Home Aandelenindex: betekenis, soorten en voorbeelden

Aandelenindex: betekenis, soorten en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een aandelenindex?

Een aandelenindex is een indicator die bestaat uit een selectie van aandelen. Deze aandelen zijn meestal afkomstig uit een bepaald land of van een specifieke sector. De meeste indices worden berekend aan de hand van het gewogen gemiddelde van de marktkapitalisatie van de onderliggende bedrijven.

Een aandelenindex geeft een algemeen beeld van de prestaties van de onderliggende aandelen. Daarom wordt een index regelmatig gebruikt als een graadmeter voor de economische gezondheid van een land of sector. Daarnaast worden indices ook gebruikt door fondsenbeheerders als benchmark voor de prestaties van hun beleggingsfondsen.

De vier soorten aandelenindices

Marktkapitalisatie gewogen index

Een marktkapitalisatie gewogen index of capitalization weighted index is een type aandelenindex waarbij de componenten worden gewogen op basis van hun marktkapitalisatie. De meeste indices zoals de Nasdaq, S&P 500, FTSE 100, AEX en BEL-20 zijn marktkapitalisatie gewogen indices.

Om het gewicht van de bedrijven die zijn opgenomen in een marktkapitalisatie gewogen index te bepalen, wordt er doorgaans rekening gehouden met de marktkapitalisatie, free float en de liquiditeit. Dit wil zeggen dat grote bedrijven zwaarder doorwegen in de index ten opzichte van kleine bedrijven.

Prijs gewogen index

In een prijs gewogen index of price-weighted index wordt de waarde van de index berekend op basis van de koers van de individuele aandelen. Elk aandeel heeft een invloed op de index die evenredig is met zijn koers, ongeacht de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Voorbeelden van bekende prijs gewogen indices zijn de Dow Jones Industrial Average en de Nikkei 225. In deze twee indices kunnen bedrijven met een hoge koers zwaarder doorwegen dan bedrijven met een hoge marktkapitalisatie.

Gelijkgewogen index

Bij een gelijkgewogen index of equally weighted index heeft elk aandeel in de index een even grote invloed op de waarde van de index. Ongeacht de marktkapitalisatie van het bedrijf of koers van het aandeel, elk bedrijf weegt even zwaar in de berekening van de index.

Zo bestaat er bijvoorbeeld de S&P 500 Equal Weight Index waarbij elk aandeel een weging van 0,2% krijgt (100% / 500 = 0,2%). In deze gelijkgewogen index wegen de kleine bedrijven even zwaar door als de grote bedrijven zoals Amazon, Meta en Apple.

Fundamenteel gewogen index

Een fundamenteel gewogen index of fundamentally weighted index is een indexmethode waarbij financiële gegevens zoals boekwaarde, dividendrendement of P/E ratio gebruikt worden om de gewichten van de bedrijven in de index te bepalen.

De FTSE RAFI U.S. 1000 Index is een voorbeeld van een fundamenteel gewogen index. Deze aandelenindex bepaalt het gewicht van elk bedrijf aan de hand van omzet, cash flow, boekwaarde en dividenden.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief