Wat is de BEL 20 index?
De BEL 20 is een index waarin de twintig grootste bedrijven worden opgenomen die genoteerd staan op de Euronext Brussel. Op 18 maart 1991 ging de BEL 20 index officieel van start, maar de berekening begon al op 30 december 1990, toen was men vertrokken van een startwaarde van 1.000 punten.
In september 2023 stond de index op een waarde van 3.506. Op dat moment waren de grootste bedrijven in de index; KBC, AB Inbev en arGEN-x. Samen vertegenwoordigen deze drie bedrijven meer dan 35% van de waarde van de BEL 20.
Hoe wordt de samenstelling van de BEL 20 bepaald?
Een werkgroep van Euronext komt elk jaar in maart samen om te bepalen of de samenstelling van de BEL 20 moet worden aangepast. Hiervoor hanteren ze een aantal criteria zoals marktkapitalisatie, free float en liquiditeit. Er bestaan ook andere regels zoals dat er minstens 15% van het personeel in België werkzaam moet zijn.
Een bedrijf moet niet Belgisch zijn, maar moet wel genoteerd staan op de Euronext Brussel. Naast de jaarlijkse bijeenkomst kan de samenstelling van de index ook nog worden aangepast in juni, september en december.
Na het aanpassen van de samenstelling kan een bedrijf maximaal 12% van de index uitmaken. Dit moet voorkomen dat één bedrijf te veel schommelingen van de index kan veroorzaken. Het kan wel gebeuren dat na de herweging een bedrijf toch boven de grens komt omdat de koers van het aandeel verder toeneemt. Dat is al gebeurd voor bedrijven zoals KBC, AB Inbev en arGEN-x.
Hoe je in de BEL 20 kunt beleggen
Het is niet mogelijk om direct te beleggen in de BEL 20. Bovendien zijn er voor beleggers slechts een beperkt aantal opties om te beleggen in de BEL20. De enige ETF die de BEL 20 volgt is de Amundi BEL 20 UCITS. Dit is een distribuerende ETF met een lopende kosten factor van 0,50%.
Een duurder alternatief is om een eigen index samen te stellen door alle aandelen individueel te kopen. Tenzij iemand met grote bedragen kan beleggen, is dit niet echt realistisch. Voor het kopen van alle aandelen en het constant aanpassen van de weging zullen de transactiekosten namelijk te hoog oplopen.