Home Brokers DeGiro vs. Keytrade 2024

DeGiro vs. Keytrade 2024

by Quinten de Jong
Gepubliceerd: Laatste update: 9 minuten leestijd

Keytrade en DeGiro zijn allebei brokers met heel wat ervaring. Keytrade werd opgericht in 1998 onder de naam VMS-Keytrade en heeft al meer dan 25 jaar ervaring. DeGiro werd 10 jaar later opgericht in 2008 maar is sindsdien wel sterker gegroeid dan Keytrade. In 2022 had DeGiro 40 miljard euro in assets under management van 2,4 miljoen klanten. Keytrade is een filiaal van de Franse groep Crédit Mutuel Arkéa en rapporteert zijn cijfers niet apart. Volgens de laatste inschattingen heeft Keytrade ruim 300.000 klanten.

Uitstekend

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 2

Zeer goed

Beheerskosten: Gratis

Minimum inleg: € 0

Aandelen/ETF’s: vanaf € 7,5

DeGiro en Keytrade zorgen er allebei voor dat de beurstaks of TOB wordt ingehouden van elke transactie. Enkel brokers zoals eToro, Interactive Brokers of Trade Republic doen dit voorlopig niet. Omdat je als Belgische belegger bij DeGiro over een buitenlandse rekening beschikt moet je deze aanmelden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Deze aanmelding is eenmalig en neemt niet veel tijd in beslag. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je een DeGiro-account kunt aanmelden bij het CAP.

Wil je beleggen samen met je partner op een gezamenlijke rekening of voor een minderjarige dochter of zoon, dan is dat enkel mogelijk via Keytrade. Bij DeGiro kun je enkel een persoonlijke rekening openen op naam van één persoon.

BeschrijvingDeGiroKeytrade
HoofdkantoorNederlandFrankrijk
Oprichtingsjaar20081998
Assets under management40 miljard euro+Niet meegedeeld
Klanten2.400.000+300.000+
ToezichthouderAFM, DNB en BaFinAMF
Depositogarantiestelsel (DGS)JaJa
Beleggerscompensatiestelsel (BCS)JaJa
KredietratingNiet beschikbaarA+ (Fitch)
Afhandeling beurstaksJaJa
Belgische rekening (CAP)NeeJa
Afhandeling RV buitenlandse dividendenNeeJa
Persoonlijke rekeningJaJa
Gezamenlijke rekeningNeeJa
Zakelijke rekeningNeeJa

Klantendienst

Zowel DeGiro als Bolero hebben een goede klantendienst om de vragen van hun klanten te beantwoorden. Als klant kun je beide brokers telefonisch contacteren of via mail. Het voordeel van Keytrade is dat de uren van het call center veel uitgebreider zijn dan die van DeGiro. Dit is voornamelijk handig voor mensen die enkel tijd hebben om na de kantooruren met hun beleggingen bezig te zijn.

BeschrijvingDeGiroKeytrade
ContactformulierNeeJa
E-mailadresklanten@degiro.nlinfo@keytradebank.com
ChatNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Telefoonnummer+31 20 53 53 496+32 2 679 90 00
OpeningsurenOp werkdagen van 8:00 tot 17:30Op werkdagen van 09:00 tot 22:00
NederlandsJaJa

Aanbod

Zowel bij DeGiro als bij Keytrade krijgen klanten toegang tot een brede selectie aan effecten zoals aandelen, fondsen en obligaties. Ook voor de handel in opties en derivaten zoals futures kun je bij beide brokers terecht. Om te kunnen handelen in futures moet je bij Keytrade wel een Keytrade Pro-account aanvragen.

Vanwege regelgeving is het niet mogelijk om direct in cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum te handelen via een broker zoals DeGiro of Keytrade. Je kunt bij DeGiro wel beleggen in zogenaamde crypto trackers (ETP’s), bij Keytrade kan dit niet. DeGiro biedt daarenboven toegang tot een groter aantal beurzen over verschillende landen.

BeschrijvingDeGiroKeytrade
AandelenJaJa
Fractionele aandelenNeeNee
ObligatiesJaJa
ETFJaJa
BeleggingsfondsenJaJa
OptiesJaJa
FuturesJaJa
WarrantsJaJa
HefboomproductenJaJa
ForexJaJa
CryptoNeeNee
Margin rekeningJaJa
Telefonische ordersJaJa
Aantal beurzen50+20+
Aantal landen30+10+
Voor een volledig en up to date overzicht van alle kosten raadpleeg de website van Keytrade of DeGiro.

Transactiekosten

Bij DeGiro zul je veelminder transactiekosten betalen dan bij Keytrade. Zeker wanneer je regelmatig effecten koopt en verkoopt. Bovendien biedt DeGiro ook nog via hun Kernselectie de mogelijkheid om zeer goedkoop maandelijks te beleggen in populaire ETF’s. De Kernselectie van DeGiro laat, juist zoals het Keyplan, beleggers toe om goedkoop maandelijks te beleggen in fondsen.

Hou wel rekening met het feit dat DeGiro connectiviteitskosten aanrekent voor elke beurs waar je op verhandelt. Als je binnen één kalenderjaar op zowel de London Stock Exchange, New York Stock Exchange en de Hong Kong Stock Exchange effecten hebt gekocht of verkocht betaal je 7,5 euro per jaar (3 * 2,5 euro). Maar zelfs wanneer je op veel verschillende beurzen actief bent, zul je goedkoper uitkomen ten opzichte van DeGiro. Voor transacties op Euronext Brussel en Amsterdam rekent DeGiro geen kosten aan.

BeschrijvingDeGiroKeytrade
Aandelen EUVanaf € 2Vanaf € 7,5
Aandelen VKVanaf £ 3,9Vanaf £ 29,95
Aandelen VSVanaf $ 1Vanaf $ 14,95
ETF EUVanaf € 2Vanaf € 7,5
ETF VKVanaf £ 2Vanaf £ 29,95
ETF VSVanaf $ 2Vanaf $ 14,95
Obligaties EUVanaf € 2Vanaf € 29,95
Obligaties VSVanaf $ 2Vanaf $ 29,95
Opties EUVanaf € 0,75Vanaf € 2,95
Opties VKVanaf € 0,75Vanaf € 3
Opties VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 2,5
Futures EUVanaf € 0,75Niet beschikbaar
Futures VKVanaf € 0,75Niet beschikbaar
Futures VSVanaf $ 0,75Vanaf $ 10
WarrantsVanaf € 1Vanaf € 7,5

Andere kosten

Wanneer je je portefeuille wilt overzetten van DeGiro naar een andere broker betaal je 100 euro per effect, wat vrij hoog is. Bij Keytrade betaal je minder dan de helft per effect om naar een andere broker over te stappen. Als je overstapt van een andere broker naar Keytrade dan zal deze broker tot 2.500 euro van de uitgaande transferkosten op zich nemen. Dit is op voorwaarde dat het effect verhandelbaar is bij Keytrade en dat de transactiewaarde minsten 500 euro bedraagt.

In bepaalde gevallen is het mogelijk om van een verlaagd tarief te genieten wanneer je buitenlandse dividenden ontvangt. Bij DeGiro kun je enkel voor dividenden uit de Verenigde Staten een verlaagd tarief aanvragen. Bij Keytrade kun je naast de VS ook een verlaagd tarief aanvragen voor Canada, Frankrijk. Zowel DeGiro als Keytrade rekenen geen kosten aan om dit document te verwerken, je hoeft het enkel in te vullen en het hun te bezorgen.

Je kunt bovendien bij Keytrade een verlaagd tarief bekomen op dividenden uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Maar hiervoor rekenen ze wel 4,2% kosten aan op het gerecupereerde bedrag, met een minimum van 60 euro per ontvangen dividend.

BeschrijvingDeGiroKeytrade
TransactiekostenLaagHoog
Vaste kostenGeenGeen
InningskostenGeenGeen
Minimum instapbedragGeenGeen
InactiviteitskostenGeenGeen
Wisselkoersmarge0,25%0.50%
GeldopnameGratisGratis
Telefonische ordersToeslag van €10Toeslag van €15
Uitgaande transfer (per effect) € 100€42,35

Tools

BeschrijvingDeGiroKeytrade
AcademieJaJa
ScreenerJaJa
Fundamentele analyseJaJa
Technische analyseJaJa
Demo-accountNeeNee
SchaduwportefeuilleJaJa

Scores

DeGiro is een stuk goedkoper dan Keytrade waardoor je minder in transactiekosten zult betalen voor het kopen en verkopen van effecten zoals aandelen, obligaties, opties en derivaten. De meeste beleggers kunnen hun transactiekosten zeer laag houden door voor een broker zoals DeGiro te kiezen.

BeschrijvingDeGiroKeytrade
Aanbod4.54.0
Kosten4.52.5
Gebruiksgemak4.04.5
Klantendienst4.04.0
Algemene score4.33.8

Keytrade geeft Belgische beleggers meer gemoedsrust omdat ze de roerende voorheffing uit handen neemt. Hierdoor is er een lagere administratieve last voor klanten van Keytrade. Omdat Keytrade een Belgisch bijkantoor is van Arkéa Direct Bank valt het onder Frans toezicht. DeGiro maakt deel uit van flatexDEGIRO dat onder Duits toezicht staat. Beide banken vallen onder het depositogarantiestelsel waardoor cashtegoeden verzekerd zijn tot 100.000 euro.

Keytrade en DeGiro zijn allebei goede opties voor mensen die maandelijks een klein bedrag willen beleggen in indexfondsen. Bij Keytrade betaal je via Keyplan geen instap- of uitstapkosten. Bij de Kernselectie van DeGiro betaal je slechts 1 euro. Ben je daarentegen iemand die regelmatig effecten wilt kopen en verkopen, dan kies je best voor DeGiro. Deze broker is ideaal voor beleggers die hun transactiekosten laag willen houden.

Twijfel je nog, lees dan onze gedetailleerde review van DeGiro of Keytrade.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief