Home De Beste Belgische Brokers

De Beste Belgische Brokers

Een overzicht van het aanbod van brokers voor beleggers in België

by Quinten de Jong
19 minuten leestijd

Als belegger moet u een keuze maken tussen een buitenlandse broker of een Belgische broker. Sommige beleggers kiezen voor een buitenlandse broker omdat deze doorgaans goedkopere transactiekosten aanrekent. Maar een buitenlandse broker heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van een Belgische broker.

Het voornaamste nadeel van een buitenlandse broker is dat u zelf instaat voor een aantal administratieve verplichtingen. Zo moet u elke buitenlandse rekening eenmalig melden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Daarnaast moet u het bestaan van een buitenlandse rekening jaarlijks vermelden op uw belastingaangifte.

Bovendien bent u verantwoordelijk voor het aangeven van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden, deze worden namelijk niet ingehouden door buitenlandse brokers. Bepaalde neobrokers zoals eToro en Trade Republic verwerken zelfs de beurstaks niet, waardoor u als Belgische belastingplichtige zelf instaat voor het berekenen, aangeven en betalen van de belasting op elke aankoop of verkoop van effecten.

Een bijkomend nadeel van sommige buitenlandse brokers zoals MEXEM en LYNX is dat ze niet zijn aangesloten bij een depositogarantiestelsel (DGS). Hierdoor zijn uw cashtegoeden niet beschermd in geval van het faillissement van uw broker. Belgische brokers vallen onder het Belgische depositogarantiestelsel waardoor u beschermd bent tot 100.000 euro per bank en per persoon.

Een laatste nadeel van een aantal buitenlandse brokers is dat ze onduidelijke kostenstructuur hanteren. Om de transactiekosten laag te houden worden er vaak andere kosten aangerekend. LYNX rekent bijvoorbeeld inactiviteitskosten aan en eToro brengt kosten in rekening bij elke geldopname. Andere buitenlandse brokers zoals DeGiro en Trade Republic maken gebruik van PFOF om transactiekosten laag te houden waardoor een gedeelte van de transactiekost verborgen zit in de spread.

Belgische brokers nemen fiscale taken uit handen, geven beleggers meer zekerheid en hebben doorgaans een duidelijkere kostenstructuur. Ze zijn ideaal voor beginnende beleggers en buy-and-hold beleggers die weinig transacties uitvoeren. Lees hieronder verder om een overzicht te vinden van de beste Belgische brokers.

Bolero

Bolero is onze favoriete Belgische broker vanwege zijn marktconforme tarieven, gebruiksvriendelijk platform, uitgebreid aanbod aan effecten en grote kennisdatabank. Via Bolero Academy kunnen beginnende beleggers alles leren over effecten zoals aandelen en obligaties aan de hand van artikels en webinars. Bovendien blijft u op de hoogte van alle actualiteit via artikels van De Tijd en de beursnieuwsbrief Beurs bij ’t Ontbijt van Bolero.

Bolero hanteert transactiekosten die in lijn liggen met andere Belgische brokers zoals Keytrade, MeDirect en Saxo. Beleggers die graag maandelijks een klein bedrag in een indexfonds steken kunnen dat doen via de Bolero Playlist. Dit is een lijst met meer dan 50 ETF’s waarbij u sinds kort aan een verlaagde transactiekost vanaf 2,5 euro kunt instappen of uitstappen. Deze Bolero Playlist is ideaal voor indexbeleggers die op een passieve manier willen beleggen.

Voor mensen die aandelen kopen van buitenlandse bedrijven die een dividend uitbetalen, is Bolero ook interessant. Bolero zorgt er namelijk voor dat u voor een uitgebreid aantal landen een verlaagde bronheffing kunt ontvangen. Op die manier betaalt u minder roerende voorheffing en houdt u meer over van uw dividend. Naast de VS kan u ook een verlaagde bronheffing bekomen voor onder andere Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zweden en Zwitserland.

Hoewel u als klant van Bolero een verlaagde bronheffing kunt genieten op dividenden uit veel verschillende landen moet u wel rekening houden met een inningskost van 2% op de waarde van een buitenlands dividend. Een ander nadeel zijn de hoge transactiekosten voor beurzen in onder andere Hong Kong, Japan en Australië. Voor transacties op deze beurs moet u naar de orderdesk bellen en betaalt u een commissie van minstens 75 euro per transactie. Daarnaast hanteert Bolero een redelijk hoge wisselkoersmarge van 0,60%. Hierdoor kijkt u op tegen vrij hoge kosten wanneer u aandelen in Amerikaanse dollars of een andere valuta wilt kopen.

Belangrijk om te weten voor bestaande klanten van KBC, is dat Bolero en KBC Bank allebei tot KBC Group behoren. Dit wil zeggen dat als u 75.000 euro cash bij Bolero hebt staan en 75.000 euro cash op een spaarrekening bij KBC Bank dat u onder het depositogarantiestelsel maar tot 100.000 euro beschermd bent.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Bolero review.

Voordelen:

 • Marktconforme tarieven
 • Brede selectie aan effecten
 • Lage transactiekosten op ETF’s uit de Bolero Playlist
 • Verlaagde bronheffing voor acht landen
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Toegang tot financieel nieuws
 • Toegang tot analyses van KBC Asset Management
 • Lage uitgaande transferkosten

Nadelen:

 • Inningskosten voor buitenlands dividend
 • Hoge transactiekosten voor beurzen in Hong Kong, Japan en Australië
 • Hoge wisselkoersmarge

Keytrade

Voor mensen die op zoek zijn naar een Belgische broker om elke maand een klein bedrag te beleggen in fondsen zit bij Keytrade aan het juiste adres. Via Keyplan kunnen klanten van Keytrade op een periodieke wijze een vaste som beleggen in een portefeuille van verschillende fondsen. U kunt zelf een keuze maken uit vier verschillende beleggingsstijlen (voorzichtig, evenwichtig, gedurfd of duurzaam). Maar u kunt ook zelf een à la carte keuze maken uit 40 verschillende fondsen die deel uitmaken van Keyplan.

Het grote voordeel van Keyplan is dat er geen instapkosten, beheerskosten of uitstapkosten aan verbonden zijn. De enige kosten die u betaalt zijn de lopende kosten aan de fondsbeheerder. De fondsbeheerder deelt een stuk van de lopende kosten met Keytrade, zodat deze het gratis kan aanbieden aan haar klanten.

Keytrade is een van de weinige brokers waar het mogelijk is om een rekening te openen voor uw minderjarig kind. U kunt kiezen om de rekening te openen in naam van uw kind of op uw eigen naam en met uw kind als begunstigde.

De transactiekosten die Keytrade hanteert voor aandelen en ETF’s liggen in lijn met andere Belgische brokers zoals Bolero, MeDirect en Saxo. Maar voor obligaties op de secundaire markt rekent Keytrade een minimum van 29,95 euro per transactie aan. Hierdoor is deze broker dus minder interessant voor mensen die graag direct willen beleggen in obligaties.

Keytrade maakt deel uit van de Franse groep Crédit Mutuel Arkéa. Hierdoor valt u als belegger onder het Franse in plaats van het Belgische Beleggerscompensatiestelsel (BCS). Het grote voordeel hiervan is dat in geval van een faillissement wegens wanbeheer of fraude uw niet geretourneerde effecten beschermd zijn tot 70.000 euro in plaats van 20.000 euro.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Keytrade review.

Voordelen:

 • Marktconforme tarieven
 • Brede selectie aan effecten
 • Gratis beleggen in ETF’s via Keyplan
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Lage uitgaande transferkosten
 • Geen inningskosten voor ontvangst buitenlands dividend
 • Ook voor minderjarige kinderen
 • Verhoogde bescherming via Franse Beleggerscompensatiestelsel (BCS)

Nadelen:

 • Hoge transactiekosten voor obligaties
 • Hoge transactiekosten voor futures
 • Handel in futures alleen via Keytrade Pro

MeDirect

MeDirect is een Belgische broker die naast effecten ook heel wat interessante spaarplannen aanbied voor conservatieve beleggers. Er zijn weinig banken die hetzelfde rendement aanbieden op een termijnrekening of spaarrekening als MeDirect. Met MeDirect Dynamic, Fidelity, Maandsparen Max en ME3 kunt u als klant zelf kiezen of u op korte termijn of liever op lange termijn wilt sparen. Een spaarformule op korte termijn kan interessant zijn om uw geld te laten renderen terwijl u op zoek gaat naar andere opportuniteiten.

Daarnaast kunt u bij MeDirect kiezen uit 65 niet-beursgenoteerde fondsen waarbij u geen instap- of uitstapkosten moet betalen. U betaalt enkel beheerskosten aan de fondsbeheerder. MeDirect kan deze fondsen gratis aanbieden omdat zij als broker een vergoeding van de fondsbeheerders ontvangt. Voor ETF’s is MeDirect minder interessant omdat u minstens 7 euro per transactie betaalt. Wilt u maandelijks een klein bedrag beleggen in een indexfonds kiest u beter voor Bolero of Keytrade.

Naast spaarproducten, fondsen, ETF’s kan u bij MeDirect enkel nog aandelen kopen. Er is geen mogelijkheid tot handel in opties, futures, warrants of hefboomproducten. Hierdoor is MeDirect vooral geschikt voor conservatieve beleggers. Het is belangrijk om te weten dat u bij MeDirect hoge kosten betaalt om uw effecten over te zetten naar een andere broker. MeDirect rekent hier namelijk 150 euro aan per effect dat u wilt overzetten. Dat is drie keer zoveel als wat Bolero of Keytrade aanrekenen.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige MeDirect review.

Voordelen:

 • Hoge rente op spaarproducten
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Geen inningskosten voor ontvangst buitenlands dividend

Nadelen:

 • Beperkte selectie aan effecten
 • Hoge transactiekosten voor obligaties en ETF’s
 • Hoge uitgaande transferkosten

Saxo

Het voormalige Binckbank werd in 2019 definitief overgenomen door Saxo, waarmee het een van de grotere Belgische brokers werd. Met ongeveer 85.000 klanten in België en 875.000 klanten in totaal, is Saxo een van de grotere full-service brokers in Europa.

Qua transactiekosten en keuze aan effecten is Saxo zeer vergelijkbaar met Bolero. Beide bieden tarieven aan die marktconform zijn. Het grootste verschil tussen de twee, is dat Saxo lagere transactiekosten aanrekent voor markten zoals Hong Kong, Japan en Australië. Bij Bolero moet u hiervoor telefonisch contact opnemen met de orderdesk om uw order door te geven. Bij Saxo kan u uw orders gewoon via het platform doorgeven.

Voor beginnende beleggers biedt Saxo een basisapplicatie (SaxoInvestor) aan die u zowel op PC, Android als iPhone kunt gebruiken. SaxoInvestor is intuïtief en gemakkelijk om te gebruiken, zelfs voor mensen met weinig ervaring. Voor meer ervaren beleggers bestaan er ook de SaxoTraderGO of SaxoTraderPro handelsplatformen. Hiermee krijgt u als actieve belegger gratis toegang tot geavanceerde handelsfunctionaliteiten.

Voor ETF’s is Saxo, juist zoals MeDirect, minder interessant omdat u minstens 7,25 euro per transactie betaalt. Wilt u elke maand een vast bedrag beleggen in een indexfonds kiest u beter voor Bolero of Keytrade. Bij Saxo kunt u gratis een verlaagde bronheffing aanvragen voor landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. Maar u moet wel rekening houden met een inningskost van 2% op de waarde van een buitenlands dividend.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Saxo review.

Voordelen:

 • Marktconforme tarieven
 • Brede selectie aan effecten
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Gratis toegang tot SaxoTraderGO en SaxoTraderPro

Nadelen:

 • Inningskosten voor buitenlands dividend
 • Hoge transactiekosten voor ETF’s

Belfius Re=Bel

Re=Bel werd in 2021 gelanceerd en staat voor Resoluut Belfius. Een jaar na lancering telde dit platform al meer dan 62.000 klanten in België. Deze broker is handig voor bestaande Belfius klanten die regelmatig voor kleine bedragen aandelen of trackers kopen. Want bij Re=Bel betaalt u voor transacties met een waarde onder de 2.500 euro op Euronext Brussel maar 3 euro transactiekosten.

Helaas zijn er ook een aantal minpunten. Voornamelijk dat de transactiekosten op andere beurzen een stuk hoger zijn. Qua tarieven is Re=Bel vergelijkbaar met andere Belgische brokers. Maar de selectie is ook een stuk beperkter. U kunt via Re=Bel enkel aandelen en trackers kopen, maar geen andere effecten zoals opties en derivaten. Bovendien is de selectie aan trackers redelijk beperkt.

Wanneer u aandelen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten wilt kopen is het raadzaam om een dollarrekening te openen. Doet u dat niet dan kan Re=Bel wisselkoerskosten tot 1% aanrekenen. Handelen op de OTC-markt is niet toegelaten. En op het ontvangen van buitenlandse dividenden betaalt u 2,42% inningskosten met een minimum van 2,5 euro. Daarnaast zijn er geen realtime koersen en ook geen mogelijkheid om hiervoor te betalen.

Belangrijk om te weten is dat Re=Bel geen apart platform is zoals Bolero van KBC. U moet dus klant worden bij Belfius om Re=Bel te kunnen gebruiken. Wat wel handig is, eens u klant bent bij Belfius, is dat u geen geld moet overschrijven van de ene rekening naar de andere. U kunt met andere woorden direct aandelen kopen met geld dat op uw Belfius zichtrekening staat.  

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Belfius Re=Bel review.

Voordelen:

 • Goedkope Euronext Brussel tarieven
 • Brede selectie aan aandelen
 • Gebruiksvriendelijk platform

Nadelen:

 • Inningskosten voor buitenlands dividend
 • Zeer beperkte selectie aan effecten
 • Geen realtime koersen
 • Hoge wisselkoerskosten
 • Geen OTC-handel

ING Self Invest

ING lanceerde zes maanden na Belfius ook hun eigen beursapp, Self Invest. Zo wil het inspelen op de jongere generatie die haar beleggingen zelf in handen wilt nemen. Kort na het lanceren telde ING Self Invest ongeveer 11.000 klanten.

Self Invest is vooral interessant voor beleggers die vaak op Euronext Brussel, Amsterdam of Parijs handelen. Hier betaalt u een makelaarsloon van 0,35 procent op de transactiewaarde met een minimum van 1 euro. Voor grotere orders van 2.500 euro, betaalt u 8,75 euro in transactiekosten. Wat vergelijkbaar is met andere brokers zoals Bolero en Saxo. Naast aandelen heeft u ook toegang tot ETF’s en fondsen.

Het voornaamste nadeel is dat je via Self Invest nog een bewaarloon moet betalen van 0,0242% per maand én per effect. Hierdoor is deze applicatie minder interessant voor buy-and-hold beleggers. ING is een van de weinige brokers die nog een bewaarloon aanrekent.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige ING Self Invest review.

Voordelen:

 • Lage commissie op kleine transacties
 • Brede selectie aan aandelen
 • Gebruiksvriendelijk platform

Nadelen:

 • Bewaarloon
 • Beperkte selectie aan effecten

 

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief