Home ETF FTSE 100 Index: uitleg, samenstelling en trackers

FTSE 100 Index: uitleg, samenstelling en trackers

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de FTSE 100 Index?

De Financial Times Stock Exchange 100 Index, ook wel de FTSE 100 Index of Footsie genoemd, is een index van de 100 meest waardevolle bedrijven die genoteerd staan op de London Stock Exchange (LSE). In de FTSE 100 index staan verschillende grote multinationals genoteerd zoals Shell, AstraZeneca, HSBC en Unilever.

Het niveau van de Footsie wordt berekend aan de hand van de totale marktkapitalisatie van de 100 bedrijven die erin zijn opgenomen. Het is met andere woorden een marktkapitalisatie gewogen index in tegenstelling tot bijvoorbeeld een prijs gewogen index zoals de Nikkei 225.

De index werd gelanceerd in 1984 en wordt bijgehouden door de FTSE Group die ontstaan is als een joint venture tussen de Financial Times en de London Stock Exchange Group. Vandaag is de FTSE Group een dochteronderneming die volledig in handen is van de London Stock Exchange Group.

Hoe wordt de samenstelling van de FTSE 100 bepaald?

Om opgenomen te worden in de FTSE 100 hoeft een bedrijf niet Brits te zijn, maar het moet wel genoteerd staan op de London Stock Exchange (LSE). Daarnaast moeten bedrijven voldoen aan een aantal vereisten van de FTSE Group. Dit omvat vereisten zoals genoteerd te staan in Britse pond of Euro en het voldoen aan bepaalde minimumvereisten op het gebied van free float marktkapitalisatie en liquiditeit.

Een werkgroep van de FTSE Group komt elk kwartaal samen om te kijken of de samenstelling van de index moet worden aangepast. Omdat de FTSE 100 een marktkapitalisatie gewogen index is, wegen de grootste bedrijven het meeste door. Zo bepalen de 10 grootste bedrijven in de FTSE 100 ongeveer 50% van de schommelingen in de index. De 10 kleinste bedrijven maken daarentegen minder dan 2% van de index uit.

Hoe je in de FTSE 100 kunt beleggen

Het is niet mogelijk om direct in de FTSE 100 te beleggen. Er bestaan wel verschillende ETF’s die de evolutie van de Footsie volgen. We lijsten in onderstaande tabel een aantal van de grootste ETF’s op.

Naam ETFLopende kostenType
iShares Core FTSE 100 UCITS ETF0,09%Distribuerend
Vanguard FTSE 100 UCITS ETF0,09%Distribuerend
HSBC FTSE 100 UCITS ETF GBP0,07%Distribuerend
Vanguard FTSE 100 UCITS ETF (GBP) Accumulating0,09%Accumulerend
iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Acc)0,07%Accumulerend

Andere belangrijke indices in het Verenigd Koninkrijk

De FTSE 100 is vergelijkbaar met de S&P 500 en DJIA maar is geen ideale graadmeter voor de Britse economie. Veel van de bedrijven die zijn opgenomen in de FTSE 100 index zijn namelijk multinationals die overal ter wereld actief zijn. Bovendien worden de financiële cijfers van deze multinationals aanzienlijk beïnvloed door de wisselkoersen van het Britse pond. Een betere indicatie van de Britse economie is de FTSE 250 Index, omdat deze een kleiner aandeel internationale bedrijven bevat.

Er zijn ook andere belangrijke indices in het Verenigd Koninkrijk naast de FTSE 100 en de FTSE 250. Zo zijn er onder andere de FTSE SmallCap Index, FTSE AIM UK 50 en FTSE AIM 100. De FTSE 100 en FTSE 250 vormen samen de FTSE 350. En de FTSE 350 vormt samen met de FTSE SmallCap de FTSE All-Share.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief