Home Fondsen Obligatiefondsen: betekenis, voordelen en nadelen

Obligatiefondsen: betekenis, voordelen en nadelen

by Quinten de Jong
3 minuten leestijd

Wat is een obligatiefonds?

Een obligatiefonds is een beleggingsfonds dat voornamelijk investeert in obligaties of andere schuldinstrumenten zoals staatsbons en kasbons. Het doel van een obligatiefonds is om inkomsten te genereren voor beleggers door middel van couponbetalingen. Obligatiefondsen hebben een lager risico dan aandelenfondsen maar historisch gezien ook een lager rendement.

Voordelen van een obligatiefonds

Het voornaamste voordeel van een obligatiefonds is de diversificatie. In een obligatiefonds kunnen honderden obligaties zitten van verschillende bedrijven, banken en overheden. Daarnaast kan de fondsenbeheerder het risico verder spreiden door te beleggen in obligaties van verschillende looptijden en in verschillende valuta. Op die manier wordt voor de belegger het risico breed gespreid. Dit is in tegenstelling tot een individuele obligatie waarbij je als belegger het risico loopt om je inleg te verliezen als de debiteur in financiële problemen komt.

Sommige obligaties hebben een zeer hoog instapbedrag. Met een obligatiefonds is het daarentegen mogelijk om met een laag bedrag te beleggen. Afhankelijk van het fonds en je broker is het mogelijk om met bedragen vanaf tientallen euro’s in een obligatiefonds te stappen.

Beleggers hebben de keuze uit een groot aantal verschillende obligatiefondsen. Omdat er een ruim aanbod bestaat kan een belegger kiezen voor een obligatiefonds dat aansluit bij zijn beleggersprofiel. In de essentiële beleggersinformatie kan je als belegger het risico van een fonds terugvinden. Dit risico wordt uitgedrukt op een schaal van 1 (laag risico) tot en met 7 (hoog risico). Aandelenfondsen hebben meestal een 6 of een 7, voor obligatiefondsen ligt dit een stuk lager.

Nadelen van een obligatiefonds

Het voornaamste risico verbonden aan obligaties is het waardeverlies dat gepaard gaat met rentestijgingen. Wanneer de centrale banken de rente omhoog trekken, zakt namelijk de waarde van bestaande obligaties. Als de rentevoeten daarentegen dalen, zal de waarde van bestaande obligaties stijgen. Hoe langer de looptijd van een obligatie hoe groter de impact is van een wijziging in de rente.

De meeste obligatiefondsen hebben geen vervaldag. Hierdoor kan de waarde sterk schommelen in functie van rentewijzigingen. Dit risico kan vermeden worden door te kiezen voor een obligatiefonds met een vaste looptijd. Als je als belegger een obligatiefonds met vaste looptijd bijhoudt tot de einddatum, dan zal je je initiële kapitaalinleg terugkrijgen. Dit is op voorwaarde dat geen enkel debiteur in het fonds in financiële problemen komt en zijn verplichtingen niet kan nakomen.

Op de interesten en de gerealiseerde meerwaarde van een obligatiefonds wordt er onder de Reynderstaks een roerende voorheffing van 30% afgehouden.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief