Home Brokers Bolero vs Lynx 2024

Bolero vs Lynx 2024

by Quinten de Jong
11 minuten leestijd

Bolero werd opgericht in 1999 als onderdeel van KBC. Deze Belgische broker staat onder toezicht van de FSMA en de NBB en is aangesloten bij zowel het Depositogarantiestelsel als het Beleggerscompensatiestelsel. Dankzij het Depositogarantiestelsel zijn cashtegoeden, in geval van een eventueel faillissement, beschermd tot 100.000 euro.

Lynx is, juist zoals Mexem en Easybroker, een introducing broker van Interactive Brokers. Dat wil zeggen dat ze gebruik maken van alle tools van Interactive Brokers om de orders van hun klanten te verwerken. Hierdoor kan Lynx zich niet aansluiten bij het Depositogarantiestelsel waardoor cashtegoeden niet beschermd zijn zoals bij Bolero.

Bolero Review Vak
Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7,5

Lynx Review Vak
Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 3.000

Aandelen/ETF’s: vanaf € 6

Een bijkomend voordeel van Bolero is dat deze broker zorgt voor zowel de afhandeling van de beurstaks als de roerende voorheffing op buitenlands dividend. Lynx daarentegen houdt enkel de beurstaks in. Hierdoor sta je als Belgische belastingplichtige zelf in voor het aangeven van de roerende voorheffing, wat een bijkomende administratieve last is.

Belgische klanten beschikken bij Lynx over een buitenlandse rekening die eenmalig moet aangemeld worden bij het CAP. De aangifte van het CAP is eenmalig, en neemt weinig tijd in beslag. Een buitenlandse rekening moet wel jaarlijks vermeld worden op de belastingaangifte.

We raden Belgische beleggers daarom aan om voor Bolero te kiezen. Naast de extra bescherming van het Depositogarantiestelsel heb je bovendien een lagere administratieve last.

BeschrijvingLynxBolero
HoofdkantoorNederlandBelgië
Oprichtingsjaar20061999
Assets under managementNiet meegedeeldNiet meegedeeld
Klanten60.000+350.000+
ToezichthouderAFM en DNBFSMA en NBB
Depositogarantiestelsel (DGS)NeeJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarA- (S&P)
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningJaJa
Zakelijke rekeningJaJa

Klantendienst

De klantendienst van Lynx is bereikbaar via mail of chat. Bolero beschikt niet over een chatfunctie maar wel over een contactformulier. Vragen via mail worden bij beide brokers snel en correct beantwoord. Voor dringende vragen kunt u als klant ook telefonisch contact opnemen. Het callcenter van Bolero heeft ruimere openingsuren dan Lynx, en is bovendien ook bereikbaar op zaterdag.

BeschrijvingLynxBolero
ContactformulierNeeJa
E-mailadresinfo@lynx.besupport@bolero.be
ChatVoor nieuwe en bestaande klantenNiet beschikbaar
Telefoonnummer+ 32 9 223 23 20+32 16 43 25 41
OpeningsurenOp werkdagen van 8:30 tot 18:00Op werkdagen van 08:00 tot 22:00 en op zaterdag van 9:00 tot 17:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Omdat Lynx een introducing broker is van Interactive Brokers kunnen zij hun klanten toegang bieden tot groter aantal beurzen over verschillende landen. Bovendien hebben ze een een ruimer aanbod aan effecten in vergelijking met Bolero. Naast aandelen, obligaties en ETF’s biedt Lynx ook de mogelijkheid aan om te handelen in futures en in fractionele aandelen. De handel in fractionele aandelen is vooral handig voor beginnende beleggers met een beperkt budget.

BeschrijvingLynxBolero
AandelenJaJa
Fractionele aandelenJaNee
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaNee
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaNee
Telefonische ordersNeeJa
Aantal beurzen150+30+
Aantal landen30+25+

Transactiekosten

Lynx rekent over de hele lijn lagere transactiekosten aan dan Bolero. Voor elke type effect op om het even welke beurs zullen beleggers goedkoper af zijn bij Lynx in vergelijking met Bolero. Zeker voor beleggers die regelmatig handelen op de Amerikaanse markten is het prijsverschil groot tussen deze twee brokers.

BeschrijvingLynxBolero
Aandelen EUVanaf € 6Vanaf € 7,5
Aandelen VKVanaf £ 9Vanaf € 15
Aandelen VSVanaf $ 5Vanaf $ 15
ETF EUVanaf € 6Vanaf € 7,5
ETF VKVanaf £ 9Vanaf € 15
ETF VSVanaf $ 5Vanaf $ 15
Obligaties EUVanaf € 6Vanaf € 7,5
Obligaties VSVanaf $ 5Vanaf $ 15
Opties EUVanaf € 1,75Vanaf € 3
Opties VKVanaf £ 3,5Vanaf £ 3
Opties VSVanaf $ 2,4Vanaf $ 3
Futures EUVanaf € 2,5Niet beschikbaar
Futures VKVanaf £ 3Niet beschikbaar
Futures VSVanaf $ 3,5Niet beschikbaar
WarrantsVanaf € 5,4Vanaf € 7,5

Andere kosten

Lynx biedt lagere kosten aan dan Bolero, maar het is als belegger belangrijk om op de hoogte te zijn van de andere kosten die een broker kan aanrekenen. De voornaamste kost die Lynx aanrekent is een inactiviteitskost van 5 euro per maand voor beleggers die een maand lang geen enkele transactie doen.

Daarom kan Lynx  minder interessant zijn voor buy-and-hold beleggers die zeer weinig transacties doen. Doet u minstens één transactie per maand dan bent u met Lynx waarschijnlijk goedkoper af.

TableBeschrijvingLynxBolero
KostenTransactiekostenLaagGemiddeld
KostenVaste kostenGeenGeen
KostenInningskostenGeen2%
KostenMinimum instapbedrag€3.000Geen
KostenInactiviteitskosten€ 5 per maandGeen
KostenWisselkoersmarge0,005%0,60%
KostenGeldopnameEerste opname maand gratis*Gratis
KostenTelefonische ordersNiet beschikbaarToeslag van €15
KostenUitgaande transfer (per effect) Gratis € 50
* daarna € 1 SEPA / € 8 WIRE per overschrijving

Tools

Het platform van Lynx is gebaseerd op dat van Interactive Brokers en is identiek aan dat van Mexem en Easybroker. Voor beginnende beleggers kan dit platform wat overweldigend zijn door de vele opties. Bovendien is het platform van Lynx enkel beschikbaar in het Engels. Het platform van Bolero is Nederlandstalig en eenvoudiger om mee te leren werken. Voor meer ervaren beleggers biedt het Trader Workstation van Lynx meer geavanceerde functies dan het platform van Bolero.  

TableBeschrijvingLynxBolero
ToolsAcademieJaJa
ToolsScreenerJaJa
ToolsFundamentele analyseJaJa
ToolsTechnische analyseJaJa
ToolsDemo-accountNeeNee
ToolsSchaduwportefeuilleJaJa

Score

Lynx is de voor de hand liggende keuze voor beleggers die toegang willen tot een ruim assortiment aan effecten op een groot aantal beurzen. Toch zijn er een aantal belangrijke redenen waarom de meeste Belgische beleggers voor Bolero kiezen.

Bolero ontlast hun klanten door zowel de afhandeling te regelen van de beurstaks als van de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden. Bovendien beschikken Belgische belastingplichtige bij Bolero over een Belgisch rekeningnummer waardoor er geen aparte aangifte bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) moet gedaan worden.

Omdat Lynx geen bank is kunnen ze zich niet aansluiten bij het Depositogarantiestelsel. Hierdoor zijn, bij een eventueel faillissement, de cashtegoeden niet beschermd tot een maximum van 100.000 euro. Klanten van Bolero genieten wel van deze bescherming.

Daarnaast biedt Bolero een kwalitatieve klantendienst die gemakkelijk te bereiken is in combinatie met een gebruiksvriendelijk platform. Daarom raden we beginnende beleggers doorgaans aan om voor Bolero te kiezen. Meer ervaren beleggers die lage transactiekosten willen en toegang willen tot meer effecten en beurzen, kiezen beter voor Lynx.

BeschrijvingLynxBolero
Aanbod5.04.0
Kosten3.53.0
Gebruiksgemak3.54.5
Klantendienst4.04.5
Algemene score4.04.0

Voor meer informatie kunt u onze volledige review van Bolero of review van Lynx lezen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief