tegen te gaan. Ondanks deze mislukte fusie blijft de LSE Group een van de meest invloedrijke spelers in de wereld van de financiële markten, met een breed scala aan diensten en producten die wereldwijd worden gebruikt door beleggers en bedrijven.

Geschiedenis van de London Stock Exchange

1698 – Oprichting van de London Stock Exchange

John Castaing begon met het vermelden van aandelen en grondstoffenprijzen op Jonathan’s Coffee House in Londen. Dit wordt beschouwd als het begin van de georganiseerde effectenhandel in Londen, wat later zou uitgroeien tot de London Stock Exchange.

1801 – Officiële oprichting van de London Stock Exchange

De London Stock Exchange werd officieel opgericht op 3 maart 1801. Dit markeerde de formalisering van de effectenhandel in Londen met een fysieke locatie en een georganiseerde structuur voor de handel.

1973 – Fusie van zes regionale beurzen

In 1973 werden zes regionale beurzen in het Verenigd Koninkrijk samengevoegd tot één enkele entiteit, de London Stock Exchange. Deze fusie consolideerde de handel en maakte de LSE tot de centrale beurs van het land.

2007 – Fusie met Borsa Italiana

De London Stock Exchange fuseerde in 2007 met de beurs van Milaan, Borsa Italiana, om de London Stock Exchange Group te vormen. Deze fusie breidde het bereik en de capaciteit van de LSE aanzienlijk uit.

2020 – Overname van Refinitiv

In januari 2020 voltooide de LSE Group de overname van Refinitiv, een van ’s werelds grootste aanbieders van financiële marktdata, voor $27 miljard. Deze overname versterkte de positie van de LSE als een toonaangevende speler in de wereld van financiële markten en data-analyse.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief