Home Aandelen Uitstaande aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

Uitstaande aandelen: betekenis, uitleg en voorbeelden

by Quinten de Jong
4 minuten leestijd

Wat zijn uitstaande aandelen?

Uitstaande aandelen zijn aandelen van een bedrijf die in handen zijn van aandeelhouders. Dit omvat zowel de aandelen die in handen zijn van particuliere beleggers, institutionele beleggers als insiders van het bedrijf zoals management en bestuursleden.

Uitstaande aandelen vertegenwoordigen eigendom van een bedrijf. Als een bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen uitstaande aandelen heeft en je bezit 100.000 aandelen, dan bezit je 10% van het bedrijf. De waarde van deze uitstaande aandelen wordt onder andere gebruikt om de marktkapitalisatie van een bedrijf te berekenen.

Wanneer stijgt het aantal uitstaande aandelen?

Het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf kan sterk schommelen. Een bedrijf kan acties ondernemen waardoor het aantal uitstaande aandelen stijgt zoals een kapitaalverhoging, een aandelensplitsing of de uitgave van effecten zoals opties en converteerbare obligaties.

Kapitaalverhoging

Een kapitaalverhoging is een financiële operatie waarbij een bedrijf zijn eigen vermogen vergroot door nieuw kapitaal aan te trekken. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de meest gebruikelijke methode is door het uitgeven van nieuwe aandelen.

Aandelensplitsing

Bij een aandelensplitsing wordt elk bestaand aandeel opgesplitst in meerdere nieuwe aandelen. Bijvoorbeeld, bij een 2-voor-1 splitsing krijgt elke aandeelhouder twee nieuwe aandelen voor elk oud aandeel dat hij bezit. Dit verhoogt het aantal uitstaande aandelen zonder de totale marktkapitalisatie van het bedrijf te veranderen. Hoewel de waarde per aandeel afneemt, blijft de totale waarde van iemands belegging hetzelfde.

Uitgifte van effecten

Bedrijven kunnen opties of restricted stock units (RSU) geven aan werknemers of bestuurders, wat hen het recht geeft om in de toekomst aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Wanneer deze opties worden uitgeoefend, wordt het aantal uitstaande aandelen verhoogd.

Converteerbare obligaties zijn schulden die kunnen worden omgezet in aandelen van het bedrijf. Wanneer houders van convertibele obligaties ervoor kiezen om hun obligaties om te zetten, worden nieuwe aandelen uitgegeven, wat het aantal uitstaande aandelen verhoogt.

Wanneer daalt het aantal uitstaande aandelen?

Wanneer een bedrijf het aantal uitstaande aandelen verhoogt, kan het gebeuren dat bestaande aandeelhouders hun aandeel zien verwateren. Bedrijven die het aantal uitstaande aandelen verminderen, door middel van share buybacks, kunnen de waarde van de overblijvende aandelen verhogen.

Share buyback

Bij een aandeleninkoopprogramma koopt een bedrijf zijn eigen uitstaande aandelen terug. Deze ingekochte aandelen worden vaak ingetrokken, waardoor het aantal uitstaande aandelen afneemt. Aandeleninkopen kunnen de waarde van de resterende aandelen verhogen. Ze worden vaak gebruikt om overtollige winsten uit te keren aan de aandeelhouders door de waarde van hun bestaande aandelen te verhogen.

Reverse stock split

Bij een omgekeerde aandelensplitsing worden bestaande aandelen samengevoegd om het aantal uitstaande aandelen te verminderen. Bijvoorbeeld, bij een 1-voor-10 omgekeerde splitsing krijgt een aandeelhouder één nieuw aandeel voor elke tien oude aandelen. Dit vermindert het aantal uitstaande aandelen maar heeft geen impact op de marktkapitalisatie.

Wat is het verschil tussen uitstaande aandelen en uitgegeven aandelen?

Uitgegeven aandelen of issued shares zijn alle aandelen die door een bedrijf zijn uitgegeven sinds de oprichting. Dit zijn zowel de aandelen die in handen zijn van aandeelhouders als de aandelen die het bedrijf ondertussen heeft teruggekocht. Uitgegeven aandelen vertegenwoordigen dus het totale aantal aandelen dat door het bedrijf is uitgegeven en ooit beschikbaar was voor investeerders.

Uitstaande aandelen of outstanding shares zijn de aandelen die daadwerkelijk in handen zijn van aandeelhouders. Het aantal uitstaande aandelen is dus het totale aantal uitgegeven aandelen min de eigen aandelen die door het bedrijf zijn teruggekocht. Het aantal uitstaande aandelen wordt gebruikt om de marktkapitalisatie of financiële ratio’s zoals earnings per share (EPS) te berekenen.

You may also like

Disclaimer

Alle informatie die op deze website kan gevonden worden, moet beschouwd worden als louter algemene informatie.

Beleggen brengt hoge financiële risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om altijd uw eigen onderzoek te doen.

Onze auteurs beschikken niet over de vereiste opleidingen of licenties om beleggingsadvies te kunnen geven.

Nieuwsbrief