Home ETF Dow Jones Industrial Average: uitleg, berekening en ETF’s

Dow Jones Industrial Average: uitleg, berekening en ETF’s

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de Dow Jones Industrial Average (DJIA)?

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) is een index waarin 30 Amerikaanse blue-chipbedrijven zijn opgenomen. Het woord “industrial” in de naam van de index verwees in de beginjaren naar de productiebedrijven die in de index waren opgenomen. Ondertussen zijn er bedrijven uit verschillende sectoren opgenomen uit zowel de NYSE als de Nasdaq, zoals Microsoft, Apple en Salesforce.

De DJIA werd voor het eerst bijgehouden in 1896 door Charles Dow en Edward Jones. Hierdoor is het een van de oudste indices ter wereld. In tegenstelling tot een brede index zoals de S&P 500 omvat de DJIA slechts 30 beursgenoteerde bedrijven. Daarom wordt de Dow Jones Industrial Average ook vaak afgekort naar Dow 30.

Hoe wordt de Dow Jones Industrial Average berekend?

De Dow 30 is, net als de Nikkei 225, een prijsgewogen index. Hierdoor wegen bedrijven zoals UnitedHealthcare met een hoge koers het zwaarste door in de Dow 30. Dit is in tegenstelling tot de meeste andere indices die de marktkapitalisatie van de onderliggende bedrijven gebruiken om de index te berekenen.

In de beginjaren bestond de Dow Jones Industrial Average uit 12 bedrijven. Om de index te berekenen telde Charles Dow de koers van de twaalf bedrijven op bij elkaar en deelde ze door 12 om tot een gemiddelde te komen. Om vandaag de index te berekenen wordt er gebruik gemaakt van een vooraf bepaalde constante, de Dow Divisor.

Er zijn gevallen geweest waarin de constante moest aangepast worden zodat de waarde van de Dow consistent bleef. In november 2023 was de Dow Divisor gelijk aan 0,1517. Je kunt dus zelf de index van Dow Jones Industrial Average berekenen door de koers van de 30 bedrijven op te tellen en te delen door de Dow Divisor.

Hoe je in de DJIA kunt beleggen

Als belegger is het niet mogelijk om direct in de Dow Jones te beleggen. Er bestaan wel verschillende fondsenbeheerders die ETF’s aanbieden die beleggers via hun broker kunnen kopen. Hieronder staan vijf van de meest populaire ETF’s die de Dow Jones volgen.

NaamLopende kostenType
SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (DIA)0.16%Distribuerend
iShares Dow Jones US ETF (IYY)0.20%Accumulerend
First Trust Dow 30 Equal Weight ETF (EDOW)0.50%Distribuerend
Invesco Dow Jones Industrial Average Dividend ETF0.30%Distribuerend
Vanguard Dow Jones Industrial Average ETF0.05%Accumulerend

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief