Home ETF Wat is het verschil tussen een accumulerende en een distributerende ETF?

Wat is het verschil tussen een accumulerende en een distributerende ETF?

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat is een distributerende ETF?

Een distributerende ETF of uitkerende ETF is een ETF waarbij dividenden uitbetaald worden. Als houder van een distributerende ETF zult u dus op regelmatige momenten geld uitbetaald krijgen. U kunt deze ETF’s eenvoudig herkennen aan de vermelding ’Uitkerend’, ‘Dist’ of ‘Distributing’.

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF of herbeleggende ETF is een ETF waarbij dividenden niet uitbetaald worden. In plaats daarvan worden de dividenden herbelegd waardoor de waarde van de ETF stijgt.  U kunt deze ETF’s eenvoudig herkennen aan de vermelding ‘Herbeleggend’, ‘Acc’ of ‘Accumulating’.

Belastingen in België

Accumulerende en distributerende ETF’s worden onderworpen aan verschillende belastingen. Hieronder kunt u een overzicht vinden van de fiscale verschillen.

Roerende voorheffing

Belgische belastingplichtigen moeten 30 percent roerende voorheffing betalen op dividenden die ze ontvangen uit aandelen. Dividenden die uit een distributerende ETF’s komen, vormen hier geen uitzondering op. Dividenden die herbelegd worden door accumulerende ETF’s (die gevestigd zijn in een land zoals Ierland) zijn niet onderhevig aan deze roerende voorheffing.

Meerwaardebelasting

Distributerende ETF’s kunnen in het kader van de Reynders-taks onderworpen zijn aan een meerwaardebelasting van 30% wanneer er niet expliciet vermeld wordt dat alle inkomsten uit het obligatiegedeelte als dividend worden uitgekeerd. Wanneer een fonds geregistreerd is in België dan wordt dit bijna altijd vermeld. Voor fondsen die geregistreerd staan in het buitenland is België een te kleine markt om een wijziging van de prospectus te rechtvaardigen.

Beurstaks

Hoeveel beurstaks u betaalt op het kopen of verkopen van een ETF verschilt sterk.

  • Beurstaks van 0,12% op de handel van accumulerende en distributerende ETF’s die geregistreerd staan in de EEA maar niet in België
  • Beurstaks van 0,12% op de handel van distributerende ETF’s die geregistreerd staan in België
  • Beurstaks van 0,35% op handel van accumulerende en distributerende ETF’s die niet geregistreerd staan in de EEA
  • Beurstaks van 1,32% op handel van accumulerende ETF’s die geregistreerd staan in België

Door de verschillen in beurstaks zijn distributerende ETF’s meestal geregistreerd in België. Accumulerende ETF’s worden daarentegen bijna altijd in het buitenland geregistreerd om de beurstaks van 1,32% te vermijden.

De eenvoudigste manier om te zien of een ETF in het buitenland geregistreerd is, is door naar de eerste twee letters van de ISIN-code te kijken. Begint deze code niet met de letters ‘BE’ dan is de ETF in het buitenland geregistreerd.

Om zaken ingewikkeld te maken hanteren fondsbeheerders twee lijsten, één voor fondsen gevestigd in België en één voor buitenlandse fondsen. Dit zorgt voor verwarring en zelfs onenigheid tussen brokers en de Belgische fiscus.

Dit komt omdat de accumulerende en distributerende ETF deel uitmaken van hetzelfde hoofdfonds en dezelfde naam dragen. De fiscus is van mening dat als de distributerende ETF geregistreerd staat in België, de accumulerende ETF met dezelfde naam ook in België geregistreerd staat (ook al heeft de fondsbeheerder de accumulerende ETF in een ander land geregistreerd). Door het verschil in interpretatie kan het gebeuren dat twee beleggers die dezelfde accumulerende ETF kopen bij een verschillende brokers een andere beurstaks betalen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief