Home De Beste Brokers voor Beginnende Beleggers

De Beste Brokers voor Beginnende Beleggers

by Quinten de Jong
12 minuten leestijd

Beginnende beleggers gaan meestal op zoek naar een broker met een gebruiksvriendelijk handelsplatform, goede ondersteuning en lage administratieve last. Maar ook transactiekosten spelen een grote rol in de uiteindelijke keuze. Sommige beleggers kiezen voor een buitenlandse broker omdat ze lagere transactiekosten aanbieden.

Maar sommige buitenlandse brokers bieden minder ondersteuning aan hun klanten en hebben een onduidelijke kostenstructuur waardoor u uiteindelijk toch meer commissies betaalt. Bovendien nemen niet alle buitenlandse brokers de fiscale verplichtingen uit handen, waardoor u zelf in staat voor de berekening, aangifte en betaling van de beurstaks of roerende voorheffing op buitenlandse dividenden.

Kleine beleggers zijn gebaat met een broker die geen bewaarloon aanrekent en die lage transactiekosten aanbiedt op orders met een lage transactiewaarde. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende brokers om u een duidelijk overzicht te geven. Lees hieronder verder om de beste brokers voor beginnende beleggers te vinden.

Bolero

Bolero is het online beleggingsplatform van KBC en een van de beste brokers voor beginnende beleggers vanwege zijn intuïtief handelsplatform, grote kennisdatabank en goede ondersteuning. Via Bolero Academy kunnen beginnende beleggers via webinars met vertrouwen hun eerste stappen nemen in de wereld van beleggen. En met toegang tot de dagelijkse nieuwsbrief Beurs bij ’t Ontbijt en artikels van De Tijd blijft u als belegger op de hoogte van alle relevante actualiteit.

Bolero heeft niet de laagste transactiekosten op de markt maar wel een zeer duidelijke kostenstructuur. Qua tarieven liggen ze in lijn met andere Belgische brokers zoals Keytrade, MeDirect en Saxo. Voor indexbeleggers is Bolero een uitstekende optie. Via de Bolero Playlist kun je vanaf 2,5 euro maandelijks een vast bedrag beleggen in meer dan 50 verschillende ETF’s.

Een belangrijk nadeel zijn de hoge transactiekosten voor offline beurzen in onder andere Hong Kong en Japan. Voor transacties op offline beurzen moet u namelijk naar de orderdesk van Bolero bellen. Het verwerken van zo’n telefonisch order kost 1% van de transactiewaarde met een minimum van 75 euro per transactie.

Voor beleggers die vooral in aandelen beleggen die een dividend uitkeren, kan Bolero wel interessant zijn. Zij zorgen er namelijk voor dat u voor een uitgebreid aantal landen een verlaagde bronheffing kunt ontvangen. Bolero is een van de weinige brokers waarbij u van een verlaagd tarief kunt genieten op dividenden uit de  VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden, Zwitserland, Australië en Nieuw-Zeeland. Een minpunt waar u wel rekening mee moet houden is dat Bolero een inningskost van 2% aanrekent op het verwerken van buitenlandse dividenden. Dat is een kost dat de meeste andere brokers niet aanrekenen.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Bolero review.

Voordelen:

 • Goede ondersteuning
 • Uitgebreide hoeveelheid aan educatief materiaal
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Marktconforme tarieven
 • Brede selectie aan effecten
 • Lage transactiekosten op ETF’s uit de Bolero Playlist
 • Lage uitgaande transferkosten

Nadelen:

 • Inningskosten voor buitenlands dividend
 • Hoge transactiekosten voor offline beurzen

DeGiro

DeGiro is een van de grootste en goedkoopste brokers op de markt. Sinds de oprichting in 2008 is DeGiro sterk gegroeid en telt vandaag meer dan 2,5 miljoen klanten over heel Europa. Ze hebben een gebruiksvriendelijk handelsplatform waarmee je toegang krijgt tot meer dan 50 beurzen verspreid over 30 verschillende landen. Via de Beleggersacademie kunnen beginnende beleggers stapsgewijs leren over verschillende effecten zoals aandelen, obligaties en ETF’s.

Voor beginnende beleggers die met kleine bedragen werken, zijn lage transactiekosten belangrijk. Zo kan je effecten zoals aandelen en ETF’s kopen vanaf 2 dollar op de Amerikaanse beurzen of 3 euro op Europese beurzen. Belangrijk om te weten is dat DeGiro 2,50 euro per jaar en per beurs aanrekent in connectiviteitskosten. Maar zelfs met deze connectiviteitskosten is DeGiro een van de goedkoopste op de markt.

