Home OTC handel: betekenis, uitleg en voorbeelden

OTC handel: betekenis, uitleg en voorbeelden

Over The Counter handel zijn transacties die niet op de beurs gebeuren

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is OTC handel?

OTC-handel is handel van transacties die niet op een officiële beurs zoals de Euronext of New York Stock Exchange worden uitgevoerd. Sommige bedrijven voldoen namelijk niet aan de vereisten om op een officiële beurs verhandeld te worden maar willen toch kapitaal kunnen ophalen.

Via een OTC markt kunnen kleinere bedrijven hun aandelen wel verkopen. Dit verloopt in tegenstelling tot beurshandel via een broker-dealer netwerk. Het is belangrijk dat je als belegger rekening houdt met het feit dat OTC-handel minder gereguleerd is.

Wat zijn OTC aandelen?

Aandelen die via OTC worden verhandeld zijn aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven. Het is pas wanneer een bedrijf voldoet aan de vereisten om op een officiële beurs zoals de Nasdaq of NYSE dat men spreekt van een beursgenoteerd bedrijf.

Wat is een OTC markt?

De meest bekende OTC markten zijn de Best Market (OTCQX), Venture Market (OTCQB), en de Pink Open Market of OTC Pink waar vaak naar verwezen wordt als Pink Sheets. Pink sheets hebben hun naam te danken aan de kleur van het papier waarop ze vroeger werden verhandeld. Tegenwoordig zijn alle transacties, maar de naam ‘pink sheets’ wordt nog altijd gebruikt als een verwijzing naar OTC-aandelen.

OTCQX

De OTCQX of Best Market vereist de hoogste rapportagenormen en het strengste toezicht door de SEC voor de over-the-counter (OTC) handel in aandelen. OTCQX is een OTC markt die vooral gebruikt wordt door bedrijven die al verhandeld worden op een beurs buiten de Verenigde Staten.

OTCQB

OTCQB of de Venture Market is de over-the-counter (OTC) marktbeurs voor het middelste niveau van drie marktplaatsen. Hier worden aandelen van early stage bedrijven verhandeld die niet in aanmerking komen voor een notering op de OTCQX.

Pink Sheets

OTC Pink Sheets of Pink Open Market is het laagste niveau van OTC markt. Bedrijven die hier verhandeld worden hebben geen vereisten om financiële gegevens te rapporteren of zich te registreren bij de SEC.

Voordelen en nadelen van OTC-handel

Het voordeel van OTC-handel is dat je als belegger toegang krijgt tot effecten die niet beschikbaar zijn op officiële beurzen. Omdat de prijzen van penny stocks veel volatieler zijn kunnen beleggers grote winsten maken.

Het nadeel van OTC-handel is dat er minder liquiditeit is waardoor het moeilijk kan zijn om aangekochte aandelen te verkopen. Het zorgt ook voor vertraging in het doorvoeren van orders vanwege de grote spread tussen koop- en verkooporders. Bovendien verhoogt de minder strenge regelgeving de kans op fraude.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief