Home Brokers Wat zijn instapkosten?

Wat zijn instapkosten?

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Instapkosten zijn kosten die beleggers eenmalig betalen om geld te mogen investeren in een beleggingsfonds. Ook voor beleggingen zoals pensioensparen of VAPZ of verzekeringen zoals langetermijnsparen kunnen er instapkosten aangerekend worden.

Instapkosten worden meestal uitgedrukt in een percentage. Op heel wat beleggingsfondsen kunnen de instapkosten oplopen tot 3%. Het is goed om te weten dat er bij heel wat banken ruimte is om te onderhandelen over de instapkosten van een beleggingsfonds. Voor zaken zoals pensioensparen en VAPZ is er meestal minder ruimte om te onderhandelen over de instapkosten.

Naast instapkosten moeten beleggers bij het beleggen in een beleggingsfonds ook rekening houden met lopende kosten en eventueel ook met uitstapkosten. De lopende kosten zijn meestal de grootste uitgavenpost van een beleggingsfonds. Ze worden aangerekend om onder andere de lonen van de fondsbeheerders en de transactiekosten van het fonds af te dekken. Uitstapkosten zijn kosten die beleggers betalen wanneer ze vroegtijdig uit een beleggingsfonds met een vervaldatum willen stappen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief