Home Brokers Lopende kosten van een beleggingsfonds: hou rekening met volgende zaken

Lopende kosten van een beleggingsfonds: hou rekening met volgende zaken

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat zijn lopende kosten?

De lopende kosten zijn de ingeschatte jaarlijkse kosten van het bezitten van een beleggingsfonds. Onder de jaarlijkse kosten vallen kosten zoals managementvergoedingen en personeelskosten. Maar ook andere uitgaveposten zoals marketing en transactiekosten voor het kopen en verkopen van effecten vallen hieronder. De lopende kosten worden uitgedrukt in een percentage en moeten vermeld worden in het Key Information Document (KID) van een beleggingsfonds of ETF.

Lopende kosten van een actief vs passief fonds

Lopende kosten kunnen sterk variëren van fonds tot fonds. De lopende kosten van passieve fondsen die een index tracken liggen vaak redelijk laag (tussen de 0,0 en 0,5%). Dit is in tegenstelling tot actieve beleggingsfondsen waar de transactiekosten hoger liggen omdat de fondsbeheerder vaker effecten koopt en verkoopt. De lopende kosten van een actief beleggingsfonds kunnen daarom oplopen tot 2,5% of hoger. Deze lopende kosten zijn de voornaamste reden waarom de meeste actieve beleggingsfondsen niet in staat zijn om beleggers een hoger rendement te bieden dan een indexfonds.

De lopende kosten zijn niet de enige kosten die beleggers betalen wanneer ze willen investeren in een beleggingsfonds. Er bestaan namelijk heel wat beleggingsfondsen die instapkosten aanrekenen. Dit zijn eenmalige kosten die beleggers betalen om in een beleggingsfonds te stappen. Ook kunnen beleggers in geval van beleggingsfondsen met een vervaldatum te maken krijgen met uitstapkosten. Dit zijn kosten die worden aangerekend als compensatie voor het vroegtijdig uitstappen uit het fonds.

Wat is het verschil tussen TER en OCF?

De TER en OCF zijn bijna identiek. Beide cijfers worden berekend door de jaarlijkse kosten te delen door het totale fondsvermogen. De TER omvat kosten zoals managementvergoedingen, transactiekosten, juridische kosten en andere operationele kosten. De OCF omvat dezelfde kosten als de TER maar houdt ook rekening met prestatievergoeding en eenmalige kosten. De OCF geeft daarom een betere inschatting van de jaarlijkse kostprijs van een beleggingsfonds dan de TER.

Vroeger werd vaak de term Total Expense Ratio (TER) gebruikt om de lopende kosten in een percentage uit te drukken. Deze term is vandaag vervangen door de Ongoing Charges Figure (OCF). Op websites zoals Morningstar kunt u de lopende kosten van een beleggingsfonds of ETF terugvinden onder de titel ‘Lopende Kosten Factor’ of ‘Ongoing Charge’

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief