Home ETF Leveraged ETF: betekenis, kosten en voorbeelden

Leveraged ETF: betekenis, kosten en voorbeelden

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een leveraged ETF?

Een leveraged exchange-traded fund (LETF) is een soort ETF dat gebruik maakt van derivaten en geleend geld om een hefboomeffect te creëren. De meeste leveraged ETF’s streven ernaar om twee tot drie keer het rendement te halen van de index die ze volgen. Er bestaan leveraged ETF’s die bepaalde indices volgen zoals de S&P 500, Nasdaq of DJIA. Maar ze kunnen ook de koers van individuele aandelen, sectoren of zelfs cryptomunten volgen.

Door het hefboomeffect is het mogelijk met een leveraged ETF hoge winsten te maken op korte termijn. Het omgekeerde is ook mogelijk, dat je als belegger een groot deel van je inleg kunt verliezen op korte termijn. Houd er dus rekening mee dat een LETF een mes is dat langs beide kanten snijdt. In tegenstelling tot short gaan met een margin rekening kun je met een leveraged ETF niet meer verliezen dan je inleg.

De kosten van een leveraged ETF

De hefboomwerking in een LETF kan tot stand komen op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier om een hefboomeffect te creëren is door geld te lenen. Zo kan de fondsenbeheerder voor elke geïnvesteerde euro in een LETF een euro gaan lenen om het geïnvesteerde bedrag te verdubbelen. Maar de fondsenbeheerder kan ook beroep doen op derivaten zoals futures, swaps en opties.

Geld lenen kost ook geld. En deze kosten worden verrekend in de lopende kosten van een LETF. Hierdoor liggen de lopende kosten van een ETF een stuk hoger in vergelijking met een klassieke ETF. Het is dus duur om een hefboomeffect te bekomen, ongeacht de methode die gebruikt wordt. En deze kosten moeten betaald worden door beleggers van de LETF.

LETF’s worden meestal gebruikt door daytraders die speculeren op een specifieke gebeurtenis zoals een samenkomst van de OPEC of een vergadering van de Federal Reserve. Door de kosten verbonden aan een LETF zijn ze niet geschikt voor lange termijnbeleggingen.

Voorbeelden van leveraged ETF’s

In de onderstaande tabel staan een aantal van de meest gekochte leveraged ETF’s in de wereld. Hier kunt u zien dat de lopende kosten een stuk hoger liggen ten opzichte van klassieke ETF’s die doorgaans tussen de 0,05 en 0,30% aanrekenen.

NaamTickerHefboomLopende kosten
ProShares Ultra TechnologyROM2:10.95%
ProShares UltraPro QQQTQQQ2:10.88%
ProShares Ultra QQQQLD2:10.95%
Amundi Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETFLQQ2:10.60%
United States 3x OilUSUO3:10.60%
ProShares Ultra SemiconductorsUSD2:10.95%
MicroSectors FANG+™ Index 3X Leveraged ETNFNGU3:10.95%
ProShares Ultra S&P500 ETFSSO2:10.89%
Direxion Daily Small Cap Bull 3x SharesTNA3:10.91%

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief