Home Fondsen Wat zijn uitstapkosten?

Wat zijn uitstapkosten?

by Quinten de Jong
1 minuten leestijd

Uitstapkosten zijn kosten die een belegger moet betalen voor het vroegtijdig verkopen van een beleggingsfonds of tak 23-product.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen met een vervaldag houden op een vooraf bepaalde datum op met te bestaan. Deze informatie staat vermeld op het essentiële informatiedocument van het fonds. Wil je vroegtijdig uit een beleggingsfonds met vervaldag stappen, dan kan het zijn dat je daarvoor uitstapkosten moet betalen. De kostprijs wordt percentueel uitgedrukt en bedraagt gemiddeld rond de 0,5%. Maar de meeste beleggingsfondsen op de markt hebben geen vervaldag en dus ook geen uitstapkosten.

Tak 23

Bij tak 23-beleggingsfondsen hangen de uitstapkosten meestal samen met de looptijd van het contract. De uitstapkosten liggen hoger in het begin van het contract dan op het einde van het contract. Doorgaans worden er 5% uitstapkosten aangerekend om in het eerste jaar van een tak 23-beleggingsfonds met een looptijd van 5 jaar te stappen. Elk jaar zakt dit percentage, wil je in het laatste jaar uitstappen, betaal je meestal nog maar 1% of minder.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief