Home Aandelen Prospectus: betekenis, opmaak en voorbeelden

Prospectus: betekenis, opmaak en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een prospectus?

Een prospectus is een document waarin details staan over financiële effecten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Bedrijven worden verplicht door de Amerikaanse toezichthouder (SEC) om dit document op te stellen wanneer ze aandelen of obligaties aan beleggers willen aanbieden. Maar ook financiële instellingen worden verplicht om een prospectus op te stellen wanneer ze beleggingsfondsen willen aanbieden.

Het doel van een prospectus is om beleggers alle relevante informatie te geven om een geïnformeerde beslissing te nemen. Daarom verschaft een prospectus informatie over zaken zoals de kosten, fiscale aspecten, verhandelbaarheid en allerlei risico’s. Het bedrijf kan de prospectus gebruiken om zichzelf te beschermen tegen eventuele claims dat niet alle relevante informatie op moment van uitgave bekend gemaakt werd.

Hoe wordt een prospectus opgesteld?

In de meeste gevallen dienen bedrijven een voorlopige prospectus in bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit document bevat bijna alle informatie die er in het finale document staat buiten het aantal aandelen die aangeboden worden en de prijs.

Een voorlopige prospectus dient voornamelijk om te polsen naar de interesse van beleggers. Als er voldoende vraag is naar de aandelen of obligaties die een bedrijf wil aanbieden wordt er een definitieve prospectus opgesteld. Hierin staat alle relevante informatie die beleggers nodig hebben  

Een definitieve prospectus bevat alle relevante informatie die beleggers nodig hebben om een geïnformeerde beslissing te nemen samen met het aantal uit te geven aandelen en de prijs. Er staat onder andere informatie in van het bedrijf, de namen van de bedrijfsleiders en de financiële instelling die de rol van underwriter vervult.

Een prospectus is in tegenstelling tot een PRIIPs KID een zeer lijvig document.

Voorbeelden

Prospectus van een aandeel

Een voorbeeld van een prospectus is die van Instacart in 2023, waarvan het S-1 formulier op de website van de SEC kan worden gevonden. In het begin van de prospectus worden de risico’s kort omschreven. De risico’s worden verderop in de prospectus volledig in detail uitgelegd.

Daarnaast kan een belegger in dit document ook terugvinden wat het bedrijf van plan is om te doen met de opbrengsten. Instacart beschrijft in het document dat ze van plan zijn om de opbrengsten te gebruiken om te voldoen aan al haar verwachte fiscale verplichtingen, de afwikkeling van RSU’s, de inkoop en annulering van aandelen die gebruikt zijn om management te belonen.

Prospectus van een beleggingsfonds

Een voorbeeld van een prospectus van een beleggingsfonds is die van IWDA. Dit is een populaire ETF die aandelen bevat van bedrijven uit verschillende landen uit een breed aantal sectoren. Deze ETF wordt aangeboden door fondsenbeheerder Blackrock.

Zij stellen de prospectus van IWDA en andere beleggingsproducten ter beschikking via hun website. In deze prospectus kunnen we informatie terugvinden zoals de lopende kosten, beleggingsdoelstellingen en risico’s.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief