Home Gemengde fondsen: betekenis, voordelen en nadelen

Gemengde fondsen: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
3 minutes read

Wat is een gemengd fonds?

Een gemengd fonds of een multi-activa-fonds is een beleggingsfonds dat belegd in verschillende effecten zoals aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten. Het voornaamste doel van een gemengd fonds is om de risico’s te spreiden over verschillende sectoren en financiële effecten.

Afhankelijk van het percentage aandelen worden gemengde fondsen doorgaans opgedeeld in drie verschillende categorieën:

  • Defensief: minder dan 35% aandelen
  • Neutraal: tussen de 35 en 60% aandelen
  • Dynamisch: tussen de 60% en 85% aandelen

Naast deze drie categorieën bestaan er nog de zogenaamde flexibele gemengde fondsen waarbij het percentage aandelen kan variëren tussen de 0 en 100%.

De voordelen van een gemengd fonds

Het voornaamste voordeel van een gemengd fonds is de ruime diversificatie. Fondsenbeheerders verzamelen geld van verschillende beleggers in één fonds. Deze fondsen worden gespreid over een breed aantal sectoren, landen en beleggingsinstrumenten waardoor de volatiliteit van de portefeuille lager ligt dan bij bijvoorbeeld aandelenfondsen.

Beleggers kunnen vandaag de dag kiezen uit een groot aantal gemengde fondsen van verschillende fondsenbeheerders. Omdat er een ruim aanbod bestaat kan een belegger kiezen voor een gemengd fonds dat aansluit bij zijn beleggersprofiel. In de essentiële beleggersinformatie kan je onder andere het risico van een fonds terugvinden. Dit risico wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot en met 7. Aandelenfondsen hebben meestal een 6 of een 7, voor gemengde fondsen ligt dit een stuk lager.

Het is mogelijk om met een laag bedrag te beleggen in een gemengd fonds. Afhankelijk van het fonds en je broker is het mogelijk om met kleine bedragen (10 euro per maand) te beginnen. Op die manier kun je als beginnende belegger je eerste stappen aan de hand van een maandelijkse inleg..

De nadelen van een gemengd fonds

Als belegger in een gemengd fonds stel je je bloot aan de risico’s verbonden aan zowel aandelen als obligaties. Het voornaamste risico verbonden aan obligaties is het waardeverlies dat gepaard gaat met rentestijgingen. Wanneer de centrale banken de rente omhoog trekken, zakt namelijk de waarde van bestaande obligaties. Deze obligaties worden namelijk minder aantrekkelijk ten opzichte van bijvoorbeeld nieuwe staatsbons of kasbons die na de rente stijging worden uitgegeven.

Een bijkomend nadeel voor Belgische belastingplichtigen is de meerwaardebelasting van 30% onder de Reynders-taks. Gemengde fondsen die voor meer dan 10% in obligaties beleggen worden aan deze belasting onderworpen. Aandelenfondsen die voor minder dan 10% in obligaties beleggen, vallen niet onder de Reynders-taks.

Een fondsenbeheerder gebruikt vaak analisten om de samenstelling van het gemengd fonds aan te passen aan bepaalde marktverwachtingen. Maar het is niet omdat een gemengd fonds beheerd wordt door een professionele belegger dat er een garantie bestaat op een positief rendement. Zelfs bij gemengde fondsen met een defensief profiel loop je het risico om als belegger een deel van je inleg te verliezen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy Policy