Home Uitstaande aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

Uitstaande aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
2 minutes read

Wat zijn uitstaande aandelen?

Uitstaande aandelen zijn aandelen van een bedrijf dat in handen zijn van aandeelhouders. Dit omvat zowel de aandelen die in handen zijn van particuliere beleggers, institutionele beleggers als insiders van het bedrijf zoals management en bestuursleden.

Uitstaande aandelen vertegenwoordigen eigendom van een bedrijf. Als een bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen uitstaande aandelen heeft en je bezit 100.000 aandelen, dan bezit je 10% van het bedrijf. De waarde van deze uitstaande aandelen wordt onder andere gebruikt om de marktkapitalisatie van een bedrijf te berekenen.

Het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf kan sterk schommelen. Door het uitvoeren van een aandelensplitsing, het uitgeven van bonusaandelen of het uitoefenen van warrants kan het aantal uitstaande aandelen verhoogd worden. Door middel van een reverse stock split of de inkoop van eigen aandelen kan een bedrijf het aantal uitstaande aandelen verlaagd worden.

Wat is het verschil tussen uitstaande aandelen en uitgegeven aandelen?

Uitgegeven aandelen of issued shares zijn alle aandelen die door een bedrijf zijn uitgegeven sinds de oprichting. Dit zijn zowel de aandelen die in handen zijn van aandeelhouders als de aandelen die het bedrijf ondertussen heeft teruggekocht. Uitgegeven aandelen vertegenwoordigen dus het totale aantal aandelen dat door het bedrijf is uitgegeven en ooit beschikbaar was voor investeerders.

Uitstaande aandelen of outstanding shares zijn de aandelen die daadwerkelijk in handen zijn van aandeelhouders. Het aantal uitstaande aandelen is dus het totale aantal uitgegeven aandelen min de eigen aandelen die door het bedrijf zijn teruggekocht. Het aantal uitstaande aandelen wordt gebruikt om de markapitalisatie of financiële ratio’s zoals earnings per share (EPS) te berekenen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Aanvaarden Meer lezen

Privacy Policy