Home ETF Nasdaq Composite Index: uitleg, berekening en trackers

Nasdaq Composite Index: uitleg, berekening en trackers

by Quinten de Jong
2 minuten leestijd

Wat is de Nasdaq Composite Index?

De Nasdaq Composite Index is een index van bijna alle bedrijven die op de Nasdaq genoteerd staan. Hierdoor bestaat deze index voor meer dan de helft uit aandelen van bedrijven uit de technologiesector. Op de Nasdaq staan meer dan 2.500 bedrijven genoteerd zoals Amazon, Nvidia en Meta Platforms.

De Nasdaq Composite werd opgericht in 1971 en is samen met de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 een van de drie meest gevolgde indices in de Verenigde Staten.

Hoe wordt de Nasdaq Composite Index berekend?

De Nasdaq Composite is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nikkei, een kapitalisatie gewogen index. Dit wil zeggen dat bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie het zwaarste doorwegen in de index. Zo bepalen Apple (AAPL) en Microsoft (MSFT) samen meer dan 20% van de schommelingen in de Nasdaq Composite Index.

Om opgenomen te worden in de Nasdaq Composite Index mag een bedrijf alleen genoteerd staan op de Nasdaq. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bedrijven die voor 2004 een dubbele notering hadden. Naast gewone aandelen komen ook American Depositary Receipts (ADR’s), Real Estate Investment Trusts (REIT’s), Shares of Beneficial Interest (SBI’s), tracking stocks en limited partnership interests in aanmerking om opgenomen te worden.

Hoe je in de Nasdaq kunt beleggen

Het is niet mogelijk om direct in deze index te investeren. Er bestaan wel meerdere fondsenbeheerders die verschillende ETF’s aanbieden. In de onderstaande tabel geven we een overzicht van de grootste ETF’s die momenteel aangeboden worden.

Naam ETFTickerLopende kostenType
Fidelity Nasdaq Composite Index ETFONEQ0,21%Accumulerend
Fidelity Nasdaq Composite Index FundFNCMX0,30%Distribuerend
Schwab Nasdaq Composite Index FundSCHC0,03%Accumulerend
iShares Nasdaq Composite ETFONEQ0,21%Accumulerend
First Trust Nasdaq Composite ETFONEV0,60%Accumulerend
Invesco QQQ TrustQQQ0,20%Distribuerend

De Invesco QQQ Trust volgt de Nasdaq-100. Dit zijn de 100 grootste niet-financiële bedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq. Samen wegen ze voor meer dan 90% door in de samenstelling van de Nasdaq Composite.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief