Home Aandelen Amsterdam Exchange Index (AEX): betekenis, samenstelling en trackers

Amsterdam Exchange Index (AEX): betekenis, samenstelling en trackers

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is de AEX?

De AEX staat voor Amsterdam Exchange Index, de belangrijkste index van Nederland. Het is een marktkapitalisatie gewogen index waarin de 25 voornaamste large cap bedrijven zijn opgenomen die genoteerd staan op de beurs Euronext Amsterdam.

De AEX ging officieel van start op 3 maart 1983, maar werd wel teruggerekend naar 3 januari van hetzelfde jaar. De AEX begon met een startwaarde van 100 punten en bestond toen uit 13 bedrijven. De AEX, toen nog EOE-index, was de eerste aandelenindex in Europa die continu werd berekend. Andere Europese indices zoals de DAX, CAC 40, BEL 20 en de FTSE 100 volgden pas jaren later.

Op 29 september had de AEX een waarde van 728 punten. Op dat moment waren de grootste bedrijven in de index Shell, Unilever en ASML Holding. Samen vertegenwoordigen deze drie bedrijven bijna de helft van de totale waarde van de AEX.

Hoe wordt de samenstelling van de AEX bepaald?

In de AEX worden de 25 grootste en meest liquide bedrijven opgenomen die op de Euronext Amsterdam genoteerd staan. Elk kwartaal komt er een werkgroep van Euronext samen om de samenstelling van de AEX te evalueren.

Dit wordt gedaan door de bedrijven die in aanmerking komen te rangschikken op basis van hun marktkapitalisatie, free float en handelsvolume. Daarom is de AEX, net zoals de S&P 500, een marktkapitalisatie gewogen index.

Het gewicht van individuele bedrijven wordt wel beperkt tot 15%. Dit is om ervoor te zorgen dat de schommelingen in de index niet teveel afhangen van één bedrijf. De waarde van een bedrijf kan de limiet van 15% echter overschrijden als zijn koers verder toeneemt na de samenkomst van de werkgroep.

De 25 bedrijven die te klein zijn voor de AEX worden opgenomen in de AMX Index. Bedrijven die te klein zijn voor de AMX worden opgenomen in de AScX Index.

Hoe je in de AEX kunt beleggen

Het is niet mogelijk om direct in de AEX te beleggen. Beleggers kunnen wel zogenaamde trackers kopen die de koers van de AEX volgen. Deze trackers of ETF’s worden aangeboden door fondsenbeheerders en zijn eenvoudig om aan te kopen via een broker. In de onderstaande tabel kun je de meest populaire ETF’s vinden die de AEX volgen.

NaamTickerLopende kostenType
iShares AEX UCITS ETF (Dis)IAEX0,30%Distribuerend
iShares AEX UCITS ETF (Acc)IAEA0,30%Accumulerend
VanEck AEX UCITS ETFTDT0,30%Distribuerend

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief