Home Fondsen Aandelenfonds: betekenis, voordelen en nadelen

Aandelenfonds: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een aandelenfonds?

Een aandelenfonds of equity fund is een beleggingsfonds dat enkel investeert in aandelen. Het doel van een aandelenfonds is om beleggers een goedkope en eenvoudige manier aan te bieden om hun geld te spreiden over een groot aantal verschillende bedrijven.

Aandelenfondsen worden beheerd door professionele fondsenbeheerders die beslissen welke aandelen gekocht en verkocht worden. Meestal worden deze beslissingen genomen op basis van de doelstellingen en het beleggingsbeleid van het fonds. Sommige aandelenfondsen hebben als doel om duurzaam te beleggen terwijl andere fondsen een bepaalde index of sector proberen te volgen.

Soorten aandelenfondsen

Elk aandelenfonds heeft zijn eigen beleggingsstrategie. Doorgaans wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen actief beheerde aandelenfondsen en passieve aandelenfondsen. De verschillen leggen we uit aan de hand van onderstaande tabel.

AspectActief aandelenfondsPassief aandelenfonds
BeheerActief beheerd door fondsbeheerdersPassief beheer
BesluitvormingActieve selectie van aandelenRepliceert simpelweg de index
KostenHogere beheerskostenLagere beheerskosten
RendementProbeert de markt te verslaanStreeft naar marktgemiddelde
RisicoAfhankelijk van beheerdersstrategieAfhankelijk van de gevolgde index
PopulariteitTraditioneel populairSteeds populairder geworden
VoorbeeldActief beheerde beleggingsfondsenIndextrackers (ETF’s)

Voordelen van aandelenfondsen

Aandelenfondsen hebben een aantal voordelen ten opzichte van gemengde fondsen of aandelen:

Diversificatie: Aandelenfondsen investeren in een brede selectie van aandelen uit verschillende sectoren en landen. Hierdoor wordt de inleg voor de belegger gespreid over een groot aantal verschillende bedrijven.

Laagdrempelig: Het is mogelijk om met een zeer laag bedrag in een aandelenfonds te stappen. Afhankelijk van het fonds en je broker is het mogelijk om met bedragen vanaf tientallen euro’s te beginnen.

Ruime keuze: Er bestaat een ruim aanbod van verschillende aandelenfondsen. Hierdoor hebben beleggers de keuze om binnen een bepaalde sector of gebied te investeren.

Duurzaam: Het kan moeilijk zijn voor beleggers die duurzaam willen beleggen om zelf aandelen uit te kiezen. Er bestaan verschillende fondsen die het werk voor jou doen en enkel beleggen in bedrijven met een minimale ESG score.

Fiscale optimalisatie: Een accumulerende ETF kan de dividenden herbeleggen, waardoor Belgische belastingplichtigen geen roerende voorheffing moeten betalen. Daarnaast wordt een aandelenfonds niet onderworpen aan een meerwaardebelasting (Reynders-taks).

Goedkope hefboom: Wie graag wilt beleggen met geleend geld, kan dat op een goedkope manier doen via een leveraged ETF.

  Nadelen van aandelenfondsen

  Maar aandelenfondsen hebben ook een aantal belangrijke nadelen om rekening mee te houden. Het voornaamste nadeel van een aandelenfonds is dat ze niet gratis zijn. De fondsenbeheerder moet personeel inzetten om analyses te maken over welke aandelen verkocht en gekocht worden. We raden daarom aan, om de instapkosten, prestatiekosten en lopende kosten in de prospectus te raadplegen.

  Een ander nadeel is dat een aandelenfonds een risicovolle belegging is. Het is niet omdat een aandelenfonds beheerd wordt door een professionele belegger dat je een positief rendement zal halen. In tijden van onzekerheid kan er hoge volatiliteit zijn in de markt. De aandelenkoersen kunnen op een korte tijd dalen waardoor de waarde van aandelenfondsen mee zakken.

  You may also like

  Disclaimer

  Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

  Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

  Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

  Nieuwsbrief