Een aandachtspunt voor beleggers die een rekening openen bij DeGiro is dat de buitenlandse rekening eenmalig moet aangegeven worden bij het CAP. Nadien moet je deze buitenlandse rekening ook jaarlijks aangeven op je belastingaangifte. Bovendien houdt DeGiro de roerende voorheffing op buitenlandse dividenden niet in. Ontvang je buitenlandse dividenden, dan zal je deze zelf moeten aangeven op je belastingaangifte. Dit zijn bijkomende administratieve taken die vrij eenvoudig zijn maar waarvan je je als beginnende belegger wel op de hoogte moet zijn. Wat DeGiro wel voor zijn rekening neemt is het berekenen en afhouden van de verschuldigde TOB.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige DeGiro review

Voordelen:

 • Scherpe tarieven
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Brede selectie aan effecten
 • Zeer lage transactiekosten op ETF’s uit de Kernselectie
 • Goede ondersteuning

Nadelen:

 • Meer administratieve last

Keytrade

Keytrade is een goede broker voor beginnende beleggers die via fondsen willen beleggen. Keytrade biedt meer dan 600 fondsen aan van meer dan 50 verschillende fondsenbeheerders. En via Keyplan kunnen beleggers elke maand een vaste som beleggen in bepaalde fondsen zonder instapkosten, beheerskosten of uitstapkosten. De enige kosten waarmee u rekening moet houden zijn de lopende kosten van de fondsbeheerder. U kunt zelf een keuze maken uit vier verschillende beleggingsstijlen (voorzichtig, evenwichtig, gedurfd of duurzaam). Maar u kunt ook zelf kiezen uit een lijst van 40 verschillende fondsen van onder andere Amundi, Blackrock en Fidelity via Keyplan.

De transactiekosten die Keytrade aanrekent voor effecten zoals aandelen en ETF’s zijn vergelijkbaar met brokers zoals Bolero en MeDirect. Maar voor obligaties is Keytrade wel vrij duur, ze rekenen een minimum van 29,95 euro per transactie aan op de secundaire markt. Hierdoor is Keytrade dus minder interessant voor beginnende beleggers die in obligaties willen beleggen. Een manier om dit omzeilen is om voor obligatie ETF’s te kiezen in plaats van obligaties.

Wat ik persoonlijk handig vind aan Keytrade is dat het een van de weinige brokers is waar het mogelijk is om een rekening te openen voor een minderjarig kind. U hebt de keuze om de rekening te openen in naam van uw kind of op uw eigen naam met uw kind als begunstigde. Op die manier kan u op vroege leeftijd al geld beleggen voor uw kinderen in plaats van het te laten staan op een spaarboekje.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Keytrade review.

Voordelen:

 • Beleggen in fondsen via Keyplan
 • Marktconforme tarieven
 • Goede ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Brede selectie aan effecten
 • Gezamenlijke rekening minderjarig kind

Nadelen:

 • Hoge transactiekosten voor obligaties
 • Handel in futures alleen via Keytrade Pro

MeDirect

MeDirect is een interessante broker voor beleggers die naast beleggen ook geld willen opzij zetten op een spaarrekening of termijnrekening. Met MeDirect Dynamic, Fidelity, Maandsparen Max en ME3 zijn er een aantal opties om rendement op spaargeld te halen terwijl u op zoek gaat naar opportuniteiten op de aandelenmarkt.

Naast aandelen en ETF’s kunt u bij MeDirect ook kiezen uit 65 niet-beursgenoteerde fondsen zonder instap- of uitstapkosten. U hoeft enkel beheerskosten aan de fondsbeheerder te betalen. Klanten van MeDirect hebben geen toegang tot complexere producten zoals opties, futures, warrants of hefboomproducten. Maar voor beginnende beleggers is dat geen groot gemis.

Door hun kostenstructuur is MeDirect minder interessant voor indexbeleggers die graag maandelijks een klein bedrag in een ETF willen beleggen. U betaalt namelijk minstens 7 euro voor het kopen (of verkopen) van een ETF. Indexbeleggers zijn daarom beter af bij Bolero of DeGiro. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de kosten hoog kunnen oplopen om van MeDirect over te stappen naar een andere broker. U betaalt namelijk 150 euro betaalt per effect voor uitgaande transfers.

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige MeDirect review.

Voordelen:

 • Hoge rente op spaarproducten
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Geen inningskosten voor ontvangst buitenlands dividend

Nadelen:

 • Beperkte selectie aan effecten
 • Hoge transactiekosten voor obligaties en ETF’s
 • Hoge uitgaande transferkosten

Saxo

Saxo is na de overname van Binckbank met meer dan 876.000 klanten een van de grootste brokers in Europa. Als klant krijgt u bij Saxo toegang tot aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties, opties, turbo’s, futures, warrants en certificaten op meer dan 50 verschillende beurzen.

Voor beginnende beleggers biedt Saxo een gebruiksvriendelijke applicatie (SaxoInvestor) aan dat gemakkelijk is om te gebruiken. Via SaxoAcademy kunnen beleggers aan de hand van webinars hun kennis over financiële producten vergroten. Op die manier kun je als beginnende belegger stapsgewijs beter worden in het zelf beleggen van je eigen geld.

Naarmate u als belegger meer ervaring op doet kan u ook gratis gebruik maken van de meer geavanceerde handelsplatformen SaxoTraderGO en SaxoTraderPro handelsplatformen. Deze handelsplatformen zijn moeilijker om te gebruiken maar beschikken over meer geavanceerde handelsfunctionaliteiten

Wilt u nog meer info, lees dan onze volledige Saxo review.

Voordelen:

 • Marktconforme tarieven
 • Brede selectie aan effecten
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Gratis toegang tot SaxoTraderGO en SaxoTraderPro

Nadelen:

 • Inningskosten voor buitenlands dividend
 • Hoge transactiekosten voor ETF’s

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief