Home Fondsen Beleggingsfonds: betekenis, kosten en kenmerken

Beleggingsfonds: betekenis, kosten en kenmerken

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds, of Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), is een fonds dat wordt aangeboden door banken en vermogensbeheerders. Beleggingsfondsen verzamelen geld van beleggers die hun beleggingen willen uitbesteden aan experts. Fondsenbeheerders beheren deze fondsen aan de hand van een vooraf bepaalde strategie.

Hoe werkt een beleggingsfonds?

De meeste ICB’s in België zijn beveks, wat voor ‘beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal’ staat. Een bevek is een beleggingsproduct dat voornamelijk wordt aangeboden door banken en vermogensbeheerders. Wanneer beleggers willen instappen, geeft de bevek nieuwe aandelen uit waardoor het kapitaal verhoogt. Beleggers die een bevek kopen, worden dus aandeelhouder van het fonds. Wanneer beleggers uit het fonds willen stappen zal de bevek deze aandelen terugkopen waardoor haar kapitaal weer verlaagt. Omdat het kapitaal veranderlijk is kunnen beleggers, in tegenstelling tot een bevak, eenvoudig in en uit het fonds stappen.

Een bevak is een ‘beleggingsvennootschap met vast kapitaal’. Het is een beursgenoteerde beleggingsvennootschap dat het merendeel van zijn inkomsten moet uitbetalen in de vorm van dividenden. Omdat bevaks beursgenoteerd zijn, moeten beleggers die willen instappen aandelen van bestaande aandeelhouders kopen. Een bevak kan haar kapitaal enkel verhogen door haar statuten aan te passen en een kapitaalverhoging door te voeren.

Wat zijn de lopende kosten van een beleggingsfonds?

De lopende kosten zijn de kosten die beleggers van een beleggingsfonds betalen op jaarbasis. De meeste beleggingsfondsen rekenen tussen de 0,5% en 2,5% aan. Beleggingsfondsen worden namelijk actief beheerd door een fondsbeheerder. De fondsbeheerder heeft een team van analisten die op zoek gaan naar opportuniteiten in de markt.

Door regelmatig effecten te kopen en verkopen kunnen ook de transactiekosten van een beleggingsfonds hoog oplopen. De exacte kosten of total expense ratio (TER) kun je terugvinden op de website van Morningstar of in de prospectus. Naast de beheerskosten kan een fondsenbeheerder ook instapkosten of uitstapkosten aanrekenen.

Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?

Beleggers kunnen aan de hand van ETF’s en beleggingsfondsen hun investeringen diversifiëren. Beide producten beleggen namelijk in een mandje van financiële effecten zoals aandelen en obligaties. Er zijn een aantal verschillen tussen de twee die we in onderstaande tabel uitleggen.

AspectETFBeleggingsfonds
StrategiePassief management met als doel het volgen van de indexActief management met als doel het verslaan van de index
KostenLopende kosten liggen lagerHogere lopende kosten dan een ETF
HandelstijdenBiedt intraday-handel gedurende beursuren (zoals bij aandelen)Transacties kunnen alleen worden gedaan aan het einde van de handelsdag
Minimale investeringZeer lage minimale investeringsvereistenSommige ICB’s hanteren een minimale belegging van een paar duizend euro

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief