Home Aandelen Free float: definitie, betekenis en voorbeelden

Free float: definitie, betekenis en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is free float?

De free float is een Engelse term die verwijst naar het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf dat verhandelbaar is op de beurs. Met andere woorden stelt de free float de aandelen voor die vrij verkocht en gekocht kunnen worden door beleggers.

Een hoge free float geeft aan dat een groot gedeelte van de uitstaande aandelen in handen is van particuliere en institutionele beleggers. Een lage free float geeft daarentegen aan dat het aantal vrij verhandelbare aandelen beperkt is omdat de oprichters, insiders of andere bedrijven een groot deel van de aandelen in handen hebben.

Waarom is free float belangrijk?

Liquiditeit

Aandelen met een grote vrije float worden vaak gekenmerkt door hogere liquiditeit, wat betekent dat ze gemakkelijker te kopen en verkopen zijn op de beurs.

Volatiliteit

Een lage free float kan leiden tot hogere volatiliteit in de aandelenkoers. Dit komt omdat transacties een grotere impact kunnen hebben op de prijs wanneer er minder aandelen vrij verhandelbaar zijn.

Indexopname

Veel indices zoals de DAX of de S&P 500 houden rekening met de free float in het berekenen van de individuele weging van elk bedrijf. Bedrijven met een hoge free float krijgen doorgaans een hoger gewicht in een index. Hierdoor is de kans groter dat ze gekocht worden door ETF’s die deze index volgen.

Bedrijfseigendom en controle

Een lage free float wijst erop dat insiders zoals oprichters en het management grote controle uitoefenen over het bedrijf. De impact die activistische aandeelhouders kunnen uitoefenen zal daarom vrij beperkt zijn.

  Voorbeelden van free float

  Bedrijf DEF is een beursgenoteerd bedrijf dat 50.000 uitstaande aandelen heeft. Van deze 50.000 aandelen zijn 10.000 aandelen in handen van management en insiders van het bedrijf zelf. Dit wil zeggen dat de free float van het bedrijf 80% (40.000 / 50.000) is.

  De free float wordt vaak in een percentage uitgedrukt. Dit percentage geeft aan welk gedeelte van de uitstaande aandelen vrij gekocht en verkocht kunnen worden door individuele en institutionele beleggers. Hoe lager dit percentage hoe meer aandelen in bezit zijn van insiders zoals de oprichters en het management.

  Bedrijven zoals Walmart, Meta en Alphabet zijn voorbeelden van bedrijven met een hoge marktkapitalisatie, waarvan een groot deel van de aandelen in handen is van de oprichter of familie van de oprichter.

  Het komt vaak voor dat aandelen opgesplitst worden tussen A-aandelen, B-aandelen en soms zelfs C-aandelen. Hierbij hebben een bepaalde klasse aandelen een hoger stemrecht dan andere. Dit is een manier voor de oprichters om controle over hun bedrijf te behouden.

  You may also like

  Disclaimer

  Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

  Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

  Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

  Nieuwsbrief