Een gemeenschappelijk beleggingsfonds (GBF) is een beleggingsproduct dat voornamelijk wordt aangeboden door banken en vermogensbeheerders. Gemeenschappelijke beleggingsfondsen beleggen hun kapitaal in effecten zoals aandelen en obligaties, maar hebben in tegenstelling tot beveks geen rechtspersoonlijkheid.
Als een belegger investeert in een gemeenschappelijk beleggingsfonds dan koopt hij deelbewijzen en geen aandelen. Een GBF is namelijk een fonds, en geen vennootschap. Een belegger in een GBF wordt niet beschouwd als aandeelhouder maar als mede-eigenaar van de onderliggende activa.
In het Frans gebruikt men de term FCP dat voor ‘fonds commun de placement’ staat.
Wat is het verschil tussen een bevek en een GBF?
Een beleggingsvennootschap zoals een bevek of bevak heeft een rechtspersoonlijkheid. Indien u dividenden van een bevek ontvangt dan zult u hierop een roerende voorheffing van 30 percent betalen die bevrijdend is. Omdat deze roerende voorheffing wordt ingehouden door uw bank of broker, hoeft u verder niks aan te geven op uw belastingaangifte.
Een gemeenschappelijk beleggingsfonds heeft geen rechtspersoonlijkheid. In het geval u belegt in een buitenlandse GBF zal uw financiële tussenpersoon de roerende voorheffing niet automatisch inhouden. Daarom bent u als Belgisch belastingplichtige verplicht om zelf uw aandeel in het belastbaar inkomen van een GBF te vermelden op uw personenbelasting.
Om te weten of een GBF geregistreerd staat in België of het buitenland kunt u het beleggingsfonds opzoeken op de website van Morningstar. Als de twee eerste letters van de ISIN-code niet met BE beginnen, dan heeft u te maken met een buitenlandse GBF.
Om zeker te zijn dat uw belegging een GBF is en geen bevek, moet u de Factsheet onder Documenten raadplegen. In dit document wordt de rechtsvorm van het beleggingsproduct vermeld. Ziet u onder de rechtsvorm de term GBF of FCP vermeld staan dan heeft u met een gemeenschappelijk beleggingsfonds te maken.