Home Aandelen Marktkapitalisatie: betekenis, berekening en onderverdeling

Marktkapitalisatie: betekenis, berekening en onderverdeling

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is marktkapitalisatie?

De marktkapitalisatie of beurswaarde van een bedrijf is de totale waarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf. Het wordt berekend door de huidige koers van een aandeel te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen. De marktkapitalisatie geeft een indicatie van de omvang van een bedrijf en wordt vaak gebruikt om bedrijven met elkaar te vergelijken.

Hoe kan je de marktkapitalisatie berekenen?

Een belegger kan te allen tijde de marktkapitalisatie van een bedrijf zelf berekenen. Daarbij moet een belegger eerst op zoek gaan naar het aantal uitstaande aandelen en de koers van het bedrijf. Deze informatie kan gevonden worden op financiële websites zoals Bloomberg en Yahoo Finance.

Marktkapitalisatie = Aantal uitstaande aandelen × Huidige koers

Bijvoorbeeld, als een bedrijf 1 miljoen uitstaande aandelen heeft en de actuele aandelenprijs is 50 euro, dan is de marktkapitalisatie gelijk aan 50 miljoen euro:

50.000.000 euro = 1.000.000 aandelen x 50 euro

Aan de hand van deze formule is het direct duidelijk dat de koers van een aandeel weinig zegt over de beurswaarde van een bedrijf. Zo kan een bedrijf met een lage koers een hogere beurswaarde hebben dan een bedrijf met een zeer hoge koers. Er moet namelijk rekening gehouden worden met het aantal uitstaande aandelen.

Het verschil tussen small, mid en large cap

Bedrijven worden vaak opgesplitst op basis van hun marktkapitalisatie: large cap, mid cap en small cap. Deze indelingen worden vaak gebruikt bij de constructie van beleggingsfondsen of ETF’s.

 EuropaVerenigde Staten
Large CapVanaf 1 miljard euroVanaf 10 miljard dollar
Mid CapTussen 250 miljoen en 1 miljard euroTussen 2 en 10 miljard dollar
Small CapMinder dan 250 miljoen euroMinder dan 2 miljard dollar

Buiten deze drie hoofdcategorieën zijn er in de VS ook nog Micro Cap-bedrijven, met een nog kleinere marktkapitalisatie (minder dan $300 miljoen). En Mega Cap-bedrijven, die nog groter zijn dan large cap bedrijven, met een marktkapitalisatie van meer dan $200 miljard. In 2024 zijn er minder dan 43 Mega Cap-bedrijven, waaronder Alphabet (GOOGL), Apple (AAPL) en Nvidia (NVDA).

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief