Home Financiële ratio's Dividendrendement: betekenis, berekening en Belgische aandelen

Dividendrendement: betekenis, berekening en Belgische aandelen

by Quinten de Jong
5 minuten leestijd

Wat is dividendrendement?

Dividendrendement of dividend yield is een financiële ratio die aangeeft hoeveel een bedrijf in dividend uitbetaalt in verhouding tot de koers per aandeel. Deze financiële ratio wordt uitgedrukt als een percentage en wordt doorgaans gebruikt om de aantrekkelijkheid van verschillende dividendaandelen met elkaar te vergelijken.

Het dividendrendement geeft beleggers een idee van wat het rendement op hun investering zou kunnen zijn zonder rekening te houden met eventuele koersstijgingen. Een hoog dividendrendement kan aantrekkelijk zijn voor bepaalde beleggers zoals gepensioneerden die een alternatief zoeken voor een spaarrekening of obligaties.

Berekening van dividendrendement

Het dividendrendement wordt berekend als volgt:

Dividendrendement = (Jaarlijks Dividend per Aandeel / Prijs per Aandeel) × 100%

Waarbij:

  • Jaarlijks Dividend per Aandeel het totale dividend is dat een bedrijf per aandeel gedurende een jaar uitkeert.
  • Prijs per Aandeel de huidige marktprijs van één aandeel is.

Stel dat bedrijf MNO 2 euro dividend uitkeert per aandeel en de huidige marktprijs van het aandeel 40 euro is, dan is het dividendrendement:

5% = (€2 / €40) × 100%

Aan de hand van dit voorbeeld wordt het direct duidelijk dat het dividendrendement sterk kan schommelen. Wanneer het aandeel van bedrijf MNO keldert op de beurs van 40 euro naar 20 euro, stijgt het dividendrendement van 5% naar 10%. Dit is op voorwaarde dat het dividend per aandeel stabiel blijft.

Wat is een goed dividendrendement?

Start-ups en scale-ups die relatief klein zijn en snel groeien betalen doorgaans een lager dividend dan volwassen bedrijven. Over het algemeen betalen grote bedrijven die traag groeien de hoogste dividendrendementen. Deze grote bedrijven hebben minder opportuniteiten om hun winst te herinvesteren in groeiprojecten waardoor hun payout ratio hoger ligt dan bij kleinere bedrijven.

Hoewel een hoog dividendrendement op het eerste gezicht aantrekkelijk kan lijken, is het ook belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid ervan. Dit is waar het kijken naar de earnings per share (EPS) van een bedrijf van cruciaal belang wordt. EPS geeft aan hoeveel winst een bedrijf genereert voor elk uitstaand aandeel.

Een bedrijf kan gedurende korte tijd een hoger dividend betalen dan de EPS, bijvoorbeeld als het een deel van zijn reserves gebruikt. Echter, op de lange termijn is het niet duurzaam voor een bedrijf om meer dividend uit te keren dan het verdient. Dit kan leiden tot financiële problemen, een daling van de aandelenkoers en zelfs een verlaging of schrapping van het dividend.

Daarom is het verstandig voor beleggers om niet alleen naar het huidige dividendrendement te kijken, maar ook naar de historische trend van het dividend ten opzichte van de EPS van het bedrijf. Een bedrijf dat jaar na jaar onafgebroken een groeiend dividend kan uitkeren is vaak een teken van financiële stabiliteit.

Belgische aandelen met een hoog dividendrendement

Gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv’s) zoals Cofinimmo en Care Property Invest zijn bedrijven die beleggen in vastgoed. Deze gvv’s kunnen interessant zijn voor dividendbeleggers omdat ze wettelijk verplicht zijn om minstens 80% van hun operationeel resultaat als dividend uit te keren. Dividenden in België worden belast door middel van een roerende voorheffing van 30%. Voor dividenden van gvv’s die investeren in de zorgsector betaalt men slechts 15% roerende voorheffing.

Als belegger is het belangrijk om enerzijds rekening te houden met het feit dat het dividendrendement sterk kan schommelen samen met de koers. Anderzijds kan het jaarlijks dividend sterk veranderen van het ene jaar op het andere. Het jaarlijkse dividend van een cyclisch bedrijf zoals Euronav is sterk afhankelijk van de financiële resultaten van een specifiek jaar.

In onderstaande tabel staat een overzicht van Belgische aandelen die een hoog dividendrendement hadden op datum van 9 februari 2024.

BedrijfKoersJaarlijks dividendDividendrendement
Atenor SA (XBRU:ATEB)€ 6,40 € 1,5123,6%
Kbc Ancora NV (XBRU:KBCA)€ 41,80 € 9,8023,4%
Euronav NV (XBRU:EURN)€ 16,10 € 3,1719,7%
Cofinimmo SA (XBRU:COFB)€ 70,35 € 6,208,8%
Ascencio SCA (XBRU:ASCE)€ 50,00 € 4,158,3%
Ageas SA (XBRU:AGS)€ 39,44 € 3,007,6%
Care Property Invest NV (XBRU:CPINV)€ 13,62 € 0,946,9%
Aedifica NV (XBRU:AED)€ 62,15 € 3,806,1%
Gimv NV (XBRU:GIMB)€ 43,40 € 2,606,0%
Smartphoto Group NV (XBRU:SMAR)€ 29,40 € 1,003,4%

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief